Att unga skriver allt sämre är ett problem som borde belysas mer

En ny undersökning visar att nära hälften av universitets- och högskolelärarna tycker att unga studenter har dåliga kunskaper i att uttrycka sig i skrift, vilket även kan påverka möjligheten att få jobb. Cirka hälften av cheferna i Sverige har någon gång valt bort att rekrytera en ung person på grund av bristande skrivförmåga trots att de uppfyller kriterierna i övrigt.

12% av cheferna i Sverige har flera gånger valt bort unga arbetssökande för att de skriver för dåligt, medan 35% uppger att de har gjort det någon gång. Cheferna vittnar bland annat om ekonomiska bakslag och att felaktiga läkemedel skrivits ut till följd av stavfel och grammatiska fel som gjorts av unga anställda.

Att unga har blivit sämre på att uttrycka sig i skrift är något som även märks inom Polismyndigheten och de svenskprov som tidigare var obligatoriska för blivande poliser har tagits bort. Man litade på att den gymnasieutbildning som finns i dag ska vara fullt tillräcklig för att bli polis, men nu märks det att det kanske inte riktigt är så.

Även på universitetet märker man av problemet och bland drygt 500 tillfrågade lärare på universitet samt högskolor uppger nära hälften att deras studenter skriver för dåligt. De bristande skrivkunskaperna återfinns både hos de som har svenska som modersmål och bland de som inte har det.

Filippa Mannerheim, gymnasielärare i svenska och historia, menar att digitaliseringen av skolan kan vara en bidragande orsak eftersom elever skriver mindre för hand och mer på datorer som automatiskt korrigerar stavfel, vilket får konsekvenser för deras inlärning.
-”Jag tycker att vi sviker väldigt många ungdomar. Om vi kunde lära våra ungdomar och barn att läsa och skriva förr borde vi kunna göra det i dag. Vi har ju facit, vi vet hur man gjorde när svensk skola var bra.”

Jag tycker att det är bra att detta problem uppmärksammas och det är något att ta tag i både för Skolverket och skolministern. Med fyra barn i skolåldern ser jag själv att de 90% av tiden använder i-paden som arbetsredskap i skolan och mycket sällan skriver för hand. Matematikuppgifter och läxförhör görs fortfarande med hjälp av papper och penna, men övrigt verkar helt digitaliserat. Att skriva berättelser, vilket främjar förmågan att uttrycka sig i skrift, görs också på i-pads. Det resulterar inte bara i fler grammatiska fel, utan de får även en dålig handstil eftersom de inte övar sig att skriva regelbundet.

I går läste vi en godnattsaga där flickan skrev ett brev och avslutade med PS samt DS, vilket barnen inte kände till eftersom de aldrig fått skriva brev. Det hade nog inte varit så dumt att anamma lite klassiska uppgifter från förr och blanda in i undervisningen, till exempel hur man ställer upp samt författar ett brev. Det kan säkert framstå som ”mossigt”, men är en nödvändig kunskap.

Man kan inte förlita sig på att alltid ha elektroniska prylar till hands som hjälper en med grammatiken eller för den delen Google som söker upp kunskap – särskilt inte när vi går mot tider med elbrist och förr eller senare dör batteriet.

Det finns så mycket som skulle behöva reformeras med svenska skolan och det här är bara en av många allvarliga problem. Jag undrar om man kommer lyckas vända skutan innan vi förstör hela generationer?!

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/unga-valjs-bort-pa-grund-av-bristande-skrivformaga

13 reaktioner till “Att unga skriver allt sämre är ett problem som borde belysas mer

 1. ”…eller för den delen Google som söker upp kunskap…”
  Använder du verkligen den sökmaskinen för att söka på nätet? Firman är ju ett vänsterinriktat företag med väldigt inskränkt syn på t.ex. yttrandefrihet.

  Gillad av 1 person

 2. Ett bra alternativ för Google är https://duckduckgo.com/
  ”We don’t collect or share personal information. That’s our privacy policy in a nutshell.”
  PS
  Institutet för språk och folkminnen (en myndighet) skriver detta om ”DS”:
  ”Det betyder densamme eller densamma. Men DS ska man inte sätta ut efter ett PS.
  Det normala är att den som skrivit PS:et är den som skrivit också brevet. Då finns ingen anledning att underteckna PS:et. Om någon annan skrivit PS:et, då ska den personen underteckna det med sitt namn.”
  http://www.isof.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=384970368/cgi-bin/srfl/visasvar.py?sok=PS+ds&svar=26430

  Gilla

 3. Det finns väl flera miljoner människor i Sverige som inte kan svenska ens……tolkföretagen tjänar grova pengar, klanerna har sina val vilka tolkar som ska tillkallas…..marknaden är uppdelad och stabil…..SFI (svenska för invandrare), lägg ner skiten……sluta ”bussa” svenska ungdomar till ”utsatta” områden och klasser för att de ska stå för integrationen och allt det där…..när jugoslaverna kom till Sverige lärde de sig svenska snabbt, deras ungdomar som tog sig till gymnasiet hade bättre betyg i snitt än svenskarna…..denna jävla verbala våldtäkt av svenska språket från de främmande människornas sida…..uppmuntrad och understödd av S, MP och V främst…..gangsterrappen, förhärligandet av våld och mord på denna rotvälska…..som får pris av staten, hyllas….ända tills någon begår ett bestialiskt mord……då är det bara synd om dem och det måste till fler miljarder till de utsatta områdena…..vart tar alla dessa miljarder vägen?????

  Gillad av 2 personer

 4. Hela jävla skolsystemet har havererat. När jag gick i småskolan (1:an 2:an 3:an) så fick vi på lördagar skriva brev till varandra, Detta var förstås för att träna oss att skriva, dels för hand och dels att stava. Varför togs detta bort? Dessutom fick vi i första klass och i tvåan och trean titta på bildband för att lära oss engelska. Ett bord, en katt en hund o.s.v. Varför tog man bort detta? Idioter styr skolan och dessa idioter stavas skolverket. Och nu i dessa undergångens tider så har skolan begåvats med elever som varken stava eller läsa. Varför går det åt helvete tror ni?

  Gillad av 1 person

 5. Jag hade ett helvete i skolan på 60-talet som har påverkat hela mitt liv. Blev satt i dyslektikerklass för att jag var mobbad. Till saken hör att det var och är min starka sida att skriva och läsa obehindrat. Men skall spola tillbaka hur allt började. När jag började skolan 1963 blev jag betraktad som icke skolmogen på grund att jag var/är vänsterhänt samt att jag inte klarade skolmognadstestet. Det knäckte ens självkänsla totalt och andra barn läste av en och mobbade en skoningslöst. Jag pratade med en lågstadielärare som berättade om denna vidriga skolmognadstest från denna tid som knäckte många förväntansfulla sju-åringar totalt som inte ansågs hålla måttet. Har fört med sig andra orsaker i livet i en orsaks- och verkan kedja av brist på tillit till auktoriteter, utslagning, placering på Samhall som anses vara stigmatiserande att arbeta på och tjänstemän där som föraktfullt har förnedrat ”arbetshandikappade” personer där.

  Gilla

 6. Det är privat till dig Jenny. Om du kan ta bort mitt efternamn de Toro och använd endast Monica som signatur. Jag är lätt att spåra och identifiera p g a efternamnet. Finns många personer som har haft ont av mig och ser de mitt inlägg i din blogg kan man bli utsatt för vidrigt internet drev av andra personer. Världen är mycket mindre än vad man tror många gånger. Med vänlig hälsning.
  PS. Nej jag har inte klarat mig bra. Har sjukpension sen många år tillbaka p g a mitt sociala bagage samt reumatiska besvär. Men det finns andra som har det värre. Försöker ändå se ljust på framtiden då jag har en mycket kärleksfull omgivning av släkt och vänner

  Gilla

 7. Att säga att elevernas svenska är dålig pga datorn.
  Är lögn.
  Men att 60-90 procent av eleverna i skolan inte kan svenska
  Det påverkar även de svenska barnen negativ och sänker kraven.

  Bästa skolan i kommunen blev sämsta efter att politikerna
  Delade klasserna i två delar och flyttade in hälften flyktingar.
  Efter 3 år gjorde de samma sak. Vilket innebar att bara 25 % av
  Eleverna var svenskar.
  Det tog 5 år att förstöra en grundskola.
  Det har inget med lärare att göra eller resurser.
  De var lika många lärare per klass.
  De svenska barnen med helsvenska föräldrar pratar nu blatte svenska
  Grammatiken försvann. Diktamen försvann.rättstavningen.
  När jag frågade lärarna så sa de att de inte sänkt kraven.
  Men som mor till 4 barn i samma skola i 20 år och min man är lärare,
  Så var resultatet fruktansvärt.
  Förutom tvång att umgås med Afghanistanska
  Killar som fadder så pratar nu mitt sista barn en svenska som absolut inte
  Skulle få godkänt i min skola.
  Flyktingarnas intrång förstör svenska barns skolgång men det pratas det aldrig om
  Men hur flyktingar påverkar svenska barn.
  Priset för gymnasieamnesti är kanske tusental svenska elevers framtidsplaner total förstörda.

  Gilla

 8. Såg uppe PS vilket jag lärde mig betyder på tänkt senare
  Och. DS det vill säga
  Används när man skriver brev och kommer på något och vill tillägga det.
  Det var under min kontorist bildning men reglerna kan ändras.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s