En slump att Kinas ekonomi inte drabbats av coronaviruspandemin?

Vi minns alla bilderna från början av året som påminde om scener ur The Living Dead, när människor i Wuhan föll döda ner på marken, stora grupper med personer i vita skyddsdräkter gick omkring på folktomma gator och sprutade desinfektionsmedel och likpåsarna samlades på hög. Märkligt nog verkar viruset ha ändrat karaktär när det nådde Europa. Tio månader efter utbrottet i Kina har världsekonomin fått sig en rejäl törn, medan Kinas ekonomi blomstrar som aldrig förr – det måste vara den där slumpen igen.

EU:s statistiska organisation Eurostat har slagit fast att importen från Kina har ökat med 4,9% under perioden januari-juli jämfört med samma period föregående år, vilket gör Kina till EU:s största handelspartner för närvarande.

Kina är den enda stora ekonomin som beräknas uppnå positiv tillväxt i år enligt Världsbanken. Tysklands export till Kina i juli har nästan återhämtat sig till förra årets nivå och enligt statistik från den tyska statliga statistikbyrån, har Tyskland, som är EU:s största ekonomi, varit Kinas största handelspartner sedan 2016. Men det var först under det andra kvartalet i år som Kina passerade USA och blev Tysklands största marknad. Den stabila utvecklingen av den tyska exporten till Kina i juli markerar Kinas betydelse för den tyska ekonomin.

Enligt en ny studie som publicerats av German Economic Institute (IW), är Kina på väg att bli exportlandet nummer ett för tysk ekonomi. I stora delar av Tysklands exportmarknader har handeln drabbats hårt av coronapandemin, medan den kinesiska ekonomin redan ser framåt.

Kina har även varit Spaniens topphandelspartner under pandemin och enligt chefen för ”Strategic Accounts and Rail at the Barcelona branch of transport company DSV”, kommer majoriteten av leveranserna, om inte 100% av dem, från Kina.

NATO hoppas kunna stoppa den här utvecklingen och uppmanar länder att stå emot ett alltmer självsäkert Kina.

Är det således den berömda slumpen att just Kinas ekonomi inte drabbats särskilt hårt av pandemin eller finns det någon som håller i trådarna bakom dimridåerna? Jag tror definitivt inte på slumpen i det här fallet och det verkar dessutom som om man inte uppnått önskvärd effekt av pandemin eftersom det nu börjat poppa upp nya höga tal med insjuknade samtidigt som det införs nya restriktioner runt om i Europa.

Det är också konstigt att inte journalister skriver mer om Kinas förmåga att flyta ovanför den kris som pandemin förde med sig eller ifrågasätter sambandet, varför gräver man inte i planerna på att covidvaccin kan bli obligatoriskt vid resor samt fördjupar sig mer i EU:s coronastödpaketet som medlemsländerna måste låna nya miljarder till för att kunna bekosta. Men styrd media har sin egen lilla roll i dramat – de flyttar fokus till andra saker så att människor inte börjar ana oråd och förstå att de bara är marionetter.

Presidentvalet i USA spelar också in och det kommer att vara avgörande om Donald Trump får sitta kvar vid makten eftersom han stoppar käppar i hjulen. Det är så klart många som av olika skäl är nervösa inför framtiden.

#followthemoney

China overtakes US to become EU’s biggest trading partner

9 reaktioner till “En slump att Kinas ekonomi inte drabbats av coronaviruspandemin?

 1. Kinas kultur, mängden folk och styrelsesättet bäddar för fortsatt expansion över världen.
  Inom EU slogs man tom om munskydden när Corona sa ”hej, hej”! Inte mycket till samlat styrande av kontinenten.
  Kineserna är mycket effektivare helt enkelt. Genom seklerna har många försökt erövra ”Kina” och ibland ”lyckats”. Det som sedan hände var att erövrarna tog till sig den kinesiska kulturen, kulturen sög helt enkelt upp erövrarna och gjorde dem till kineser.
  ”Kulturen”, vad som finns i skallen hos folk ifråga om vem man är och vad man kan är avgörande. Jfr den numer historielösa unga generationen för att inte tala om alla idiotiska uttalande från utlänningarna om t ex Linné. Svensken har ju en historia, en kultur, traditioner. Men när skolan drastiskt minskat all humanistisk utbildning med ca 80 % under några decennier så blir vi som folk mer försvarslösa mot ”världen”. Vi har ju inte ens ett försvar, inte ens flaggan får finnas, det är Prideflaggor och annat som viftar på kommunhus. Sverige är ju ett lätt byte för Kina, det framgår klart på olika sätt, inte minst vad gäller vårt usla patentskydd t ex.
  Kina kommer fortsätta expandera även om de kommer få allt större problem med vattenförsörjningen och luftkvaliteten. I väst framhävs individen, i Kinesisk kultur är det kollektiva som är det naturliga. Vi är ju inte ens svenskar längre utan nån sorts världsmedborgare. Det finns inte nån större motståndskraft i Sverige längre.

  Gillad av 1 person

 2. Så lägligt att lägga om alla tänkbara fabriker och producera miljarders munskydd och annat till coronasjuka, många munskydd icke fungerande för ändamålet. Allt verkar vara en väl planerad plan, efter deras laboratoriums trixande med coronabacillerna som slapp ut i världen. Lönsamt blev det för Kina.

  Gillad av 1 person

 3. Intressant kommentar från Facebooksidan:
  ”Corona är det största brotten mot mänskligheten i världshistorien och ”gärningsmännen” kommer aldrig stå till ansvar. Australien pressar på för en undersökning i Kinas roll och Kina svara direkt tillbaka med stopp för import av varor från Australien.

  Världens rikaste är blivit mycket rikare under corona och världens fattigaste är blivit mycket mer fattiga och även WHO anslår 6000 barn dör om dagen i de fattiga delar av världen på grund av recession i ekonomien och de restriktioner som är fullt med över hela världens olika lockdowns.

  Den moderna tabloidpressen är blivit en annonssäljare och levar enbart av att skapa clickbait till läsarna. Det är inte ens något man behöver instruera medierna i – det kör av sig själva.

  Nutidens politiker är levebrödspolitikers som enbart tänker på deras egen karriär och att positionera sig inför nästa val – det handlar inte om vad som är rätt eller fel. Ingen politikers vågar lägga deras karriär i händerna på en statsepidemiolog och därför har de tagit över strategierna i de flesta länderna var rädslan är det bästa verktyg till att kontrollera befolkningen. Man vill inte ändra strategi för man ofta är kommit så långt ur panikvägen att det är point of no return.

  Kina och världens rikaste har utnyttjat detta till perfection och tror man det är sista gång på länga att pandemi larmet ringer över hela världen – glöm det – när de rikaste redan har tjänat så mycket mer, så händer det snart igen. Det har varit allt för lätt att få världens dumma politikers och tabloid pressen styra mobben.”

  Gilla

 4. Ställ er frågan vem som är vinnare på Corona? Vem har dragit nytta av hysterin och rädslan av Corona? Vilka länder är det som har lyckats bemästra Corona och varför har just de lyckats? Hur ser det ut för de globala nätverksföretagen. tänker främst på Facebook, Amazon osv. Vilka inom vaccin industrin är vinnare? Fråga er varför de är just dem? Vilka globala banker är det som är vinnarna? Fråga er varför de är just dem? Ställ er sedan frågan vem som är förlorare och varför? Förlorare är just det, vi och medelklassen med mindre frihet, där staten har skuldsatt oss i generationer utan att fråga oss vad vi tycker. Alla mindre förtag som har gått i konkurs pågrund av att marknaden blev nattsvart, fråga er vem som är vinnaren här?
  Jag vet inte era svar men mina är glasklara, vinnarna blir ett kinesiskt herrevälde och den globalistiska oligarkin som tillsammans har bra chanser att ta över flaggan från både USA och väst världen. Men som sagt just nu är det mest bara gissningar om ett tag lägger sig röken och bilden klarnar, då vet vi.

  Gillad av 1 person

  1. Ifall nu dina förutsägelser kommer att slå in,finns det något sätt för oss,i egenskap av privatpersoner,att positionera oss på ett bra sätt?

   Gillad av 1 person

 5. Kineserna har ordspråk som säger
  att det är bättre att avrätta hundra oskyldiga än
  Att släppa en skyldig.

  Jag har ofta tänk om partiet i Kina tänkt placerat ut viruset när de hade botemedel.
  Så alla länder blir beroende av dem.
  De har visat sig villiga offra miljontals människor eftersom dom är så många.

  Kanske läcktes viruset ut för tidigt. Så de kunde inte sälja vaccin men sjukvårdsmaterial.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s