Så var det dags igen – Erdogan konverterar ännu en forntida ortodox kyrka till moské

Bara en månad efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan konverterat UNESCO:s världsarv Hagia Sophia till moské, beslutade han idag om att konvertera ytterligare en forntida ortodox kyrka till en plats för muslimsk tillbedjan.

Det handlar om Kariye-museet, en 1.000 år gammal byggnad som påminner om den större grannen Hagia Sophia.

Den Heliga Frälsaren i Chora var en medeltida bysantinsk kyrka dekorerad med fresker från 1400-talet av den ”Yttersta domen”. Den konverterades ursprungligen till Kariye-moskén ett halvt sekel efter de osmanska turkarnas erövring av Konstantinopel 1453. Det övergick till Kariye-museet efter andra världskriget när Turkiet drev på för skapandet av en mer sekulär ny republik ur askan av det osmanska riket. En grupp amerikanska konsthistoriker hjälpte sedan till att återställa den ursprungliga kyrkans mosaiker och öppnade dessa för offentlig visning 1958.

Det är bara att beklaga Erdogans symbolpolitik och hans strävan efter att komma bort från sekularisering.

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/08/21/Turkey-s-Erdogan-converts-former-ancient-Orthodox-church-into-mosque.html

10 reaktioner till “Så var det dags igen – Erdogan konverterar ännu en forntida ortodox kyrka till moské

  1. Regeringen planerar för permanent stöd till religiösa samfund, ungefär som skatten till Sveriges Radio.
    Det är väldigt illa att det både planeras för och ständigt byggs nya moskéer i Sverige. Med moskéerna etableras ett helt nytt sätt att se på livet, en helt ny uppfattning om hur livet ska levas.
    Vad Erdogan gör i Turkiet med byggnaderna där är inte så mycket att uppröras över. Desto mer borde vi bli upprörda över vad som sker med kyrkorna här i Sverige. Desto mer upprörda borde vi bli över att vi får islam här trots att de flesta inte vill det. Vi tom betalar mycket för att islam ska få riktigt fotfäste, inte bara fysiskt, utan också i lagstiftningen och i kulturen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s