Ekonomisk förlust för Turkiet efter Erdogans beslut att konvertera Hagia Sophia och Chora till moskéer

Turkiet upplever just nu en ekonomisk nedgång där den turkiska liran faller samtidigt som arbetslöheten ökar. Under det andra kvartalet 2020 krympte Turkiets ekonomi med 9,9% från föregående kvartal. En av anledningarna till den ekonomiska krisen är att turismen i landet har minskat kraftigt och faktum är att Erdogans beslut att konvertera Hagia Sophia samt Chora-museet till moskéer bidragit till de minskade intäkterna. Intäkterna från moskéerna beräknades uppgå till cirka 35 miljoner USD i år, men på grund av pandemin och omvandlingen av moskéerna kommer intäkterna att utebli.

Varje år besöker nästan 3,5 miljoner de två museerna, vilket inbringat tiotals miljoner turismdollar till den turkiska ekonomin. Turister får fortfarande gå in i moskéerna utanför bönetiderna, men de betalar inte entréavgifter och förlusten kan bli ett hot mot den turkiska ekonomin som är beroende av turismen, vilket utgör cirka 30% av den årliga inkomsten.

Turkiet har satt som mål att år 2023 attrahera 75 miljoner turister årligen. Erdogan har dock genom sitt beslut att konvertera kända museer till moskéer sänt ett tydligt budskap till omvärlden att Turkiet prioriterar islam och muslimer över allt annat – särskilt för besökare från väst. Detta sker i en tid när Turkiets regionala rival Egypten marknadsför sig som ett land med varierande religiösa rötter för att locka fler turister.

Se där ja, kanske inte det mest genomtänkta beslutet av Erdogan trots allt och det återstår att se om hans strävan efter att återvinna sin popularitet samt locka nya väljare kommer att bära frukt.

https://english.alarabiya.net/en/features/2020/08/31/Turkey-s-economy-plunges-as-tourists-stay-away-after-Hagia-Sophia-Chora-conversions.html

6 reaktioner till “Ekonomisk förlust för Turkiet efter Erdogans beslut att konvertera Hagia Sophia och Chora till moskéer

 1. Det lär inte bekymra Erdogan i dennes maktambitioner.
  Turkiet, var det inte det landet som Reinfeldt ville släppa in i EU…
  Eller i praktiken, låta EU bli en provins i Turkiet.
  Jag skulle inte besöka det landet ens mot betalning.

  Gilla

 2. Befriande med politiker som inte styrs av kvartalsekonomi.Det finns något större,något andligare och ffa något betydligt långsiktigare att låta en tusenårig ideologi vara ledstjärna.Tänk ifall vi hade sådana politiker som inte ändrar politisk inriktning bara för att tex Expo andas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s