När hörde vi senast Miljöpartiet kräva insatser för att rädda Östersjön?

Under årets hemester har många svenskar njutit av svala bad i Östersjön, men hur många känner till att det är ett döende hav som håller på att kvävas och att våra barn samt barnbarn riskerar att inte få ynnesten att bada i ett friskt och levande Östersjön i framtiden om inte fler insatser görs nu? WWF skriver om det akuta läget i en debattartikel i dagens Aftonbladet.

Jag kritiserar ofta klimathysterin och har många gånger ifrågasatt varför det läggs så stor fokus samt så mycket pengar på något som vi ändå inte kan påverka i någon större utsträckning medans de viktiga miljöfrågorna lämnas därhän. Det här är ett sådant exempel – borde det inte vara viktigare att prioritera vår närmiljö än att orera om det globala klimatarbetet och införa onödiga utgifter som plastskatten, vilken egentligen är en täckmantel för att få in pengar till andra sektorer som ekonomiskt läcker som ett såll?

Hade Miljöpartiet drivit miljöfrågorna på riktigt och verkligen visat engagemang för det som vi kan förändra i vårt eget land samt närområden, hade nog fler tagit partiet på allvar. När hörde vi senast Miljöpartiet kräva åtgärder för att rädda Östersjön till exempel? Jag tror det var inför valet 2014, vilket säger en del!


”Svala vågor och barn som leker i vattenbrynet. Sol, hav och värme. Med årets semester på hemmaplan kan nog extra många känna igen sig i bilden av en skön sommardag vid Östersjön. För en stund kan det vara lätt att glömma bort både miljökris och den pandemi vi alla befinner oss i.

I år märktes algblomningen dessutom först i augusti – denna grönslemmiga sörja som varje år plågar badsugna svenskar och påminner oss om att Östersjön mår dåligt. För det kan vi tacka vindarna.

Under den glittrande ytan fortgår nämligen övergödningens effekter.

Årtionden med utsläpp av växtnäring från jordbruk, industrier och avlopp har lett till syrefria och livlösa bottnar. Östersjön har nu döda bottnar motsvarande drygt 1,5 gånger Danmarks yta. Men utsläppen pågår även i dag.

I våras kunde vi till exempel höra om både Ryssland och Danmark som släppt ut ofattbara mängder orenat gödsel- och bajsvatten till Östersjön. Och inte heller Sverige kan slå sig för bröstet.

Bland svenska åtaganden för Östersjön ska de årliga utsläppen av fosfor och kväve minskas med drygt 400 respektive knappt 7 600 ton – siffror som vi i dag inte är i närheten av.

Många djur- och växtarter drabbas hårt av den förändrade livsmiljön i och vid havet. Ett exempel är Östersjötorsken som med åren blivit både mindre i storlek och färre till antal. Forskning visar att syrebristen i havet är en bidragande orsak.

Även vår egen val, Östersjötumlaren, är hotad. Då både torsken och tumlaren är topprovdjur har de viktiga funktioner i att balansera andra populationer i havet. Om de försvinner från Östersjön rubbas balansen ännu mer och kan i förlängningen öka algblomningen. Det är en ond spiral som behöver brytas nu.

Lägg till klimatförändringar, främmande arter på framväxt, ett fiske som stressar redan hårt ansatta bestånd, skräp och gifter samt en ohållbar exploatering av havsmiljön. Då förstår var och en att Östersjön har det tufft.

Visst har flera viktiga och bra insatser för att rädda Östersjön gjorts. Förbättrade reningsverk. Temporära fiskeförbud. Nya skyddade områden. Förbud mot kryssningsfartygens ohämmade utsläpp av toavatten. Gemensamma krafttag från Östersjöländerna i form av politiska avtal och handlingsplaner. Men tyvärr räcker åtgärderna inte till.

Östersjöländerna har kommit överens om en gemensam aktionsplan med målet att Östersjön ska ha god ekologisk status år 2021. Detta mål kommer inte att nås, tvärtemot vad ländernas politiker har lovat. Det behövs krafttag för att havets viktiga ekosystem ska återhämta sig.

Regeringen bör fortsätta det gemensamma arbetet med övriga länder, och för Sveriges del säkerställa:

En långsiktig finansiering för att skydda och restaurera fler värdefulla marina områden.

Stöd till åtgärder som bidrar till minskad övergödning och ökad biologisk mångfald, exempelvis att restaurera våtmarker.

Styrmedel som gynnar en hållbar och säker återcirkulering av näringsämnen till jordbruket.

Vi måste inse allvaret. Östersjön är världens mest förorenade hav. Vill vi att våra barn och barnbarn ska kunna bada i ett friskt och levande Östersjön i framtiden måste insatserna för att rädda det öka rejält.

Håkan Wirtén, generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
Inger Näslund, Expert på havs- och fiskefrågor, Världsnaturfonden WWF”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0nelaE/det-ar-brattom-om-vi-ska-radda-ostersjon

4 reaktioner till “När hörde vi senast Miljöpartiet kräva insatser för att rädda Östersjön?

  1. Östersjön är bortom räddning. Jag sålde mitt sommarhus på en ö i skärgården för 13 år sedan av det skälet. Den viktiga gäddan är nästan borta utefter östkusten, skarvarna har växt explosionsartat och förstör ekobalansen bland småfisk, länderna runt Östersjön släpper ut hur mycket skit som helst, det rinner ner från svenska åkrar till havet…..nä, Östersjön är dött, döda bottnar fulla med vrak som läcker olja, kemikalier och stridsgaser från andra världskriget – även om man häromdagen lyckades tömma det värsta vraket på olja utanför Öland……västkusten, om folk visste hur mycket ytterst giftig stridsgas, ammunition mm som finns skulle få våga äta räkorna……när länderna inte ens kan enas om hur man ska fördela munskydd, hur ska de då enas om att sluta släppa ut skit i Österjsön…..regeringen som i alla år tillät stora kryssningsfartyg att tömma tankarna i Östersjön…..fritidsbåtar som släpper ut bajs och kemikalier….Ryssland, Polen, Baltländerna……
    MP? Flashigare och fler PK-poäng som Spångberg skriver att importera våld och mördare och bidragstagare (såg ni Fazel Fazly som är skriven i Sverige och har plockat ut från vårt socialförsäkringssystem – samtidigt som han sitter i regeringsställning i Afghanistan?). Miljöparti – nej. MuslimParti ja!!!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s