Sverige måste satsa mer på sina lantbrukare

Det var ett tag sedan man hörde något vettigt från Moderaterna i Skåne, men i dag har de skrivit ett utmärkt debattinlägg om vikten av att satsa på svenskt jord- och skogsbruk samt stärka äganderätten för markägare som bedriver verksamhet på egen mark. Bravo! Gött att de också ger klimataktivisterna en välbehövlig känga.👍

Det är många svenskar som prioriterar svenskt kött och andra närproducerade matvaror, men det måste blir ännu fler konsumenter som tar sitt ansvar. Samtidigt är det uppenbart att Sveriges matförsörjning har många brister, vilket inte minst visat sig under coronapandemin, så det här är definitivt ett område som måste få mer fokus i politiken både på regional och nationell nivå.

#ståuppförbönderna


”Det skånska bruket av jord och skog är i världsklass när det gäller standard för miljöarbetet, sin djurhållning och skötsel av vilt. Detta är något generationer av jord och skogsbrukare jobbat hårt för att uppnå och något vi bör vara stolta över. Nu gäller det att säkra att det både idag och i framtiden är ekonomiskt hållbart att bedriva svenskt jord- och skogsbruk.

Företag inom jord- och skogsbruk är inte annorlunda än andra företag och företagare: När de får goda villkor, ett gott näringsklimat och rättvisa och långsiktiga regler kommer de att växa och frodas.

Höga mål och god kvalité står om det utformas rätt inte i motsättning mot konkurrenskraftiga och lönsamma företag.
Högst upp på agendan borde vara att stärka äganderätten, inte minst för markägare som bedriver verksamhet på sin egen mark.

Skånska jord- och skogsbrukare borde inte begränsas i hur de kan bedriva sin verksamhet av detaljplaner eller strandskydd. Fyrkantiga regler får inte riskera att slå ut Sveriges och Skånes möjlighet till en större självförsörjning och en god kvalité på vår matproduktion.
Utöver detta behöver överbeskattningen av jord- och skogsbruk att pressas tillbaka.

Skatten på drivmedel behöver sänkas generellt men det är extra viktigt att den sänks på diesel som används i jord- och skogsbruk som sker i global konkurrens.

Skånskt jordbruk är nödvändigt för att hålla det skånska landskapet öppet. I det arbetet är köttproduktion en viktig och nödvändig verksamhet. Genom betande djur hålls landskapet öppet och den biologiska mångfalden gynnas. Betesdjur som kossor utmålas ibland okunnigt som klimatbovar när de egentligen är miljöhjältar.

En förutsättning för många arter av fåglar, insekter och växter är beroende av det öppnalandskapet med betande djur. För att ytterligare kunna ställa om och framtidssäkra produktionen måste kompetensen inom lantbruket stärkas. Därför har Moderaterna i Region Skåne tillsammans med alliansen satsat 2.7 miljoner för ökad kompetensförsörjning inom sektorn.

Slutligen gäller det också att konsumenter och politiker aktivt tar ställning. Jordbrukare och lantbrukare är framtidsyrken oavsett vad förvirrade klimataktivister ibland hävdar.

Om det ska vara lönsamma framtidsyrken gäller det för konsumenter i mataffären att välja klimatsmarta skånska varor och för politiker att välja att stötta dessa företagare istället för att stjälpa dessa.

Anna Jähnke (M), ordförande Regionala utvecklingsnämnden och regionråd
Per-Martin Svensson (M), kommunstyrelsens ordförande Tomelilla
Charlotte Wachtmeister (M), ordförande stiftelsen Skånska landskap
Pontus Lindberg (M), ledamot Moderaternas landsbygdsnätverk.”

https://www.ystadsallehanda.se/insandare/moderater-skanskt-lantbruk-maste-bli-ekonomiskt-hallbart-05de32b8

10 reaktioner till “Sverige måste satsa mer på sina lantbrukare

 1. En granne till mig har ca 20 miljoner nedlagt i sitt lantbruk men trots det tvingas han köra buss.Hans gård bär inte ens en heltidstjänst.Något är rejält fel.Lantbrukskooperationen var på sin höjdpunkt en bra motkraft vid förhandlingar men konkurrens utifrån av livsmedel har försvagat lantbruket.Som vanligt pressas den som står längst ned i näringskedjan hårdast.

  Gillad av 2 personer

  1. och ja,en bra jämförelse på hur en bra jordbrukspolitik kan bedrivas är Norge.Fina och livskraftiga jordbruk.Något som moderaterna i artikeln utelämnar är hur varor till låga priser väller in och självklart är det i första hand plånboken som styr hos konsument.Införselavgifter på importerat vore en god idé.Det nämner man såklart inte utan hummar om strandskydd och dieselskatter.

   Gillad av 2 personer

 2. Tyvärr så verkar extremvänstern plåga många lantbrukare med diverse terroristliknande aktiviteter.
  Såg det i någon artikel.
  Det ska f-n vara skötsam medborgare i detta land.

  Gillad av 1 person

 3. EU då med sitt jordbruksstöd som slår ut små enheter? Norge satsar sedan länge på att människor ska kunna bo och leva i hela landet. Sverige satsar de pengarna på att hela världen ska kunna bo och leva i Sverige. I städerna ska de bo, inte på landsbygden.

  Nä, det kommer inte gå att få nån ordning på detta när C övergett landsbygden och flyttat till storstaden. MP som bara ägnar sig åt människoimport och S som bara håller sig fast i skrivbordet i Rosenbad som enda politiska aktivitet förutom kärleksparet Johanssons/Strandhälls oförskämda twittrande.

  Det finns inte något verkligt, seriöst politiskt intresse för jordbruket eller för landsbygden överhuvudtaget. Hur ska små kommuner kunna ekonomiskt klara skolor, sjukvård, allmän service som underhåll av VA-systemet osv osv?

  Politiken struntar i allt utom att importera utlänningar och islam.

  Gillad av 2 personer

  1. Det är nog snarast de privata företagen som tex Uniper som kommer att driva upp priserna.Man får minst dubbelt betalt för all el som exporteras till kontinenten.Man är ett vinstdrivande företag med skyldighet mot ägare att sälja så dyrt som möjligt.Det gör man också.Utländska företag rånar Sverige.Ut med packet!Förstatliga elförsörjningen!

   Gilla

 4. Europa de senaste tusen åren: Romarrikets feodalsystem – Vasallsystem; furstarna i sina slott/borgar. Undersåtarna livegna bönder/slavar.

  I Sverige kunde inte furstarna hålla folket så långt nere pga av att de kunde överleva på självhushållning. En bit odlingsbar jord + skog kanske fiskevatten – familjerna överlevde genom självförsörjning.

  Jordbuket ändrades iom EU-inträdet. Sverige underställdes samma förtryckande system som de övriga länderna. Makteliten svälter ut etniskt svenska företagare. Oligarkerna vill ha allt.

  Gillad av 1 person

  1. Ja hur roligt är det att behöva bidragen för sin överlevnad? Glädjen och stoltheten och känslan av att behövas berövas genom bidrag.Dock omfördelades bidragen från primärproducent till livsmedelsindustrin än mer vid senaste reformen.Behöver verkligen redan välmående företag som Arla och Danisco mer bidrag allt medan lantbrukarna går upp på loftet och hänger sig?

   Gillad av 1 person

   1. Jag läste in någon jordbruksskrift för några år sedan hur systemet var uppbyggt.

    Därav min kommentar. Ja, det är uttänkt från början att göra det svenska folket mer och mer skuldsatta och maktlösa och berika de rikaste.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s