Varför införa krav på munskydd när smittan minskar?

Jag håller med distriktssköterskan Nina Thool om att det är en masspyskos som pågår kring införandet av munskydd och att det verkar helt galet samt dessutom ohygieniskt av Clarion Hotel att införa krav på munskydd för sin personal – särskilt nu när smittan minskar.


”Clarion Hotell Collections i Sverige har nu beslutat att införa munskydd för sin personal och man säger att det är för ökad trygghet för kunderna. Munskydd skapar inte trygghet, det skapar osäkerhet. Jag skulle aldrig lita på att en människa med munskydd är ren om händerna!

Det är en masspsykos som pågår där man härmar andra länder utan att tänka efter varför.

Karl Wennberg har publicerat en rapport om just detta, 80 procent av OECD-länderna låste ner inom två veckor eftersom de helt enkelt kopierade varandras åtgärder i stället för att tänka och anpassa åtgärder efter sitt lands situation och behov. Politiker härmar varandra i stället för att lita på experterna.

Nu tittar alla på Sverige som gick sin egen väg, eller egentligen den väg som EU:s smittskydd gemensamt beslutat om i sin pandemiplan, men inget annat land höll fast vid.

Hotellägare som Clarion vill nu profilera sig genom att säga sig måna om sina gästers trygghet när effekten riskerar blir den motsatta. Nu när antal covidsjuka på sjukhus drastiskt gått ner i hela Sverige, antal döda sjunker stadigt, få ligger på IVA, när man monterar ner tält för provtagning – då inför man munskydd.

Är de spritt språngande galna?

I Läkartidningen skriver Kjell Thorén om att evidensen för att munskydd skulle ha någon effekt bland allmänheten är väldigt svag. Enligt European centre for disease and control så finns det ingen evidens för att du skulle vara skyddad från att bli smittad genom att använda mask. Risken kan till och med öka genom en känsla av falsk säkerhet. Tvätta händerna och hålla avstånd är vad som gäller.

Munskyddet kan skydda andra något om du själv är sjuk – men då skall du inte vara ute bland folk utan stanna hemma!

I USA och i Europa används munskydden lite hur som helst, och risken är snarare att de ökar än minskar smittan. Ungar i skolan byter munskydd med varandra och vuxna kan heller inte hantera dem. De har skyddet hängande på örat, ner på halsen och upp igen när man äter eller om man bara vill andas lite. Man sätter dem på armen, i fickan eller till och med lägger dem på matborden när man är ute och ska äta lunch.

De används för att man måste, inte alls på ett genomtänkt sätt för att minska smitta.

Det är möjligt att munskyddet kan stå emot droppar om du hostar eller nyser men har du hosta ska du vara hemma. Och det är bättre att nysa i armvecket än i ett munskydd.

Dessutom är det risk att personer som bär dem drabbas av svamp eller bakteriella infektioner kring munnen. Om munskyddet suttit på mer än 15 minuter är det genomfuktigt och fullt med dina mun- och näsbakterier och virus. Även om du inte har covid-19 så innehåller munskyddet en massa andra smittor som man inte vill få på sina händer.

Att hotellpersonal som till exempel jobbar i kök och matsal skulle behöva ha munskydd är snarare äckligt än tryggt.

Hur vet man att de byter tillräckligt ofta, spritar händerna varje gång de tagit i skyddet, rättat till det över näsa och mun och så vidare? Alla jag sett bära mask eller munskydd håller på och pillar på dem regelbundet.

Munskydd är enbart till för hälso- och sjukvårdspersonal som jobbar med patienter och som vet hur och när de ska användas. Och nu vet man säkert vilken hotellkedja man inte skall boka.

Nina Thool, distriktssköterska inom kommmunal hemsjukvård”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/e82oeM/krav-pa-munskydd-har-blivit-en-masspsykos

7 reaktioner till “Varför införa krav på munskydd när smittan minskar?

 1. ”Felet” är väl snarare att det har varit för många turer fram och tillbaka på vad som gäller, och vad som är effektivt. Jag vet att det är fler än jag som har tappat förtroendet för ”experterna” Tegnell, FHM och deras tidigare tvärsäkra uttalanden. Vilket egentligen talar emot att Anders Tegnell och FHM inte är riktiga experter. För en verklig expert vet att hon/han kan ha fel, saker är mer komplicerade än så, och det går inte att ha helt säkra utfästelser. Och oavsett vad hela Coronan än slutar i, hoppas jag att Sverige, och regeringen inte står och säger att vi har lyckats, och gjorde det rätta.
  Det kan man absolut inte säga när man har låtit så många på äldreboenden ha fått sätta livet till.

  Gilla

 2. Ansiktsmask använder jag när jag slipar nåt och det flyger omkring saker som jag inte vill andas in. Eller när jag spraymålar nåt med riktiga målargrejor. I övrigt, aldrig.

  Gillad av 1 person

 3. När inte ens läkarvetenskapen har riktigt kläm på hur viruset fungerar, detta tillsammans med att hänsynen till ekonomin var större än hänsynen till våra gamla OCH all jävla PK-ism och allt detta, då blir det en sådan soppa.
  Räkna med att Corona slutar påverka samhället i lika hög grad på andra sidan årsskiftet tidigast. Då finns vaccin eller förhoppning om vaccin för de som vågar använda det. Otaliga strider och anklagelser kommer komma från de våldsbejakande områdena där man kommer beskylla de vita för att försöka förgifta dem osv osv.
  Sunt förnuft finns ibland hos folk, men det är inte samma sak som kunskap. Smittskydd är ett kunskapsområde.

  Gillad av 1 person

 4. Äntligen vill M ha en folkräkning! Senaste utländska regeringsmedlemmen som uppbär bidrag från Sverige blev för mycket för tom M. S dock nöjda. Undertecknad har, liksom en del andra, länge propagerat för nödvändigheten av en folkräkning. S, V och MP kommer säkert protestera, allt är bra som det är med den saken.

  Gillad av 1 person

 5. Corona och munskydd har påverkat världsekonomin. Lika mycket kommer valet i USA att påverka. Om Trump förlorar valet väntar en fantastiskt stor börsnedgång. Den som har aktier bör fundera på att sälja allt innan för återköp när börsen rasat ett tag. Vinner Trump väntar stark börsuppgång.

  Gilla

 6. I mitt jobb har jag vid tillfällen behov att bära mask. Den masken har betydligt högre klassning och är betydligt effektivare än de som avses i detta sammanhang, men fungerar inte mot virus. Är det då svårt att dra en slutsats?

  Gillad av 1 person

 7. Jag använder Sundströms helmask med visir och partikelfilter när jag handlar i butik. Då är jag helsäker. När jag kommer till bilen tar jag av skyddsmasken och tvättar händerna med handsprit som jag har i bilen.

  Den här smittan vill man inte ha.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s