Islamismexpert menar att det åligger de europeiska regeringarna att förstå att Muslimska Brödraskapet inte representerar det muslimska samfundet

Dr. Lorenzo Vidino, expert på islamism i väst, deklarerar i en intervju att det Muslimska Brödraskapet är en problematisk enhet inom det muslimska samfundet vars inflytande är farligt och att det är upp till de europeiska regeringarna att inte falla för Brödraskapets försök att bli sedda som representanter för muslimer.

Att definiera Brödraskapets roll i Europa är enligt Vidino mycket svårt eftersom det till skillnad från i Mellanöstern inte finns några grupper eller individer i några europeiska länder som öppet identifierar sig med Brödraskapet.

I Sverige har det skrivits mycket om Muslimska Brödraskapet det senaste året, men för er som inte känner till bakgrunden grundades gruppen i Egypten 1928 av Hassan al-Banna i syfte att upprätta ett världsomspännande islamiskt kalifat. De har påverkat islamistiska rörelser runt om i världen med sin modell av politisk aktivism i kombination med välgörenhetsarbete. I slutet av 1940-talet beräknas gruppen ha haft 500.000 medlemmar i Egypten och dess idéer hade spridit sig över den arabiska världen.

Från 1960-talet flyttade individer och organisationer med kopplingar till Brödraskapet i arabvärlden till väst och skapade nätverk i Europa som nu är ganska självständiga från Mellanöstern. De införde Brödraskapets ideologi, men kan till största delen själva välja sin taktik och strategi. Dessa nätverk har kunnat utöva ett inflytande som är mycket större än deras lilla antal och de är mycket problematiska på grund av deras inverkan på social sammanhållning och integration i Europa.

Meddelandet de sänder ut, åtminstone internt i det muslimska samhället, är väldigt polariserande och skapar ett vi-och-dem-tänk med ett ständigt offerskap, vilket driver tanken att västvärlden är ute efter muslimer och är emot islam. Detta skapar så klart ett mycket splittrat samhälle som förhindrar integrationsprocessen och förgiftar relationer mellan samhällen. Motståndare till Brödraskapet argumenterar också för att de är en grogrund för terrorister och det finns flera exempel på terrorgrupper som fått inspiration från Muslimska Brödraskapets ideologier.

Vidinos uppfattning om Brödraskapet i väst är att de är en så hemlig organisation att det till och med förnekas att de existerar, varför han anser att det bästa sättet att få fram information om gruppen, deras tankar och mål samt deras struktur är att intervjua personer som är en del av organisationen i väst.

Det genomgående mönstret är att alla rekryterats efter en väldigt lång process och sedermera blev en del av ett mycket sofistikerat maskineri i varje land. Samtliga han intervjuat lämnade till slut organisationen av olika anledningar. De såg alla den interna korruptionen inom organisationen samt brist på intern demokrati och konstaterade att det är mycket hyckleri där man använder religion för att uppnå rena politiska mål.

De som lämnar gruppen blir utfrysta och förlorar allt sitt sociala umgänge. Det är helt klart svårt för alla som har ägnat 10-20 år av sitt liv åt organisationen att säga att de hade fel och att organisationen samt ideologin som de ägnade sig åt var felaktig. Det krävs mycket intellektuellt mod för att göra det.

Det är ingen hemlighet att både Qatar och Turkiet stödjer organisationen. Nyligen läckta dokument visar att Qatar har finansierat minst 140 moskéer och islamiska center i Tyskland till en summa av 72 miljoner EUR och år 2016 spenderade de runt 5 miljoner EUR på olika byggnadsprojekt i tyska storstäder – inklusive Berlin och München. Turkiet å sin sida har visat sitt stöd för Brödraskapet på olika sätt, bland annat genom att ge asyl åt efterlysta medlemmar från Brödraskapet samt utrusta dem med satellit-TV och radiostationer.

Muslimska Brödraskapet i Europa beskrivs av Vidino som en ”elitgrupp” som inte bryr sig om ett stort medlemsantal och man kan inte bara ansluta sig. De är väldigt selektiva med vilka de tar in. I ett land som Italien rör det sig om ett hundratal personer, medan det i Frankrike och Tyskland handlar om tusen personer. Deras makt ligger i deras förmåga att mobilisera andra människor att påverka det muslimska samhället och att påverka politiken i väst. De har en stark förmåga att anpassa sig till miljön.

Muslimska Brödraskapets medlemmar vill att västerländska institutioner, regeringar, media etc. ska se organisationen som representanter för muslimska samhällen samt de som formade islam i länder som Italien, Tyskland, Sverige, Belgien och så vidare. Det är således upp till de europeiska regeringarna att förstå att organisationen inte är representanter för det muslimska samfundet och att det är upp till de styrande i respektive land att påverka hur viktiga samt farliga denna enhet inom det muslimska samfundet kommer att bli.

Intressant att ta del av samt definitivt något för nästa svenska regering att ta till sig då nuvarande redan verkar rejält insyltade och inte kommer agera för att stoppa det som pågår.

https://www.arabnews.com/node/1727071/world

13 reaktioner till “Islamismexpert menar att det åligger de europeiska regeringarna att förstå att Muslimska Brödraskapet inte representerar det muslimska samfundet

 1. Hur ska man se skillnad på vem som är vad??
  Vem vill fortsätta chansa taget taqiyya osv??efter 45 år av vanskötsel…vilket ger högre skatt/automatik, i oändlighet.
  Satt inte Palme & c:o, alla utom V, &
  ” kuckilurade” med David Schwartz mfl import vurmar redan på 1960-70-tal??
  Sarnecki var ju en klippa, oxå!!& mgn är?

  Mvh Per

  Gillad av 1 person

 2. Enligt Thierry Meyssan nyligen var det Grand Lodge of England dvs fimureriets moderloge som var ursprunget till Muslimska brödraskapet.
  Enligt min uppfattning startades MB av medlemmar i Europeiskt frimureri men jag vet inte vilka loger.
  Allt MB har gjort hittills pekar entydigt på att dom är i maskopi med västimperialisternas agenda
  Däremot var Al Banna alldeles för ung för att ha varit det verkliga ursprunget och han verkade under beskydd av brittiska Suezkanalbolaget på dess territorium.
  Britterna hade då sen hundra år ständigt rekryterat ungdomar till av britterna initierade ungdomsorganisationer för att skapa uppror överallt utom i England.
  1951 reorganiserades MB i samarbete med britterna.
  Princen av Wales Englands tronföljare har sen 80-talet haft en anknytning till Islam som på hemmaplan beskrivits som tecken på förvirring men det tror jag inte är rätt tolkning för London kallades av tolv länder för islamistiska terrorns centrum på 90-talet och London kallades Londonistan av det skälet.
  britternas beteende i modern tid överensstämmer väl med deras beteende under den Victorianska epoken under Lord Palmerston. och även under första världskriget.
  Hans organiserade uppror i andra länder var organiserade genom ungdomsorganisationer och hans medarbetare har beskrivits som Palmerstons Zoo med hänsyftning på att upproren var av olika slag: anarkister socialister nihilister fascister.
  England, alla revolutioners ursprung.
  MB var britternas vapen mot Panarabisk och i stort sett sekulär nationalism, där religionen är en privatsak och där länder vill utveckla sin befolknings kunskap och duglighet.
  Britterna däremot vill uttryckligen hålla nere massorna i okunnighet. Dom instruerade även sina medarbetare i Usa att hindra den amerikanska befolkningen att utbildas ordentligt.

  Eftersom britterna när Al Banna kom in i bilden redan hade ‘lyckats’ införa kommunismen i Ryssland var MB en lämplig fiende med antikommunistisk orientering. Medan sekulära araber och Iran kunde tänka sig ett samarbete med både öst och väst.

  Gillad av 2 personer

   1. Jenny, när man kokar ner allt…
    Det handlar om gott(mindre dåligt) eller sämre.. Du hör mig…?
    Nope.??
    Jag är inte bäst..
    Hahaha!!
    U have been lied to…
    I’m not even close!!
    Det handlar om din frihet, syster…
    Din frihet, som INTE hände av en slump…

    Jobbig??

    Mvh Per

    Gilla

   2. Meningen var ju att det skulle se ut som en muslimsk organisation så knappast b’nai b’rit.
    Men Thierry Meyssan är nog fransk frimurare så han ville väl låta förstå att han inte har nåt med det att göra.
    Britterna har initierat alla frimurarloger (inkl b’nai b’rit) har det sagts tex av Rudolf Steiner och under Napoleoneran påstods det att brittiska frimureriet hade tentakler överallt inkl i franska frimureriet.

    Gilla

 3. Vilka sprängde King David Hotel 1946??
  Irgun??mig veterligen..
  Det finns intervjuer med Menachem Begin som får en att undra… all terror??

  Only man….

  Mvh Per

  Gilla

  1. Jamen det var ju ett alldeles utmärkt förslag. Alla företag och alla svenskar som arbetar och betalar skatt lämnar landet. Detta innebär förstås att stat och kommun går miste om alla skatteintäkter.
   0 kr i skatteintäkter innebär 0 kr i bidrag. Toppen!

   Gilla

 4. Brödraskapet och de bedjande landsmännen de kära, tänk så mycket gott de gjort för Sverige! Mig har de hjälpt att inse min plats i hemmet, vid spisen där jag rör så glatt i grytorna och föder barn. Jätteskönt att hoppa över sminket på morgonen. Jag saknar inte alls att kunna gå ut utan att fråga sonen om lov sådär som de svenska hororna håller på. Ahmed har lovat mig att han ska komma hem med vackra kläder åt mig imorgon, han ska visst få dem ikväll av en svensk, snäll kvinna, tyckte han sade att han och kusinerna ska träffa henne vid kyrkogården.

  Gillad av 1 person

 5. @Realist
  Aaahh,jag tror jag fattar..
  Kvinna??
  Om så!
  Sämre??
  Nope.
  U handle your kind..
  Jo, jag kan inte hur mycket jag än försöker….
  Dessa KVINNOR som vill ha $kiten??
  Liten koll..
  Hur mycket gagar du i $katt??
  Mannens fel??
  Du ska vara fri…
  Sweet sister.. helt fri…

  Gilla

 6. Varför slöja???
  De ”fallna änglarna” gillade svallande hår…..
  Vilka våldtar?
  Kristen??? Du gagar $kiten, syster…
  Sweet sister….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s