Mer symbolpolitik från regeringens sida – är du redo för plastskam?

Ännu en utmärkt ledare av Beatrice Backman på Smålandsposten som sätter fingret på regeringens ogenomtänkta plastskatt som man nu vill ta ett steg längre genom att höja priset på plastmuggar och matlådor samt medverka till att matställen som erbjuder takeaway måste ställa om till flergångsalternativ. Som om folk verkligen skulle gå tillbaka och få sin plastmugg diskad, istället för att kasta den i närmaste papperskorg eller att människor ska börja bära med sig bestick och återanvändbara tallrikar i väskan när det är dags för lunch.

Men som med allt annat som denna regering driver så görs inga konsekvensanalyser – det enda man är intresserad av är att få in nya stålar för att kunna fortsätta med sin öppna hjärtan-politik som sakta men säkert suger ut landet fullständigt, under förevändning att man måste rädda världshaven från plast trots att det inte är skräp från Sverige som flyter runt där. De gröna aktivisterna måste ut ur regeringen och att Socialdemokraterna återkommande väljer makten framför sunt förnuft är skrämmande!

#nejtacktillplastskam


”Regeringen har i en utredning föreslagit skatt på plast, igen. Nu är det plastmuggar och matlådor som från och med 2021 riskerar att bli fem respektive sju kronor dyrare. Dessutom skall företag som säljer mat och dryck för takeaway ställa om till att erbjuda flergångsalternativ. Exempelvis genom att plastmuggar återlämnas för diskning eller att kunderna ser till att ha med egna alternativ för att kunna konsumera maten och drycken.

Skatten banar väg för en ny typ av samhälle, kånkensamhället.

I kånkensamhället packas skolbarns ryggsäckar tunga med matlådor av glas och vattenbehållare i metall inför dagsutflykten. Vi ser dem dragandes på Kånken späckade med symbolisk godhet. Det är tungt, och barnen måste luta sig lätt bakåt för att klara av bördan.

De som har gjort lumpen minns nog den så kallade snuskburken. En behållare i metall som kan innehålla lite allt möjligt med näringsinnehåll. Med andra ord ett fältkök, detta kan komma att bli din bästa bundsförvant. För när du flanerar på Sveriges gator och torg måste du från och med nästa år vara utrustad om du vill äta takeaway. Din ryggsäck bör innehålla såväl bestick som buteljer och återanvändbara tallrikar.

Kånkas hit och kånkas dit.

Det är ett samhälle drivet av skam, plastskam. Som skapats i människans förtvivlan över de stora miljö- och klimatfrågorna. Regeringen har därför sökt med ljus och lykta för att – om än bara för en kort stund – döva samvetet med en snuskburk.

Men regeringens prioriteringar är snedvridna. För hur god man än må känna sig i ryggsäcken så ger plastskatten lite nytta för miljön, men desto större konsekvenser för ekonomin.

Allra hårdast slår det mot den redan hårt drabbade restaurangbranschen. Dyrare kostnader för inköp, dyrare för kunder att konsumera och svårt för foodtrucks att klämma in stora diskmaskiner. Helst skall väl var och varannan restaurangverksamhet införa ett eget pantsystem.

Regeringen har samtidigt som de propagerar mot plasten enbart valt att beskatta muggar och matlådor, även de som innehåller så lite som en procent plast. Men den föreslagna skatten omfattar inte blöjor, dryckesflaskor eller engångshandskar. Inte heller engångsförpackningar för godis, glass eller snacks. För att ge några exempel. Samtidigt säger de att undantag bör göras för enportionsbehållare för yoghurt.

Det är sorgligt att detta så uppenbart är symbolpolitik från regeringens sida.

För tro det eller ej så är det inte de svenska matlådorna som är miljöboven när det kommer till skräpet som flyter runt i världshaven. Dagens miljö- och klimatproblem löses inte genom att beskatta engångsartiklar i plast.

Det är en sund insikt att vilja ta vara på sin omgivning, men det är också en insikt som politikerna vill utnyttja. Var individ är trots allt fri att göra precis vilka miljöval hon vill på det personliga planet. Här handlar det i stället om regeringsdirektiv från ovan.

Kånkandet blir en materialisering av klimatskammen. Bara politiken kan frigöra oss från bördan, exempelvis genom åtgärder som faktiskt gör skillnad för miljön och inte bara för samvetet.”

https://www.smp.se/ledare/den-fysiska-skammen-5bb36544

25 reaktioner till “Mer symbolpolitik från regeringens sida – är du redo för plastskam?

 1. Det subversiva extremistpartiet Mp, som knappt kravlar sig över spärren till riksdagen, har den totala makten…
  Vi kan se fram emot att allt som är roligt, gott och trivsamt kommer att beskattas.

  Gillad av 2 personer

 2. Staten behöver pengar och klimatet används som ett bakbundet offer i utpressningen. I klimatets namn tar man pengar från folket för att täcka bidragen till alla införda mörkhyade. Underhållet i Sveriges kommuner och landsting är makalöst eftersatt, ett enda exempel är vatten- och avloppssystemet, miljarders miljarder behöver läggas på systemen under minst 30 år (utredningar finns). Klimatet tjänar naturligtvis ingenting på att införa skatt på skatt på exempelvis plastgrejor, det är förstås avsett att lura tillräckligt många enbart. Klimatet tjänar inget på att lägga ner fungerande kärnkraftverk utan att alternativ finns osv osv. Däremot kan pengarna rädda röster åt regeringen i nästa väl. Svenskarna är fortsatt naiva och klarar tydligen inte att diskutera mer än en sak åt gången, inte heller att se samband.
  Storstäder leder till miljöförstöring, över hela världen. Grundvattnet pumpas upp, vatten som legat i tusentals år förbrukas, skit släpps ut. MP, detta parti av kallhamrade cyniker, skulle som en miljövänlig handling kunnat verka för samma system som i Norge där hela landet tillåts leva och fungera. I decennier har små kommuner i norra Sverige levererat malm, energi och skog söderöver utan att få något tillbaka. Om MP drivit på för att anta Norges system eller liknande så skulle avfolkningen av landsbygden minska eller nästan upphöra. Företag skulle veta långsiktiga villkor och våga etablera sig där, närmare energikällorna t ex. Då skulle det blir mer rättvisa när folk på ”landet” fick samma service för sina skattepengar som de i städerna, när deras kvinnor slapp föda i taxi, när folk fick post, fungerade infrastruktur och allt det där. DET kunde MP ha kämpat för, då hade de varit trovärdiga som politiskt parti. Häpnadsväckande nog har deras hjärtefråga ända från första stund varit att omfamna alla som ville komma hit och ta del av vårt välfärdssystem, oavsett konsekvenserna för svenska folket. Dubbel våldtäkt skulle man kunna säga., rentav gängvåldtäkt. Häpnadsväckande att de gått iland med det, eller hur? Vilket trolleritrick! Men MP är nog på glid som parti, likt Amanda Linds löshår, som verkar glida av skallen snart. Det som kommer besegra ”vänstern” är deras brist på humor hur konstigt det än kan låta.
  Upp till kamp för svensken, för en fri press, för tanke- och yttrandefrihet!

  Gillad av 1 person

  1. Så hjärtligt trött på: ”I decennier har små kommuner i norra Sverige levererat malm, energi och skog söderöver utan att få något tillbaka”

   Gilla

 3. Det här är som vanligt ett ogenomtänkt beslut från klimatfacisterna i MP. Hela förslaget andas brainstorm, och att den minst korkade iden lägger vi fram. De har väl sett att politiken de bedriver inte uppmärksammas tillräckligt i media, och att de bl.a har fått del av skulden för den kraschade migrationsöverenskommelsen. Istället för att lägga fram något vettigt, och med ett perspektiv som ligger inom rimliga tidsgränser, så lägger man fram ett förslag som inte ens har någon konsekvensanalys genomförd, och som troligen riskerar att driva några företagsamma snabbmatslev. i svår ekonomisk kris. Att effekterna sen är obefintliga för miljön, de struntar man totalt i. Tyvärr så verkar de ha tillräckligt många naiva som tycker att MP uppväger de andra partiernas ( mer eller mindre obefintliga) miljöpolitik. Enklast att bli av med klimatfacisterna borde vara att de andra partierna tar fram ett enkelt och bra miljöprogram, med tydliga och bra omställningar, det borde inte vara så svårt.

  Gillad av 1 person

 4. Det finns resurser för minst lika stora skattehöjningar som motsvarar de pengar som godhjärtade svenskar skänker till de rumänska tiggarna.Hellre en rejäl skattehöjning än ett lyxhus åt en rumänsk människohandlare.Plastskatten är dessutom välkommen för ekorrar och fåglar som inte ser skillnad på en skarp plastbit eller en brödbit.Kvävningsrisken är stor för våra små vilda djur pga plastskräp.Lite får vi offra oss för naturen ifall det nu är en uppoffring att äta ur flergångsmaterial.

  Gilla

 5. Ännu hellre, sluta skeppa ut minimum 70 miljarder varje år genom SIDA. De pengar är direkt skadliga där de hamnar medan väldigt många människor i Sverige lever gott på skattepengarna och inte bidrar till landet ett endaste dugg. Lägg ner SIDA, omskola dessa ofta välutbildade att arbeta inom vård, omsorg och skola. Investera pengarna i Sverige. Hålen är gigantiska överallt, t ex har vi ett försvar som håller ut knappt 5 dagar. Pengar, råvaror och människor finns i hela världen som kan fixa sina liv själva. Svartlista, rödlista eller vad som helst alla de politiker, alla de inom kyrkan, inom alla dessa otaliga organisationer som lever på fula saker, människohandel till Sverige osv osv allt i godhetens namn. Benämn, skriv om det, ge det dess rätta namn.
  Miljöpolitik? Det finns massor med kloka människor i Sverige som genom åren kommit med välunderbyggda förslag som är realistiska och går att genomföra direkt.
  Men makten vill ha det kaos som råder, som alltid härskar man bäst så när folket är hjälplöst och bråkar med varandra.

  Gilla

  1. Det är sant att vi måste enas och sluta upp med att bråka.Vilken/vilka är de minsta gemensamma nämnare som majoriteten hederligt och förnuftigt folk kan enas kring?

   Gilla

  1. Martin, skam är inte ett rationellt sätt att hantera miljön. Det som behövs är kloka politiker som förmår ta till sig flera olika argument och sedan fatta kloka beslut som får folket med sig och är hållbara. Låt mig bara påminna om att det mesta av materiel och material som används inom sjukvården är oljebaserat. Ett enkelt och bra miljöinitiativ är att omedelbart förbjuda norska och andra stora trålare att ”dammsuga” bort strömmingen i svenska vatten på hela östkusten. Den strömmingen mals till fiskfoder åt de odlade laxarna i Norge. Förfärligt ur en massa synpunkter.
   Hur länge ska man skämmas om inga vettiga alternativ finns? Ska vi skämmas åt andra länders medborgare också som totalt struntar i allt slänger allt skit utanför den egna sfären? Det är inte hållbart att Sverige ska vara ledande skamnation och ösa ut pengar och icke välkomna förmaningar åt andra. Det är bl a därför vi har FN och andra internationella organisationer. Frid åt oss alla.

   Gillad av 1 person

   1. Skam är naturligtvis rationellt om det hjälper oss att göra det som är rationellt för barnen och för framtidens generationer. Jag tror att skam kan hjälpa oss alla att göra mer rätt än fel.

    Jag är helt enig i att det som behövs är kloka politiker som förmår ta till sig flera olika argument och sedan fatta kloka beslut. Folket är de som väljer politiker, så det ligger på folket att organisera sig i god tid, läsa på, diskutera, valsamverka sig förbi 4% och välja politiker med eftertanke.

    Att norska och andra stora trålare dammsuger bort strömmingen i svenska vatten, eller varför det skulle vara så, har jag inga evidens för.

    Det finns alltid alternativ som innebär stolthet istället för skam.

    Självfallet ska vi INTE ösa ut pengar på andra, särskilt om det inte hjälper dem på lång sikt, men självklart skall vi utöva politiska påtryckningar så att fler kan bli motiverade att bli anständiga mot djuren och framtidens generartioner!

    FN och andra internationella organisationer som gör så att det sker saker är också bra, givetvis, men om alla länder inte ställer upp på FN, men motarbetar det som bör göras, så måste vi givetvis sätta lite politiskt tryck bakom!

    Gilla

  2. Schysst att hänga ut mig med namn och bild som motståndare till plastskatt där det låter som om jag tycker det är bra att havssköldpaddor dör! 😡👎👎

   Det är inte plast som kastas i svenska hav som dödar havssköldpaddor och valar. Du vet var jag står eftersom du följt mig länge – jag vill absolut rädda miljön, men det sätt som Miljöpartiet förespråkar är inte rätt.

   Jag föreslår att du tar bort ditt inlägg eller så slutar du följa min blogg!

   Gilla

   1. Jag tror alls inte att du vill mörda havssköldpaddor med plastpåsar. Jag tror att du vill rädda miljön och föreslår att du visar det.

    Jag tycker enbart att du bör ändra åsikt av rationella och känslomässiga skäl. Det är ingen katastrof att ha fel. Märkligt vore det om vi aldrig hade fel. Nu tycker jag att du har fel.

    Jag är dessutom förvånad. Varför är du besvärad av min åsikt om det inte är den evidenta sanningen?

    Är du besvärad så se det som en signal om att du kanske har missförstått något!

    Skriver du en bloggpost där du har en annan vinkling så kan jag gå med på att ta bort min kritik och istället berömma dig.

    Gilla

   2. Du vet mycket väl vad jag menar. Bara för att jag inte håller med dig behöver jag inte skriva ett publikt inlägg där jag skriver ut ditt namn och bild med uppmaning om att du måste ändra åsikt. Jag är en privatperson, ingen offentlig person eller politiker.

    Gilla

   3. Du har inte skrivit din blogg för ett fåtal människor som har login på din blogg, vilket du givetvis kan i WordPress. Din blogg är dessutom mycket politisk.

    Du har själv valt att vara en offentlig person, dessutom med enorma bilder på dig själv, samt visar alltså nu att du inte klarar av att ändra åsikt när du helt tydligt skäms och vet att du har fel?

    Jag har inte tvingat dig att ändra åsikt, även om jag tycker att du borde lägga in en liten ärta vad gäller detta, även om det är lite obekvämt till att börja med.

    När du väl släpper prestigen ska du se att det börjar kännas utmärkt. Jag säger det i all välmening så att du kan utvecklas och bli en civiliserad människa vad gäller plastpåsarna.

    Konsekvensen av att publicerar vad du tycker i eget namn och med bild är att du då också får stå för dina åsikter och kommer bli kritiserad för det.

    Klarar ditt ego inte av det så bör du givetvis stänga ned bloggen, ge följare som styrker dig medhårs login till den, eller skapa en anonym blogg!

    Det är min uppfattning att jag har all rätt att ha min politiska åsikt att du har fel, samt att säga det offentligt, när du själv basunerar ut din politiska åsikt offentligt.

    Gilla

   4. Varför ska jag ändra åsikt när jag inte tycker så? Du har självklart rätt att skriva vad du tycker på din blogg och visst tål jag kritik, men det finns olika sätt att uttrycka den på. Jag har inget mer att säga.

    Gilla

   5. Nu blir jag förbannad,vill Jenny att du tar bort bloggposten så skall du också göra det utan att ställa villkor eller ifrågasätta.

    Gilla

  1. Kan inte hålla mig för skratt,ja ut med packet till Somalia.Löshåret Lind tex kan ju bli ett tillskott i Afrikas djurvärld.Synd om befolkningen i Somalia dock.

   Gilla

   1. Vi ska inte göra så mot Somalia och alla somalier är inget ”pack” per automatik. Sveriges hycklande MP-problem skall vi ta ansvar för och det skall även Somalia göra med sina problem!

    Jag kritiserar f.ö. offentliga politiska personer i sak hur mycket jag vill när jag anser att det är befogat, även om jag inte attackerar deras frisyrer, eftersom det är oerhört ytligt, samt motverkar syftet, eftersom det skapar sympati för dem, fastän de inte förtjänar sympati.

    Gilla

 6. Plastskatter rensar varken jordytor eller hav. Vet inte Miljöpartiet att kaffemuggar och matlådor är av papp, endast locken är av plast. Ska de beskatta engångsartiklar som endast innehåller så lite som 1% plast kommer alla mejeriprodukter som t ex mjölkförpackningar att beskattas. Det finns matlådor och engångstallrikar som går att äta. Bestick är av bambu. Innovatörer har lagt ner och lägger ner mycket arbete för miljövänligare produkter. Men inte en krona av plastskatten tilldelas de. Miljöpartiet tar död på innovationer. Hur är det, importerar fjärrvärmeverken fortfarande sopor eftersom vårt land sopor inte räcker till? Miljöpartiet gör mer skada än nytta för vårt land!

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 2 personer

  1. Mjölkflaskor av glas eller aluminium är en möjlighet och bestick av bambu likaså. Ditt förslag att tilldela pengar av plastskatten till detta är en bra idé. Skicka in en proposition!

   I övrigt tror jag att du har rätt. Miljöpartiet gör mer skada än nytta för vårt land och för andra folk och deras nationer. De vill ofta väl, men de saknar oftast rationalitet, tyvärr.

   Istället för att svara på mina 14 välmenande frågor ärligt och utvecklas, så vänder de sig inåt i en osund ovetenskaplig hycklande sekterism. Så skall inte en demokrati fungera.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s