Hör upp – landets skolelever behöver äta växtbaserad kost för att åter känna framtidstro

Ystads Allehanda har tyvärr börjat låsa sina insändare, så man kan inte se vem det är som kläckt ur sig det tossiga kravet på att skolorna i Ystad ska börja servera växtbaserad mat som standard i syfte att skapa framtidshopp för eleverna.🤦‍♀️ Jag som i min enfald trodde att det var andra faktorer som gav unga framtidshopp – exempelvis en god arbetsmarknad, gott om billiga bostäder, en fungerande vård, ett stabilt välfärdssystem och en utbyggd barnomsorg – får väl tänka om.

En liknande insändare med samma krav publicerades i gårdagens DN av en Jonas Norberg från Stockholm, som hyllar Greta Thunberg samt kräver att det satsas på klimatsmart skolmat där kött, ägg och mjölk ersätts av växtbaserade alternativ som inte orsakar pandemier, så det kanske är en gemensam aktion i form av en organiserad veganprotest?!

Alla dessa aktivister blir vår död – är det inte islamister och asylaktivister, så är det miljö- och veganaktivister! 😉😅

8 reaktioner till “Hör upp – landets skolelever behöver äta växtbaserad kost för att åter känna framtidstro

 1. Allt som är kollektivt förpestas av mer eller mindre vänsterextrema aktivister.
  Det enklaste hade kanske varit att avskaffa skolmaten helt.
  Var och en av eleverna får ordna sin mat efter eget önskemål. Föräldrarna kunde ju få avdragsrätt i deklarationen istället. Fastställd summa * antal skoldagar * antal barn…
  Eller avtalar skolorna med ett antal restauranger på orten så kan eleverna själv välja.
  Men det klart, frihet innebär ju att miljötalibanerna inte kan styra och ställa över folks liv…

  Gillad av 2 personer

 2. För övrigt tyycker jag att det är bra att lägga artiklar bakom betalvägg, för tanken måste väl vara att man inte vill att folk ska läsa alla dumheter som publiceras.

  Gillad av 1 person

  1. Problemet kvarstår dock att rubriksättningen inte ovanligt lurar många att dra för snabba slutsatser. Även om det finns fakta och korrekt avslutning i artikeln, så missar ‘läsaren’ detta, om de inte läser all text. Ett perspektiv är att rubriksättaren i det läget har lyckats med att omvandla [sann] journalistik till [falsk] ryktesspridning … En rubrik skall naturligtvis spegla/sammanfatta tillhörande texts innehåll, men alla har inte förstått det. Det får en att fundera över kompetensen på berörda redaktioner …

   Gillad av 1 person

 3. Faktum är att människan är allätare och inte växtätare. Vi klarar oss inte på ren vegetabilisk föda, utan får förr eller senare bristsjukdomar pga att vi inte är anpassade för den typen av kost (en omställning kräver väldigt många generationer av långsam anpassning, inte någon minut pga en fix idé …). Hjärnan kräver B12-vitamin, om än i liten mängd, för att kunna fungera. Det får vi inte i oss via vegetabiler, utan ifrån kött. (Syntetiska lösningar är ineffektiva och inte så billiga, om man ser till vad man får ut av det. Det är bara producenterna som tjänar på det i slutänden …)

  Ser liknande situation när det gäller katter (som jag har intresse utav). När jag köper och hittar någon för mig ny kattmat tittar jag alltid på innehållsförteckningen om producenten fuskat och drygat ut innehållet med vegetabiler. Då köper jag den inte. Katter (-djur) är renodlade rovdjur och skall inte äta något annat än kött. Den enda form av vegetabiler som de skall ha, är de som redan är omvandlade till växtätare … Visst, det finns sk. kattgräs och liknande, men det äter de endast vid behov när de fått i sig mer svårsmälta saker som ben, fjädrar och liknande. Det är för att få mer aktivitet i tarmrörelserna, för att få snabbare ut det som de inte kan nyttja.

  Gilla

   1. Kan inte ge ett bra svar egentligen, då det finns att välja på. Katter är precis som oss unika individer och skiljer sig därför åt. Låt katten provsmaka på olika fabrikat och innehåll. Undvik ‘mat’ med mängder av tillsatser (glöm vegetabiler, det är ok i hundmat, men detta handlar om en helt annan art …). Är det en katt under ett år, glöm komjölk och torrfoder. Denna mjölk har fel sammansättning för kattungar och de måste ha begrepp om att dricka vatten först, då torrfodret sväller i deras magar. Jag fick nyligen hjälpa till med en kvartett om åtta-nio veckor gamla föräldralösa yrväder, där man försökt introducera torrfoder några dagar innan jag dök upp. Lyckligtvis förstod missarna sig inte på torrfodret. Det tog mig några dagar innan de förstod sig på att dricka vatten, då mamman inte längre fanns närvarande och kunde undervisa. Något som då är ett måste innan introduktionen av *blötlagt* torrfoder. Upptäckte att spadet som tonfisk ligger i – naturell, ej i olja – fick dem att börja med att lapa vatten. (Min omgivning var roade när det var matsdags, då de såg missarna kom som skjutna ur kanoner när jag ‘ropade’ på dem, oavsett var de befann sig 😁 Jag fick dem att associera ett smaskande ljud med mat, så resten är enkelt.) Ägg fungerar, oftast i stekt form först. Kolhydratbaserat – nej, vilket inkluderar spannmål och potatis i all form. Kattdjur behöver inte kolhydrater (socker), då de hämtar energin främst ifrån fett. (Fibrer och stärkelse är även kolhydrater, vilket de saknar tarmlängd/-funktion för …) Kattdjur saknar dessutom smaklökar för sötma, så … Lägg till att även katter kan drabbas utav diabetes, vilket inte bara ställer till det för katten utan även för ‘ägaren’. (Nej, det är inte som att ha hund, där man som med grisar kan ge nästan allt vi själva äter …)

    För egen del har jag aldrig träffat på en katt som accepterat Whiskas i någon form, när de insett att det finns annat … Som ‘muta’/belöning rekommenderas Lidls egna ‘pinnar’, men var försiktig. Erfarenhetsmässigt är det ett måste att dela dessa, då de tenderar att svälja bitarna hela, isf att tugga. Då dessa är mjuka, går det lätt att bryta ner i mindre bitar. (Missarna fick testa att dela på en pinne sista dagen och de blev som tokiga och skulle ha mer, men nej, det fick räcka …) Är kompis med en [vuxen grekisk] katt som vägrade all annan mat, efter att ha testat ett par av dessa som kvällsnacks … Den matvägran gick över efter ett par dagar, efter att hungern växte sig tillräckligt stor. Katten kunde ha gått någon annanstans, men jag vågade att testa, då jag visste att vi hade knutit an tillräckligt (en av två som följer mig överallt på hotellområdet, när jag är där). Detta är en av flera katter, som jag träffar regelbundet några veckor vid ett par tillfällen varje år och de är lika glada när jag dyker upp. (De vill umgås och bli ompysslade även när de inte är hungriga, så våra relationer är inte begränsad till enbart mat … De är dessutom ombesörjda av hotellet utanför säsong. Jag tar över när jag är där.).

    Sist men inte minst, lycka till med nya kompisen! Hoppas att det inte blir en soffpotatis, som ligger och surar i ett hörn och inte vill bli störd (jo, jag har haft en sådan …). Inte heller en ‘tapet-racer’ som är överallt i bostaden och ställer till med rackartyg (vilket iofs är lätt att ‘bota’)

    Gilla

   2. Det är en kattunge – bondkatt uppvuxen i ett stall. Snart 4 mån. De har ätit torrfoder för hundar enligt ägaren. Det ska vara en utekatt är tanken.

    Gilla

   3. Det var definitivt inte rätt mat. Hundar har sakta utvecklats från att vara köttätare till allätare sedan vargen blev domestikerad. Att ge enbart torrfoder till en katt kan dessutom ge den njurproblem. Hälsokontroll hos veterinär är mer än lämpligt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s