Klockan klämtar för Timors förlorade generation

Tusentals barn fördes bort från Östtimor när Indonesien startade sin militärockupation av Östtimor 1975. Minst 4.000 barn fördes bort från sitt hemland mellan 1975-1999, de splittrades från sina syskon och uppfostrades av indonesiska familjer eller blev övergivna väldigt långt hemifrån. Vissa behandlades bra, medan andra utsattes för våld och andra övergrepp samt fick se sina syskon dödas och hembyar som bombades sönder.

En man som nu är vuxen och bor med sin familj på ön Java i Indonesien, berättar om hur han som pojke lekte utanför kyrkan med sina vänner medan hans mor var inne i kyrkan. Då kom en bil med två soldater som frågade barnen om de visste vad huvudstaden i Indonesien heter. Det visste inte barnen så soldaterna berättade att den heter Jakarta och frågade om de ville se staden, vilket barnen så klart ville så de hoppade upp i jeepen. En av soldaterna tog med sig mannen som berättar sin historia till sitt hem på Java och adopterade honom in i sin familj. Soldaten var vänlig och sade alltid att du är min son, medan familjens övriga barn behandlade honom som ett syskon. Han fick gå i indonesisk skola, fick ett nytt namn, ny religion och glömde till slut bort sitt eget språk. När hans fosterfar dog kom minnena tillbaka om hans riktiga föräldrar och alla hans syskon samtidigt som en främling sökte upp honom för att berätta att hans riktiga familj letade efter honom.

En kvinna som blev bortförd berättar att hon inte blev lika bra behandlad av sin nya familj utan fick agera hembiträde och passa upp på familjemedlemmarna. Dessutom blev hon sexuellt utnyttjad av sin styvfar. Vid 17 års ålder flydde hon från fosterhemmet och tog tillbaka sitt riktiga namn.

Asia Justice Right är en organisation som arbetar för att söka upp barn som förts bort och återförena dem med sina familjer. Många barn har dock inte återfunnits alls. I Al Jazeeras kortdokumentär får man följa några av de barn som man lyckats hitta och som vuxna nu ska återvända till sina familjer.

Decennier senare börjar således de överlevande offren för dessa tvångsseparationer återvända till Östtimor på jakt efter sina förlorade familjer. I många har deras föräldrar redan hunnit avlida, men de välkomnas av syskon och andra släktingar. Dessa människor känner knappt varandra och de pratar inte samma språk, men de är familjer som äntligen får vara tillsammans igen samt förhoppningsvis läka såren.

https://www.aljazeera.com/programmes/101east/2020/08/return-east-timor-children-200827140238359.html

4 reaktioner till “Klockan klämtar för Timors förlorade generation

  1. Tänk att Sverige ännu inte kunnat komma med en officiell förklaring och ursäkt kring hur staten behandlat barnen till samerna! De tvingades bort från föräldrarna till div inrättningar, de förbjöds använda sitt språk osv osv. Hur staten behandlade de vuxna både tidigare och idag ska vi inte ens tala om. Idag stjäl statens samernas mark, förstör de uråldriga vandringslederna för renarna osv osv. Som provocerande spjutspets har staten gjort det möjligt för rika utlänningar att komma till samernas land och jaga där. Utländska bolag tillåts prospektera och så småningom bryta malm där – allt utan dialog eller överenskommelser med samerna, allt utan ersättning till samerna. Ett litet museum och lite bidrag till sametinget, allt på känt socialdemokratiskt maner. Våra ministrar talar om urbefolkningar i andra länder, se hur de behandlar svenskarna idag, se hur de behandlar samerna. Samerna var utan större tvekan här först, över nordkalotten. Det finns väl belagt.

    Gillad av 1 person

  2. Jag tänker passa på att beundra dig Jenny, så nyfiken på allt här i vår världen, så påläst och stark som få. Jag har ju hängt här i kanten hos dig ett bra tag, skriver inte så mycket, men reagerar och tänker om de olika händelser du tar upp. Så i denna grå dag med förhoppning om regn, vill jag helt enkelt tacka dig för det enorma arbete du lägger ner på att informera, reagera, ta ställning till livet som levs runt om i världen. En stor Varm Kram 🥀💛🥀❤️🥀

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s