Äntligen får afghanska mödrars namn stå med på födelseattesten

Under hashtagen #Whereismyname har kvinnorättsaktivister i åratal kämpat för att afghanska mödrars namn ska stå med på offentliga handlingar – inklusive barns födelseattester – istället för bara faderns namn som varit kutym tidigare.

Den här veckan accepterade således den afghanska regeringen ett förslag om en lagändring som tillåter båda föräldrarnas namn. Även om lagändringen först måste godkännas av landets parlament som består av överhängande män samt skrivas under av presidenten, är det ändå ett stort steg mot jämställdhet och erkännandet av kvinnors rättigheter i Afghanistan.

Förändringen kommer samtidigt som den afghanska regeringen förbereder sig för samtal med talibanerna som ett led i fredsavtalet som skrevs under i februari.

Glädjande nyheter för det täcka könet i landet som under lång tid behandlats ytterst ovärdigt. Att fredssamtalen framskrider är också ett gott tecken och kanske kan Sverige snart börja deportera de tusentals afghaner som fått avslag på sin asylansökan på allvar så att de kan återvända hem för att hjälpa till med återuppbyggnaden av landet. 👍

https://english.alarabiya.net/en/News/world/2020/09/03/Afghanistan-says-mother-s-name-can-go-on-birth-certificates

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s