Skola i Limhamn inför mobilförbud under skoltid – när får vi se ett nationellt förbud?

Utmärkt initiativ av Bergaskolan på Limhamn i Malmö som från och med höstterminens start nästa vecka infört mobilförbud i skolan – både under lektionstid samt på rasterna.

På mina barns skola var det tidigare mobilförbud och telefonen skulle ligga i väskan hela dagen. Dessa regler har dock inte efterlevts det senaste året och barnen har påpekat att äldre elever fått ha sina mobiler ibland.

När jag förra veckan påpekade det för rektorn och efterfrågade en likhetsprincip, fick jag veta att mobilpolicyn revideras varje läsår tillsammans med personalen och att det inte alls är säkert att det blir ett förbud på skolan.

Även i denna fråga hade det behövts nationella riktlinjer från staten så att det blir enhetligt på landets samtliga skolor. Det är inget hemlighet att barnen rör på sig mindre, blir osociala och distraherade när de ständigt sitter med en skärm uppkörd framför plytet – dessutom är det en statuspryl då alla familjer inte har råd att köpa telefoner till sina barn.

Förra året pratade regeringen om att man ville införa mobilförbud i klassrummen på samtliga av landets skolor – från lågstadiet upp till gymnasiet – men det verkar inte ha lett fram till något konkret.

Källa: Sydsvenskan

11 reaktioner till “Skola i Limhamn inför mobilförbud under skoltid – när får vi se ett nationellt förbud?

 1. Det var ju en väldigt förståndig skolledning som fattat detta beslut. Inga elever behöver faktiskt tillgång till mobilen under lektionstid. Kanske tillåta detta under rast, men det medför förstås en massa krångel och besvär när lektionen inleds. Nej faktiskt all heder till denna skolledning som tagit detta beslut, vi får väl se om flera vågar följa efter. Ett annat problem är att eleverna ska ha datorer under lektionstid. På min gymnasieskola har de nu beslutat att all undervisning ska ske digitalt via elevernas datorer. Känns faktiskt ganska skönt och uppfriskande att slippa detta som pensionär.

  Gillad av 1 person

 2. Klokt och mer än rimligt. Jfr med att ha ett gäng råttor exempelvis som springer runt på golvet under lektionstid. Det stör.
  Det finns så många välgjorda studier som visar den positiva effekten för sömnen om man lämnar mobilen utanför sovrummet. I grunden handlar detta om att återupprätta vuxenheten i klassrummen. Inga barn skulle på allvar misstycka om alla skolor över hela Sverige hade samma policy. Respekt för vuxna, respekt för lärare, respekt för kunskap. Sluta med denna pseudodemokrati i skolan.

  Gillad av 2 personer

 3. En annan sak är ju dessa bokstavskombinationer som blir allt vanligare. Talade i dag med en f.d. kollega och av de 12 elever som ska börja första årskurs i gymnasiets fordonsprogram så hade 9 bokstavsproblem. I den andra gruppen om 12 elever så hade 8 samma problem. Dessa elever ska alltså utbildas till fordonstekniker och ska serva och reparera våra moderna bilar. Dessutom var det en elev som inte pratade över huvud taget. Men vad är detta? Branschen skriker efter kunnigt folk och skolan försöker utbildar dessa? Troligt är att branschen startar egen utbildning för att få kunnigt folk till sina verkstäder. De flesta gymnasieprogram som har fordonsutbildning som programval lär få lägga ner utbildningen om elevunderlaget ser ut som detta.

  Gilla

  1. Känner en gammal kärring som på senare år blivit diagnostiserad med ADHD.Hon får nu nästan gratis amfetamin som hon använder själv och säljer.Det är rena skojeriet med alla dessa diagnoser.

   Gilla

 4. Jag instämmer om mobilförbud.

  Det är intressant att detta med störsändare inte tas upp så mkt.

  Man ju stänga ner ett helt område med effektiva störsignaler.

  Dom måste inte vara så himla starka om dom är lämpligt utformade tror jag.

  Myndigheterna talade för flera år sen om det beträffande fängelser där interner ju kan fortsätta organisera brott medelst mobil

  Men sen sa dom plötsligt att det inte går.

  Jag misstänker att dom inte ville uppmärksamma brottslingar på såna metoder eller att dom hade ngt annat hemligt skäl.

  Gillad av 1 person

 5. Jag har alltid varit för mobilförbud men kanske inte nu i coronatider. Förbud under lektioner är självklart,
  men raster, nja, bättre att de sitter still gloendes på sina mobiler än att de ränner runt och smittar
  varandra.
  Likadant med den där nya lagen om kastrering av katter. Landet fick veta en torsdag att på måndag ska alla utekatter (kanske innekatter också) vara kastrerade. Jaha.. .nu i coronatider. Och varför slösa på medicin som behövs vid ingreppet när vi inte ens har medicin som räcker till sjuka människor.
  Och så ska kattägaren trängas med andra i ett väntrum och sedan lite för nära veterinären samt annan personal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s