Mobilförbud i skolan skapar positiva effekter – när ska ett nationellt förbud diskuteras?

Bergaskolan och Linnéskolan i Malmö införde från och med höstterminen totalt mobilförbud för sina högstadieelever, det vill säga mobilförbud både på lektionstid samt på rasterna – något som enligt båda rektorerna genererat många positiva effekter.

Bland annat har man noterat hur fokus ökat när mobiltelefonerna inte finns med i bilden och en lärare konstaterar att eleverna nu hinner göra samma uppgifter på en lektion som de tidigare behövde två veckor på sig för att genomföra. När eleverna hade tillgång till mobiltelefonerna på rasterna förekom ofta mobbning via olika appar och de båda rektorerna tycker sig redan nu se en minskning av antalet kränkningar på nätet.

Det här är positivt och det förvånar mig att frågan om ett nationellt förbud i svenska skolor inte har tagits upp till diskussion tidigare. Hoppas att det här kan bli startskottet för det hade sannerligen behövts både mer fokus och disciplin i landets skolor!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/mobilforbudet-pa-bergaskolan-vacker-kanslor

8 reaktioner till “Mobilförbud i skolan skapar positiva effekter – när ska ett nationellt förbud diskuteras?

 1. Grundskolan infördes 1962 och med den kom den närmast automatiska uppflyttningen av elever till högre klasser, oavsett om eleven lärt sig innehållet i föregående kurs eller ej. Det har varit ett säkert recept för oordning och sjunkande kvalitet. Med socialdemokraternas bristfälliga idéer och kunskaper kring skola och pedagogik (de ersattes med en politisk vision i stället) kom idén att eleven ”har rätt att få med sig kunskaper”. Ordvalet speglar inställningen, det har inte varit fråga om att eleven har ansvar för sin egen inlärning (det är exakt samma synsätt som präglar synen på brottslingar och straff, ja allt, ”alla ska med”). Det är de ansvariga politikerna som svikit hela samhället genom att politisera skolan och inte införa lämpligt regelverk. Se hur lärarutbildningen är så usel och oattraktiv att samtliga sökande kommer in även om de själva inte borde ha flyttas upp eftersom de enligt undersökningar själva brister i kunskap och förmåga. Enligt SCB finns det 40 000 lärarutbildade som inte arbetar i skolan. Hög förmåga hos lärare är en förutsättning för hög förmåga hos elever. Dessutom behövs ett adekvat regelverk. Regeringen kommer via oändliga utredningar alltid fram till att skolans problem är ett jämlikhetsproblem, inte ett kvalitetsproblem. Samma svar fås i utredningar om allt möjlig i samhället, det är samhället fel och inte individens ansvar. Den förda skolpolitiken sviker de unga och därmed hela samhället. Ovanpå det finns nu i Sverige miljoner människor, många analfabeter, många lågutbildade, många med obefintlig eller bristande kunskap i svenska och ovilja att integrera sig.
  Mobilförbud i skolan? Javisst, men det kanske inte räcker. Fast det kanske är så regeringen vill att debatten ska föras.

  Gillad av 1 person

   1. Javisst. Självklart. Omedelbart. Det borde vara en icke-fråga, inga mobiler i klassrummet åtminstone, helst inte i skolan alls. Daltande tjafs är vad det är, samma velande eftergivlighet som på så många andra områden i samhället. Vad ska ungarna ta spjärn emot när tom en sådan självklar sak inbjuds till att vara förhandlingsbar? Att läsa läxor och lära sig utantill, tom sådant är förhandlingsbart. Stackars lärare, inte ens en sådan sak äger de beslutanderätt över, ingen auktoritet kvar. Det är ungefär som att någon inte har beslutanderätt över om de vill ha myror i sängen nattetid eller ej när de ska sova.

    Gilla

 2. Lärarna behöver få tillbaka en del av sin auktoritet i skolan. (inte den som rådde på 40-talet när lärare slog elever). Ordning och studiero gynnar alla. Jag sörjer att ett mobilförbud måste införas. Men så är det kanske tills dess att eleverna kan uppföra sig. Helst hade jag sett att disciplinen förbättrats. Då hade mobilerna kunnat bli det redskap som de skulle kunna vara i klassrummet. Förbudet kommer drabba de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hårdast. För dem var det ytterst välkommet när smartphones blev vanliga. Tidigare kunde de få en ”Handy” utskrivet – om de gick på Habiliteringen, BUP eller liknande. Den var stor och klumpig och de kände sig utpekade när de tog fram den i klassrummet. Därför valde många elever bort den. Med smartphones däremot kunde de vara ”som alla andra”, vilket är speciellt viktigt för den här gruppen. De blir oftare mobbade än andra elever. Just för att de är lite annorlunda. Ibland. Ibland märks det inte så mycket. Förutom på skolresultaten. Med smartphone kan de göra påminnelser, ta foton av anteckningar. De har ofta svårt att anteckna och skriva av det som står på whiteboarden samtidigt som de ska lyssna på vad som sägs. De har även ofta svårt att skriva för hand. För elever med autism är den motoriken speciellt svårt. Påminnelser att de ska gå till tandläkaren. Till skolsköterskan etc. På raster och i väntan på buss, kan de spela spel. För ofta är de ensamma på rasterna. Elever med autism har väldigt svårt med situationer då de inte vet vad de ska göra. Att bara vänta är mycket stressande för många av dem. ADHDelever behöver även koppla av med spel emellan uppgifter i skolan. Musik i öronen kan göra att de har lättare att filtrera bort andra störande ljud under tex matteuppgifter. Det finns såklart många fler exempel på positiva aspekter av smartphones i klassrummet. Nu när det äntligen kommit ett bra hjälpmedel, så rycks det bort. Jag har arbetat med både ungdomar och vuxna med dessa funktionsnedsättningar. Så jag sörjer. Jag sörjer för alla de som har verkligt behov av sin mobil i skolan.

  Gillad av 1 person

  1. Det funkar ju inte att ha elever som är så blandade i förutsättningar att tillgodogöra sig undervisning i samma klass t ex. Om skolan fungerade skulle den naturligtvis kunna ta hand om alla elever på den nivå de är på och förmår vara på. Självklart skulle skolan då också ha fungerande hjälpmedel. Det här är ju bara en pyttegrej som inte har att göra med själva grundstrukturen i skolan.
   Fr o m idag är det hemligt kring även icke privata skolor vilka betyg etc de har. Sverige är det enda land i västvärlden där man driver privata skolor med skattemedel och kan ta ut vinst. Allt kring de privata är hemligt nu. Privata skolor kan gå i konkurs, det är ju helt barockt!

   Gilla

   1. Det är ju helt sjukt att blanda begåvade och studiemotiverade elever med elever som har mer eller mindre diskvalificerande diagnoser.Jag ser det som att eliten inte vill ha en välutbildad massa,ett samhälle där folket vare sig kan läsa eller skriva är en dröm för eliten.Förstatliga skolan till en början med.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s