Oro över säkerhetsrisk i Libanon när Turkiet skeppar in vapen i landet

Oron över nya säkerhetsincidenter har de senaste dagarna ökat i Libanon efter att Turkiet skeppat in stora mängder vapen i landet via den norra gränsen mot Syrien, vilket bekräftas av både libanesisk underrättelsetjänst och tre diplomater.

Anledningen till Turkiets agerande är inte känt, men man håller ett öga på situationen från libanesiskt håll.

Turkiet har sedan länge haft inflytande i Libanon och politiskt backar de medlemmarna av landets lilla, men aktiva, del av Muslimska Brödraskapet. Efter explosionen i Beiruts hamn nyligen skickade Turkiet en delegation bara tre dagar efter incidenten och erbjöd sig dessutom att bygga upp hamnen igen.

Läser man artiklar från turkiska skribenter så får man intrycket av att Turkiet gärna framställer sig som goda samariter som absolut inte vill göra något annat än att hjälpa sina bröder efter katastrofen, men om man enbart har nobla avsikter borde det inte behövas stora vapenarsenaler kan jag tycka. Det återstår att se om Turkiet med Erdogan i spetsen har andra planer.

https://english.alarabiya.net/en/2020/08/19/Security-fears-in-Lebanon-after-reports-of-Turkish-weapons-shipments.html

3 reaktioner till “Oro över säkerhetsrisk i Libanon när Turkiet skeppar in vapen i landet

  1. Ökad oro bland svenska befolkningen när regeringen medverkar till och möjliggör inskeppning av stora mängder vapen till Sverige.

    Gilla

  2. Turkiet har skickat ett prospekteringsfartyg till Greklands ekonomiska zon, eskorterad av 5 örlogsskepp, tanken är att leta olja och gas, frågan är om Grekerna vågar markera mot Turkarna efter att de är inne på grekisk ekonomisk zon.
    Att EU skulle göra något är inte troligt, så länge Erdogan hotar med sn trumf, flyktingvapnet, kommer inte EU att protestera.
    Erdogan är en mycket farlig man, som sakta men säkert har förvandlats från demokrat, till diktator, med absolut makt. Samtidigt kan konstateras att EU är en dyr, tandlös och gigantisk koloss på lerfötter, som sakta sjunker allt djupare ned i dyn.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s