Ny propagandavideo ger vid hand att turkiskbackad syrisk milis är på plats i Libyen

Turkiet anklagas för att ha transporterat tusentals syriska legosoldater till Libyen för att kriga för den turkiskallierade regeringen (Government of National Accord) mot sina rivaler i det pågående kriget i landet, vilken man nekar till.

En ny propandavideo, där hundratals turkiskbackade syriska legosoldater prisar den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogans beslut att konvertera Hagia Sophia till en moské, sägs dock vara filmad i Libyen. I videon, som har loggan av Sultan Suleimans Shahbrigad – allmänt känd som ”Amshat” – syns cirka 500 krigare tillsammans med turkiska flaggor och fotografier av Erdogan.

Analytikern Elizabeth Tsurkov som är stipendiat vid utrikespolitiska forskningsinstitutet, misstänker att videon filmades i Libyen och noterar att videon synliggör den största gruppen hittills av syriska krigare som har ompositionerats till Libyen. Tsurkov påpekar också att milisgruppen själv fortsätter neka till att man sänder trupper till Libyen trots att videon säger något annat.

Turkiet har den senaste tiden fått mottaga mycket kritik, inte bara för beslutet att göra om Hagia Sophia till en moské som engagerat stora delar av omvärlden samt att de släppt igenom migranter vid gränsen till Grekland trots avtal med EU, utan det har även framförts kritik från grannländer för att Turkiet drivit på sina kontroversiella planer att borra i havet i en omstridd del av östra Medelhavet.

Ankaras stöd för GNA i Libyen ökade efter att den libyska fraktionen tecknade en överenskommelse som beviljade Turkiet maritima rättigheter över stora sträckor i östra Medelhavet – ett avtal som EU, Grekland, Cypern, Egypten och andra länder har avvisat.

Något borde definitivt göras när Turkiet tar sig ton om och om igen, återstår att se vad hösten har att bjuda på.

Varför Turkiets EU-ansökan fortfarande inte kastats i papperskorgen är dock en gåta! Vi behöver verkligen inga fler ”problembarn” i unionen som redan går kräftgång, men man kan med lätthet misstänka att Erdogan har hållhake på någon. Ännu en anledning till att låta unionen falla och skapa ett nytt europeiskt samarbete utan centralstyrning och inblandning från icke-demokratiska länder samt förhoppningsvis utan korruption. En utopi, jag vet! 🙄

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/08/10/Turkish-backed-Syrian-militia-shoots-video-in-Libya-praises-Erdogan-for-Hagia-Sophia.html

2 reaktioner till “Ny propagandavideo ger vid hand att turkiskbackad syrisk milis är på plats i Libyen

  1. Javisst, vi kan bara gissa och spekulera om Turkiet, EU och allt annat i världen. USA:s reträtt tillbaka till”inåtvändhet” t ex, det kommer få oerhörda konsekvenser för EU, för Sverige. Men detta kan vi inte göra något åt, endast förhålla oss till det.
    Världen bryr sig inte ett dyft om Sverige, det får vi allt lov att göra själva.

    Gillad av 1 person

  2. Om EU hade bestått av demokratiska länder utan korruption så hade man kunnat kritisera Turkiet på allvar, men EU-medlemskapet och lobbyisterna i Bryssel undergräver nationell demokrati och stödjer öppen terror mot suveräna stater i maskopi med sekteristiska totalitära stater.

    Europas stater bör först och främst avsluta EU-projektet, samt därefter göra sig av med sekterism och korruption. Därefter kan man kritisera Turkiet utan att hyckla.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s