När ska den nya lagstiftningen komma till användning eller vågar polisen inte stöta sig med stökiga ungdomar?

Vaknar till det gamla vanliga nyhetsflödet som numera dominerar i det nya våldsamma Sverige och det som sticker ut från standardhändelserna är att en 14-årig flicka blivit grovt misshandlad av två andra flickor i Mora, att en buss blivit beskjuten i Landskrona samt att en maskerad och beväpnad yngre man knackat på dörrar i två villor i Blentarp i natt där han försökte tränga sig in. Sådant är obehagligt – dels att det är i mina trakter och dels att det lika gärna kan vara hos mig det sker nästa gång.

I vissa delar av Uppsala är det numera mer regel än undantag att det sker skottlossningar och i går kväll ringde flera personer polisen efter att man trodde sig ha hört skottlossning i området Gränby. Det visade sig dock vara en barnfamilj som använt en piska som lät som ljudet av skott samt det ska även ha smällts fyrverkerier i området. ”En dålig kombination helt enkelt” enligt polisen. Inte ett ord om att de som sköt raketer blivit lagförda trots att vi har en existerande lag som förbjuder raketer på pinne. Men de kanske helt enkelt använde bombtårtor eller airbombs? Det blir lite tandlösa att bara förbjuda vissa fyrverkerier, men sedan varierar de lokala föreskrifterna från kommun till kommun – i Malmö råder exempelvis förbud för alla former av fyrverkeri utom på nyårsaftonskvällen.

Ofta läser man om att det avfyrats raketer i samband med oroligheter i olika områden, men man får intrycket av att polisen verkar se mellan fingrarna.

I Hofors skedde det till exempel nyligen en befarad skottlossning, som sedan visade sig vara fyrverkerier som ungdomar fyrat av på en parkering, men polisen avskrev det hela med att det inte förelåg misstanke om brott trots att de lokala föreskrifterna säger att fyrverkerier kräver tillstånd. Varför? Är polisen rädd för att stöta sig med ungdomarna så att de ska tappa kontroll över situationen?

Vad är för övrigt vitsen med att stifta en ny lag som syftar till att få bort detta störningsmoment från gatorna när det ändå inte har någon verkan? Återigen skickar man slappa signaler till de stökiga ungdomarna – inte konstigt att de fortsätter att leva rövare och dessutom kostar dessa utryckningar pengar för samhället!

#onlyinsweden

Bildkälla: Aftonbladet

13 reaktioner till “När ska den nya lagstiftningen komma till användning eller vågar polisen inte stöta sig med stökiga ungdomar?

 1. Häromdagen fick vi veta att SD, M och KD stoppade försöken att få public service grundlagsskyddat. Slutbetänkandets förslag blev alltså nej. Om förslaget gått igenom hade vi fått public service-bolag som knutits ännu närmare staten. Det är lätt att inse att kontrollen över Sveriges Radion skulle bli ännu starkare än idag. Redan idag är det lätt att konstatera att SR inte är objektiva i sin nyhetsrapportering i vad som avhandlas och hur det avhandlas. Ledning och journalister för enligt många sansade bedömare en klart regeringsvänlig nyhetsrapportering. VD för Sveriges television, Hanna Stjärne, sade nyligen i en intervju i SVD att kritiken mot SVT är ”effektsökeri”. Vi bör således var ytterst tacksamma för att SD, M och KD stoppade detta förslag att ge public service grundlagsskydd. Både SR:s och SVT:s redaktionella frihet täcks redan nu av grundlagen.
  Det kan vara värt att än en gång påminna om att M stoppade S försök i början av Corona-pandemin att få oinskränkta maktbefogenheter för regeringen med hänvisning just till pandemin. Så har totalitära regimer i alla tider motiverat ökat maktinnehav. Få om ens några (förutom Ungern nyligen) har lämnat tillbaka makten.
  Sådant som ovanstående är det som formar vilket land vi kommer att leva i framöver mer än småsaker på lokal nivå.

  Gillad av 2 personer

  1. Det var inte bara M som stoppade lagförslaget som regeringen hade lagt om att ge sig själva mer makt i början på Coronan, Liberalerna, Vänstern och SD krävde att förslaget skulle göras om, efter att regeringen backade, och gick med på kraven så gick det igenom.

   Gillad av 1 person

   1. Jodå, men detta att inte förstå vikten av M:s agerande i denna sak föranleddes av inadekvata samtal kring M:s agerande i småsaker. Om man inte gillar en smak på glassen slutar väl de flesta inte äta glass överhuvudtaget pga detta.

    Gilla

  2. Den dagens M officiellt tar avstånd från Reinfeldt och M’s agerande under dennes tid vid makten, den dagen ska jag fundera på att omvärdera min syn på M.

   Gillad av 1 person

 2. Problemet med att stifta nya lagar, och att se tills att de upprättshålls ligger inte bara hos polisen som är tänkt att upprätthålla lagarna, utan även hos rättsväsendet i form av våra domstolar. Jag har en viss förståelse för att polisen, mer eller mindre inte agerar vid smällare och raketer. Domstolarna underkänner allt för många fall, som helt borde ha medfört till fällande domar, men där man ofta underkänner bevis, och starka indicier. Ett ex. var när man man försökte fälla den stora gruppen med bilbrännare i Göteborg för våldsamt upplopp, när domen kom så fälldes endast 1 person har jag för mig, trots att det fanns film, och bevisläget ansågs vara bra.

  Gillad av 2 personer

  1. Jo men det är ju det som är problemet i den totalitära demokrati vi lever i idag!!! Det är så svårt för många att våga inse hur regeringen, makten styr tom våra domstolars dömande. Inte bara direkt påverkan, utan på många andra subtila sätt. Självcensur är ett av de viktigare. Oberoende domstolar finns juridiskt och de dömer oberoende i de flesta fall, men inte i de viktiga frågorna kring invandringen och våldet. Som vi säger i Sverige, det oberoende som knappt inte finns kan heller inte märkbart raseras.

   Gilla

 3. Ser i media att alltfler börjar tala för det som undertecknad propagerat för under mycket lång tid, en folkräkning. Sådan kommer säkert, lika säkert är att det blir politisk strid om vad man ska ta reda på och hur det man får reda på ska hanteras.
  Det är inte en tillfällighet att de länder som haft krig och andra katastrofer, där har medborgarna en mental beredskap för att makten inte alltid är god, den kan vara riktigt ond. Erfarenheterna har skärpt sinnet, inte bara hos den enskilde medborgaren utan även i media. I andra länder finns mer av en offentlig fri debatt än i Sverige, här sprids samma budskap i alla regeringskontrollerade media. Regeringen har betydande makt även över nätet via sofistikerade metoder och direktaccess till FB, Twitter osv.
  Generellt ter sig svensken som oerhört naiv, i varje fall om man ska döma av valresultaten.
  I många länder finns en militärjunta. Här i Sverige har vi folk inte i militäruniformer, utan i civilkläder. Vi har en civiljunta.

  Gillad av 1 person

   1. Mats Skogkär är en ovanligt vettig journalist, sparkad från Sydsvenskan. Han försvarade dig när din strandbild var i hetluften.

    Jonathan Leman är en mycket aggressiv anti-nationalist på EXPO.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s