Gym enbart för kvinnor har öppnat i talibanernas Afghanistan

Det första fitnesscentret enbart för kvinnor har öppnat i Kandahar – det är det enda i sitt slag i hela sydvästregionen i Afghanistan. Ett gym exklusivt för kvinnor hade varit omöjligt för bara några år sedan, då familjer i vissa områden fortfarade förbjöd flickor/kvinnor att gå i skolan, arbeta utanför hemmet eller idrotta.

De flesta kvinnor i landet bär fortfarande burka utanför hemmet i enlighet med de regler som talibanerna införde under perioden 1996-2001 då de styrde landet, men tack vare hårt arbete för kvinnors rättigheter i regionen har man uppnått mer acceptans – även för faciliteter som är exklusiva för kvinnor.

Eftersom det inte finns några beväpnade vakter och hela gymmet drivs enbart av kvinnor så har responsen överlag varit positiv.

19-åriga Kabul Rooshana Azizi är en av de kvinnor som tränar på fitnesscentret.
-”Min familj har inga invändningar alls. Vi använder hijab när vi tar oss från hemmet till gymmet och när vi väl är inne så har vi på oss vanliga sportkläder. Från början motsatte sig män detta, men nu är det fler och fler som stödjer initiativet eftersom de har insett att det är bra för vår hälsa.”

36-åriga Maryam Durani som driver gymmet säger att det inte varit lätt att kunna starta upp en sådan här verksamhet i det patriarkala samhället – sabotage, hot och fientligt skvaller var länge en del av hennes vardag, men efter att Durani varit med i lokal media och diskuterat nödvändigheten med en sådan här facilitet har det blivit mer accepterat. Det är inte bara kvinnor utan även män som nu stödjer samt försvarar henne i sociala medier.

Durani driver förutom fitnesscentret även en radiostation för kvinnor och har tjänstgjort i provinsrådet i Kandahar. Under hennes tid som lagstiftare, överlevde hon två attacker år 2009 när talibanska självmordsbombare utförde dödliga attacker mot rådet.

Ett år efter att gymmet öppnade besöks det regelbundet av över 30 kvinnor dagligen. Även om hon ännu inte mottagit några hotfulla krav från talibaner om att stänga gymmet och det pågår fredssamtal mellan regeringen och talibanerna i Qatar, är Durani orolig för kvinnors framtid i Afghanistan. För närvarande är hennes fokus på att hålla igång gymmet och arbeta för att kvinnorna i landet ska få mer makt och självbestämmande.

Intressant att ta del av och jag hoppas verkligen de får fortsätta ha öppet samt att fredssamtalen mynnar ut i en varaktig fred i landet så att kvinnors intressen äntligen kan tillvaratas.

https://www.arabnews.com/node/1743856/world

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s