För många deltagare på muslimsk begravning riskerar trigga coronasmitta

Østjyllands polis bevakade i eftermiddags en begravning på Vestre Kirkegård i Århus. Det ryktades om att flera hundra personer skulle dyka upp och polisen var därför på plats för att försöka förhindra smittspridning av Covid-19.

Enligt Jyllands-Postens reporter var det trots polisens närvaro omkring 400 deltagare och enligt Danmarks coronarestriktioner är det tillåtna för begravningar utomhus max 200 personer.

Polisen förmådde den imam som höll i begravningsceremonin att försöka få begravningsdeltagarna att dela upp sig i mindre grupper, men människor fortsatte stå tätt ihop.

Den avlidne var en 22-årig man som hittades ihjälskjuten i en bil den 6 augusti.

När styrelsen för patientsäkerhet tidigare den här månaden försökte hitta förklaringen till den nyligen uppblossande smittan i Århus, pekade man bland annat ut en annan begravning i staden där närmare 500 personer deltog.

Det pågår samtidigt en diskussion i Danmark om att vissa folkgrupper drabbas värre än andra av coronaviruset, där bland annat somalier pekas ut och används som slagträ i den politiska debatten.

Jag undrar hur det ser ut i Sverige vid dylika begravningar – håller man sig till rådande restriktioner? Gängmedlemmar skjuts ihjäl till höger och vänster så det lär väl ha varit en del begravningsförättningar, dessutom måste det ske så snart som möjligt när det är en muslimsk begravning.

En reflektion som inte heller går att undgå när man ser bilden från begravningen är var sjutton alla kvinnor håller hus🧐, men så zoomar man in och ser att det döljer sig en och annan hijab bland alla huvtröjor.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/politiretsvaesen/ECE12357521/politiet-forsoegte-at-bremse-fremmoede-til-begravelse-i-aarhus/

2 reaktioner till “För många deltagare på muslimsk begravning riskerar trigga coronasmitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s