Bosniskt våldtäktsläger marknadsförs som turisthotell – Google med flera borde ta sitt ansvar

Vilinia Vlas är ett hotel i Visegrad i östra Bosnien som den här sommaren har marknadsförts som en turistattraktion av Republika Srpska, Bosniens halvautonoma serbdrivna enhet skapad under Dayton-fredsavtalet som avslutade landets blodiga konflikt i början av 1990-talet. I turistkampanjen ingår en slogan – ”Vi väntar på dig i Visegrad” som ska locka besökare till staden och Vilina Vlas är ett av de hotell som ingår i kampanjen, där det framställs som ett rehabiliteringscenter, med ett ”himmelskt spa” på grund av dess ”höjd och naturliga miljö” samt termiska vatten.

Hotellets historia är dock allt annat än vacker. Det finns inte ett rum eller plats i hotellet där kvinnor inte har våldtagits eller människor dödats. Det uppskattas att serbiska styrkor under fyra månader år 1992 tillfångatog samt våldtog minst 200 kvinnor och flickor – främst bosniska muslimer – i hotellet i Visegrad. Några av offren var bara 14 år och färre än tio personer kom levande från platsen. Deras män, bröder och söner blev också torterade samt dödade på hotellet.

Några av överlevarna har genom åren vittnat i media om vad som hände i Vilina Vlas. En överlevare som vill vara anonym har berättat om hur bosnienserbernas starke man Milan Lukic, chef för de serbiska paramilitära vita örnarna – även kända som ”Hämnarna” – våldtog henne i hennes hem i Visegrad efter att ha dödat hennes 16-åriga son med en kniv framför hennes ögon. Lukic tog sedan med sig kvinnan till Vilina Vlas, där hon tappat räkningen på hur många gånger hon blev våldtagen.

”Där fanns många kvinnor på hotellet och det var blod överallt. Alla rum i hotellet var låsta. Varje dag kastade de bröd till oss som vi måste fånga med våra tänder eftersom våra händer var bundna. Den enda gången de lossade på repen var när de skulle våldtaga oss.”

Dessa krigsbrott som skedde på Vilina Vlas och på andra håll i staden nämns inte någonstans. Ett exempel på den utbredda förnekelsen bland serber i Republika Srpska – inklusive dess politiska elit.

Hotellet är även listat på många internationella bokningssidor – inklusive Trip Advisor, med fotografier som visar ett spa omgivet av skog, men inte ett ord om att hotellet använts som våldtäktsläger och avrättningsplats.

Så fort det blev känt att myndigheterna marknadsförde Vilina Vlas som en turistattraktion, startades en petition online av bosniska Amela Trokic där man uppmanar Google att ta bort hotellet som turistmål från Google search och Google Maps. Petitionen har så här långt samlat ihop 25.000 signaturer.

”Kära Google, om någon bestämde att koncentrationslägren i Auschwitz-Birkenau skulle göras om till ett rekreationscenter och marknadsföras som ett perfekt mål för en avslappnad weekend – hade ni tillåtit det på Google? Skulle ni tillåta att det finns med som turistanläggning på Google map? Sedan det bosniska kriget på 1990-talet har inte mycket ändrats på hotellen och eftersom det är samma möbler, kan gäster välja att sova i ett av de många rum med 160 tillgängliga sängar som kvinnor våldtogs i samt män torterades, misshandlades och dödades. Även om vi inte kan hindra människor från att besöka och bo över i denna vidriga byggnad, så kan vi åtminstone hindra den aktiva marknadsföringen.”

Google har inte velat lämna en kommentar till Al Jazeeras artikel.

Många utländska turister har bott på hotellet. Förra månaden kontaktade en av Trokics vänner Trip Advisor och informerade dem om varför hotellet skulle tas bort från sidan, men fick till svar att de inte var i stånd att ge kommentarer om tidigare historik för fastigheten i fråga och att de inte tog bort boendeförteckningar om de fortfarande är i drift.

Fem av offren för massvåldtäkterna valde att ta sina egna liv, en av dem var 24-åriga Jasmina Ahmetspahic som hoppade från tredje våningen på hotellet efter att ha blivit våldtagen och torterad upprepade gånger.

Bakira Hasecic, ordförande för ”Bosnia’s Women Victims of War (WVW)” och en av våldtäktsoffren som överlevde, vill att man sätter upp ett minnesmärke vid hotellet samt att vägen som leder till hotellet ska döpas om för att hedra Jasmina Ahmetspahic.

”Alla gäster som bor i rummen på Vilina Vlas – om de inte visste det tidigare så vet de nu… de sover i sängar där kvinnor har våldtagits och simmar i en pool där människor har blivit mördade. Myndigheterna i Visegrad, Republika Srpska, vill inte prata om att det förekommit tortyr på hotellet och hotellpersonalen vill inte berätta sanningen om vad som har hänt i dessa rum.”

Vidrig historia, men bra att det lyfts fram! Jag håller helt med om att det är mycket olämpligt att marknadsföra platsen som ett turisthotell med tanke på vad som har skett där för inte så länge sedan. Här måste Google med flera ta sitt ansvar och EU som har en medlemsansökan från Bosnien och Hercegovina att behandla, borde definitivt kunna utföra påtryckningar för att förhindra att dessa krigsbrott normaliseras.

https://www.aljazeera.com/news/2020/08/petition-calls-google-remove-bosnia-rape-camp-search-200824180513275.html

10 reaktioner till “Bosniskt våldtäktsläger marknadsförs som turisthotell – Google med flera borde ta sitt ansvar

 1. Men i Sverige finns inga protester alls mot de dagliga våldtäkterna. Inga offers berättelser får vi ta del av, ingen statsminister håller tal och vänder sig till offren. Ärligt talat, jag skiter i hur de marknadsför sina hotell i andra länder. Det som jag bryr mig om är hur vi har det här i Sverige. Det finns tillräckligt många i regeringen och PK-Sverige inklusive fd polischef som ömkar för offer i utlandet, som bryr sig mer om hur demokratin mår i Afghanistan än om hur våldtäktsoffren som våldtagits av utländska män, däribland från Afghanistan, hur de offren i Sverige mår. Skamligt helt enkelt, oerhört skamligt!!!

  Gilla

 2. Jag läste om vidrigheterna under Balkankriget på 90-talet och jag samlade in mediciner m.m. till en hjälporganisation som körde ner dit med gåvor.

  Nu har Europa importerat onödigt våld:

  Gilla

  1. Det där kan vara fake news. Han uppger ingen källa. Googlar man finns det i några franska tidningar, bland annat den i länken. Det står att killens version kan vara överdriven enligt vittnen. Tjejerna blev trakasserade men inte handgripligen. Killen fick ett slag och sedan gick en av tjejerna emellan. Killen åkte med sina kompisar hem med tunnelbanan. Övervakningskameror på platsen lär visa polisen vad som hänt de närmaste dagarna. 🤷‍♀️
   Mycket propaganda på nätet just nu!

   Gilla

 3. Väst brukar inte missa chanser att demonisera serber, så vad är det för deal väst gjort isf?
  Vad är det vi inte fått veta som man köpslagit om?
  Eller var det verkligen inte känt?
  Serbien som nation har våldtagits av Usa och Nato och dom vill svartmåla allt dom kan för att ursäkta det.
  Och Kosovo blev ett centrum för organiserad brottslighet i maskopi med västeliterna och med en enorm amerikansk militärbas.

  Gillad av 1 person

 4. Hej Jenny, ber dig tillfälligt sluta skicka till mig. Jag är på resa o ofta svårt med uppkoppling. Tack

  Skickat från min iPhone

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s