Nej till obligatorisk förskola från tre års ålder – ja till mer valfrihet

Som mor till fyra barn som samtliga varit hemma tills de uppnått fyra eller fem års ålder och ändå blivit både trygga i sig själva samt utåtriktade individer, anser jag att regeringens förslag om att tvinga barn i Sverige att börja förskolan från tidig ålder är fullkomligt horribelt. Vad hände med valfriheten? Låt föräldrarna själva avgöra vad som passar bäst för just deras familj.Tyvärr ser detta ut att bli verklighet om regeringen får verkställa sina planer på obligatorisk förskola från tre års ålder, så här måste vi säga ifrån. Jag har skrivit under denna petition och hoppas fler gör detsamma!

#valfrihet

Utdrag ur petitionen:
”Regeringen är på väg att införa obligatorisk förskola från tre års ålder, vilket i praktiken innebär skolplikt. Enligt en ny utredning de släppte i augusti 2020 skriver de tydligt:

Rekommendation: Förskolan görs på sikt obligatorisk från 3 års ålder. Kvalitetskraven på verksamheten höjs parallellt med denna höjning av ambitionsnivån.


Förslag: En utredning tillsätts med uppdrag att föreslå åtgärder för långsiktig kompetensförsörjning och kvalitetsförstärkning inom förskolan. Utredningen bör se över behov av utbildningsplatser till förskolelärarprogrammet, utformning av detsamma och alternativa vägar för kompetensförsörjning till förskoleverksamhet.

Men barn är olika och alla barn mår inte bra i förskolegrupper – därför ska det finnas alternativ som pedagogisk omsorg i form av familjedaghem, flerfamiljssystem samt möjlighet till hemmaomsorg och tillgång till öppen förskola för barn i åldern 1-5 år!

Alla barn har rätt till en bra barndom under de första viktiga åren när själva grunden läggs för barnens framtida mående.

För att försöka få igenom den obligatoriska förskolan för alla barn, så har regeringen tidigare maskerat förslaget och presenterat det som att det finns ett behov för barn till nynanlända att gå i obligatorisk förskola. Men i det förslag som presenterades i augusti 2020, står det inte om en specifik grupp – utan formuleringen är direkt: från tre års ålder.

Barn till nyanlända är dessutom inte en homogen grupp och med tanke på dagens kris i förskolan med stora barngrupper, få personal och personal som inte pratar svenska, eller dålig svenska – så behövs det defintivt andra lösningar än obligatorisk förskola, både för nyanlända men även för alla andra barn. Använd öppna förskolan istället som en resurs för nyanlända och satsa på riktade insatser till föräldrar OCH barn som behöver språkträning. Stoppa inte möjligheten för föräldrar att välja mellan många olika barnsomsorgsalternativ genom att införa skolplikt från tre års ålder.

Nu kombinerar regeringen dessutom förslaget om obligatorisk förskola med ett förslag om att föräldradagarna bara får tas ut till tre års ålder, vilket ytterligare ska hindra föräldrar att kunna välja att pussla för att kunna stanna hemma längre.

Vi som undertecknat säger nej till regeringens förslag om obligatorisk förskola från tre års ålder. Vi behöver inte mer tvång i familjepolitiken – vi behöver mer valfrihet!”

https://www.skrivunder.com/nej_till_skolplikt_fran_tre_ars_alder_-_ja_till_valfrihet

8 reaktioner till “Nej till obligatorisk förskola från tre års ålder – ja till mer valfrihet

 1. Om vi nu inte klarar av att ge alla de barn som finns i förskolan en bra omsorg, hur blir det då om vi ska klämma in fler? Lokaler, personal? Finns dessa? Eller kläms bara ungarna in i redan fulla grupper.

  Gillad av 1 person

  1. Du skall få se att vi överträffar ondskan i DDR.Barnen skall i tidig ålder skolas i att hata Sverigedemokrater och på sikt värvas som informatörer för att sätta dit sina föräldrar.Barn i tidig ålder är lätta att påverka.Tro inte att det handlar ett uns om barnens bästa.

   Gillad av 1 person

 2. Jag ger mig fasen på att det där påhittet med tidig förskola handlar om integration.
  Blanda vilt och hoppas att det blir lyckat.
  Nu till mina tankar att påhittet kanske inte är så dåligt ändå och det beror på detta
  med surfande.
  Föräldrar sitter med sin mobiler i tid och otid, barnen får en surfplatta
  så att det blir lugnt. In med barnen på förskola så kommer i alla fall barnen att klara sig från
  surfandet och de får förhoppningsvis lära sig saker som de inte hade fått lära sig hemma
  med upptagna föräldrar med bekräftelsebehov.

  Gillad av 1 person

 3. Hej, I praktiken har vi i Sverige redan nästan obligatorisk förskola idag. De flesta föräldrar sätter sina barn i barnomsorg när barnen är 12 mån gamla. Det finns barn som knappt kan gå när de kommer. Fr.o.m aug året de fyller tre år kallas det förskola, med en läroplan, med förskollärare. Den är dock inte obligatorisk. I teorin har föräldrarna full valfrihet redan idag och den behöver få bestå och kan utvecklas. Kommuner bör inte få driva barnomsorg. Det är en service som sköts bäst av enskilda företagare. Det har fungerat bra sedan 1992.

  Gilla

 4. Nyss meddelades att upptäckten av hepatit C får Nobelpriset.
  Hur många av de importerade tror ni kontrolleras för hepatit C?

  För ett par år sedan smittades rätt många barn på förskola i Stockholm med tuberkulos av importerade. De stackars barnen och familjerna fick ett helvete i många år med kontroller och framförallt dagliga medicineringar med många olika mediciner. Det behövs nämligen en kombination av alla tillgängliga medel mot turberkulos. Tuberkulos är resistent mot de flesta medel nämligen.

  Att sätta sina barn i förskola med importerade barn som inte genomgått hälsokontroller för div obehagliga smittor, det är riskfyllt. Farligt.

  Det finns ju många som flygs in direkt från Afrika, kvotflyktingarna t ex. Självklart bär de på smittor.

  Är det någon som tror att det finns ett fungerande system för att fånga upp de som har smittsamma sjukdomar? Vi har ju en smittskyddslag i Sverige. Den finns inte i funktion vad gäller människoimport. Hundimport ja.

  Men är hjärtat stort och varmt och medmänskligheten och dina och mina skattepengar flödar så tillfrisknar nog alla spontant bara de får ett eget boende av tillräckligt bra standard.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s