Moderaterna röstade mot språkkrav i hemtjänsten

Moderaterna pratar gärna om hur de vill skärpa kraven på invandrare, bland annat genom språkkrav, men verkligheten ser annorlunda ut – åtminstone på kommunnivå.

I Göteborg beslöt nämligen kommunstyrelsen tidigare idag att säga nej till den motion om språkkrav i äldreomsorgen som Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou skrivit. När frågan avgjordes var det bara S och SD som röstade för en kravställning.

Detta trots att Alliansen tagit del av fackförbundet Kommunals larmrapport om språkbrister i omsorgen som visar att 73% av skyddsombuden ansåg att språkförbistring leder till oro bland brukarna, ökad stress hos personal samt att uppgifter i verksamheten inte blir utförda.

Efter beslutet i kommunstyrelsen skrädde S-ledaren Jonas Attenius inte orden.
-”Det är obegripligt att Moderaterna, trots all retorik om att ställa krav, krokar arm med Fi, MP och V för att stoppa detta. Välfärdspersonalen tar hand om oss i våra mest ömtåliga ögonblick. Det är självklart att de ska kunna bra svenska.”

M:s gruppledare Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen menar att S gör en höna av en fjäder eftersom partierna egentligen är överens.
-”Man försöker göra en politisk fråga av något där vi i grund och botten är överens. Vi är för språkkrav i omsorgen. Vi har det i våra rikslinjer och i våra upphandlingsunderlag. Vi skriver det även i våra annonser om krav på språkkunnande i tal och skrift. Men i frågan om test eller validering, så sker det ju också i dag, i det personliga mötet med den sökande. I intervjun får man bilda sig en uppfattning. Det tycker vi är en bra process. Jag ser inte riktigt hur det skulle förbättra processen att införa ett skriftligt prov. Snarare skulle det skapa extra byråkrati utan extra mervärde. Det personliga mötet är det viktiga.”

Miljöpartiet intog i vanlig ordning den ”snälla” linjen och motiverade sitt beslut med att ”vi inte kan riskera att lämpliga individer inte vågar söka arbete hos Göteborgs stad på grund av oro för att inte klara språkproven. I stället ska vi ta vara på anställda med god omvårdnadskompetens och se till att skapa utrymme i organisationen för att få tillgång även till extra stöttning i svenska i de fall det behövs.”

Politiskt käbbel som vanligt helt enkelt, men jag får nog ge S och SD rätt här – hade allt fungerat till belåtenhet hade det inte existerat några larmrapporter och varför inte gå hela vägen och få ett skriftligt språktest på plats för att säkerställa att man ger den bästa möjliga vården. Nu blir det som vanligt en halvmesyr!

#mindresnackmerverkstad

https://www.dn.se/nyheter/sverige/obegripligt-att-moderaterna-stoppar-sprakkrav-i-valfarden/

7 reaktioner till “Moderaterna röstade mot språkkrav i hemtjänsten

 1. Man kan då direkt ställa frågan på de andra ”hårda tag” löftena man har framfört i olika sammanhang, vilka av dessa kommer man mer att backa på?

  Gillad av 1 person

 2. Jag har sagt det hela tiden. Man kan absolut INTE lita på M.

  Dom har sin Fredrik Reinfeldt falang att tillmötesgå och så kommer det alltid bli sålänge Ulf Kristersson och deras Fredrik Reinfeldt falang styr partiet.

  Tänk också på att M och även KD inte röstade ner Stefan Löfven farliga EU budgeten – enda partiet som röstade ner till EU budgeten var SD.

  M samarbetar I flera kommuner med miljöpartiet och deras favorit partier centern och Liberalerna i massor av kommuner. M lierar sig ofta med partier som föredrar en mycket generös flykting politik.

  Där finns några bra M politiker som tex Christian Sonesson som styr med SD i Staffanstorp kommun men tyvärr lyser den liberala falangen väldigt stark inom partiet och många M toppar vägrar samarbete med SD utan vill ha samarbete med partier som C, Mp och L.

  Det är värt att notera vid nästa val.

  Gillad av 2 personer

 3. … vi inte kan riskera att lämpliga individer inte vågar söka arbete hos Göteborgs stad på grund av oro för att inte klara språkproven.

  Med tanke på hur ytterst viktigt det är med fungerande kommunikation inom alla former av vård, så hur kan bristande språkkunskaper inte ses som olämpligt? Språkförbistringar leder till missförstånd, som leder till felbehandlingar. Miljöpartister går från klarhet till klarhet beträffande bristande tankeförmåga, tydligt uppvisande av att vara direkt olämpliga i beslutspositioner …

  Gillad av 2 personer

 4. Sila mygg och svälja kameler, det är vad denna rubrik ger upphov till i kommentarerna. Självklart ska personal inom alla områden kunna prata svenska. Självklart ska alla införda utlänningar inte få använda skattefinansierade tolksamtal i decennier. M stoppade förslaget som skulle gett S maktbefogenheter som en diktator i början av ”Coronakrisen”. Ränderna går aldrig ur??? S gjorde bra saker en gång för mycket länge sedan. Nu har S sålt vårt land till FN och globalisterna och landet är närmast ockuperat, i varje fall koloniserat. Vi har ju ett rent helvete i det här landet i varenda litet samhälle. Löjligt att årata om att ränderna aldrig går ur. Rheinfeldt är ett cyniskt äckel. I M, som i flera partier, finns goda krafter. I MP och V finns bara onda krafter, de närmast verkar hata svenskarna och tillfogar Sverige så mycken skada de kan. Mångfald? I naturen ja. Enfald är aldrig bra.

  Gilla

 5. Om man åt fisk en gång och den var illa tillagad så är det väl oklokt att säga att all fisk kommer smaka illa. Den kloke inser hur världen är beskaffad, en del fisk är illa tillagad, annan fisk smakar helt enkelt illa hur man än kryddar den. Ytterligare annan fisk smakar fantastiskt gott. Så är världen beskaffad, det finns ont och det finns gott, samtidigt. Det är det vi har att leva med och försöka kryssa oss fram igenom i tillvaron OCH bland politiska partier.
  Det är dessutom politikens spelregler, så är ”politiken” inrättad ända sedan människan travade ut från Afrika.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s