Varken rasism eller övervåld när poliser gjorde sitt jobb och ingrep mot efterlyst våldtäktsman

Den 29-årige Jacob Blake som sköts med sju skott av poliser i Kenosha, Wisconsin i USA för en dryg vecka sedan har skapat våldsamma upplopp och händelsen har fördömts som överdrivet polisvåld riktat mot Blake på grund av hans hudfärg.

Det som dock inte framkommit i mainstream media är att Blake hade en pågående rättsprocess mot sig gällande olaga intrång, förargelseväckande beteende samt sexuella övergrepp av tredje graden, vilket motsvarar oaktsam våldtäkt i Sverige.

Tidigt på morgonen den 3 maj i år tog sig Blake olovligen in i sin ex-flickväns bostad och krävde att få tillbaka saker som tillhör honom. Han ska därefter bland annat ha fört in sina fingrar i ex-flickvännens könsorgan mot hennes vilja, innan han stal hennes bil och körde därifrån. Polis som kom till platsen vittnar om att ex-flickvännen efter incidenten ”grät och var tydligt skakad” av händelsen.

Av polisanmälan framgår att Blake är arbetslös, saknar bil, att det är oklart var han bor efter att paret gjort slut, att han dricker mycket alkohol och att han vid flera tidigare tillfällen attackerat ex-flickvännen fysiskt.

Den 7 juli förklarades Jacob Blake efterlyst för olaga intrång, förargelseväckande beteende samt sexuella övergrepp av tredje graden eftersom polisen inte lyckats gripa honom.

Den 23 augusti fick polisen larm om att den efterlyste våldtäktsmannen återigen sökt upp sin ex-flickvän. Poliserna som kom till platsen hade kännedom om mannens bakgrund och att han var efterlyst för brott. Enligt polisernas vittnesutsagor gick Blake till attack mot poliserna och efter att man misslyckats med att skjuta honom med elpistol, valde därför en av polismännen att skjuta skarpt när Blake öppnade dörren till sin bil.

Att denna incident har orsakat dödliga raskravaller är därför märkligt i mina ögon och tyder på att vissa krafter tagit tillfället i akt att utnyttja situationen för att skapa upplopp. Visserligen kan man diskutera huruvida polisen behövde avlossa sju skott, men i övrigt tycker jag att polisens agerande är helt i sin ordning och att de utgått från den information som fanns om gärningsmannen sedan innan och inte baserat på vederbörandes hudfärg som vissa vill få det till.

#alllivesmatter

3 reaktioner till “Varken rasism eller övervåld när poliser gjorde sitt jobb och ingrep mot efterlyst våldtäktsman

 1. Det vore väl rimligt att polis här i Sverige får avlossa dödande skott mot våldsmän och extremister och terrorister som angriper rödljuspersonal under pågående uppdrag som inte har med dem att göra? Debatt har ju förts angående detta, se regeringens eget ställningstagande våren 2019. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/04/angrepp-mot-blaljusverksamhet-ska-bekampas/ Hur många varningar behöver ske innan staten visar att den menar allvar med att den vill skydda sina medborgare? Angreppen är ju i sig ett angrepp inte bara på medborgarna utan på staten och ytterst på demokratin. Vi ser nu konsekvenserna av att staten inte skyddar svenska folket så som ska ske i en demokrati där medborgarna kommit överens om att staten är den enda instans som ska få äga våldsmonopolet. Det är så som det ska vara och är i fungerande demokratier.
  Så som tillståndet är nu i Sverige kan vi ju inte ha det.

  Gillad av 1 person

 2. Polisen hade sparat alla ett stort lidande, inkl. mannen, om han hade avlidit. P.g.a. att mannen överlevde så leder detta till enorma kostnader för USA.

  Å andra sidan hade kanske mannen inte betett sig så illa om folk i USA inte hade trott på ”den amerikanska drömmen” som levereras av demokrater och republikaner i kör. Se George Carlins youtube-klipp om ”The American Dream” om ni vill veta varför det kallas för en dröm!

  Rösta för ett jämlikt tryggt samhälle för oss alla!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s