Inför krav på att lära sig språket istället för detta ständiga daltande

I studier har man sett att arabisktalande eller utrikesfödda kvinnor överlag har försämrad hälsa jämfört med inrikesfödda kvinnor genom att de har sämre graviditetsutfall. Nu har en forskargrupp på Linnéuniversitetet skapat en app som genom text, bild och ljudfiler ska ge kvinnor information om graviditet, förlossning samt preventivmedel, i syfte att hjälpa arabisktalande gravida kvinnor som annars riskerar att få sämre vård på grund av brister i det svenska språket. Målet med gratistjänsten Sadima är att gravida kvinnor eller de som vill veta mer om graviditet samt preventivmedel och som på grund av bristande språk får sämre vård ska kunna ta till sig mer kunskap via appen. Sadima används nu i Region Kalmar respektive Region Kronoberg, men målet är att den ska användas i hela landet och man hoppas kunna lägga till mer språk framöver.

Jag förstår tanken, som är god, men borde det inte vara en varningssignal att behovet av en dylik app överhuvudtaget finns i samhället på grund av språkbrister? Man kan fundera över hur andra länder gör – har de också appar med olika språk som riktar sig till vissa grupper av gravida kvinnor? Nej, jag tror verkligen inte det utan i normala länder förväntar man sig att de som bosätter sig i landet lär sig språket och gör man inte det får man skylla sig själv – staten bistår dessutom inte med livslång gratis tolk till kreti och pleti som Sverige ödslar otaliga skattekronor på.

Man blir så trött på att vi har ett samhälle som istället för att ställa krav på den enskilda individen gör allt för att hålla dem flytande genom diverse insatser som indirekt belastar skattebetalarna, vilket syns tydligt inom bland annat vården, arbetsmarknadsinsatser och rättsväsendet. När ska detta besinningslösa daltande upphöra och är det för mycket begärt att kräva att våra styrande börjar ta ansvar?

#onlyinsweden

#vågaställakrav

#slutadalta

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/blivande-mammor-far-hjalp-via-ny-app

2 reaktioner till “Inför krav på att lära sig språket istället för detta ständiga daltande

  1. Är det en slump att man i en branch, som gått från att sträva efter att lösa problem till att åtgärda symptom, skapar en idé som inte är något annat än symptombehandling …? [ret]

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s