Finns tilliten mot främlingar kvar i samhället?

I dagens Sydsvenskan får en kolumnist spaltmeter med en text som inte tillför något av vikt, förutom att hon framställer sig själv som god för att hon låtit en flyktingfamilj sova i sitt hem. Men efter att ha läst texten två gånger kan man dra slutsatsen av att hon mellan raderna propagerar för fortsatt öppna hjärtan-politik samt slår ett slag för att vi har ett tryggt samhälle där vi kan lita på främlingar eftersom något negativt aldrig drabbat henne personligen när hon öppnat upp sitt hem för främlingar.

Jag undrar om vi lever i samma värld när skribenten talar sig varm för att tilliten finns i samhället och att man kan lita på människor man aldrig träffat innan. Jag tror inte de våldtäktsoffer som lurats med av främlingar håller med, eller för den delen de äldre damer som fallit offer för mördare när de upplåtit sitt hem åt ensamkommande asylsökande för att nämna några.

Tvärtom vad skribenten framför, så anser jag att vi snarare går mot ett mer slutet samhälle där vi låser om oss, undviker att möta främlingars blickar och definitivt inte känner tillit till människor man aldrig träffat innan. Otryggheten ligger som en våt filt över landet medan makthavarna i sin iver över att vinna godhetspoäng helt tappat kontrollen och konstant misslyckas med att upprätthålla lag och ordning. Men sedan finns det en klick som fortfarande lever i en filterbubbla långt från verkligheten, men varför låta dessa naiva individer få medieutrymme?

Med det sagt ska vi så klart stå upp för medmänniskor när vi anser att det behövs, men Sverige har blivit ett mer osäkert land att leva i med konsekven att folk hellre väljer det säkra före det osäkra.


”Jag har lämnat gården. Under tiden som jag letar efter ny, hyr jag ett vackert gathus i ett mellanstort samhälle. Efter sexton år på vischan och långt till grannen är det en omställning för både mig och hundarna, vana att springa fritt. Huset har en inhägnad trädgård. Därför lät jag – som hemma på gården – bakdörren stå på glänt, så att hundarna kan gå in och ut som det passar dem.

En tidig morgon, jag har bott i huset bara några dagar, upptäcker jag att en av hundarna – Slyngelhunden – inte ligger vid fotändan, inte finns i huset, inte ens i trädgården.
Jag går ut och letar.

Morgonsol, tomma gator, välordnade kvarter och än så länge bara någon enstaka bil. Halvannan timme senare återvänder jag moloken till huset och gör en polisanmälan.

Jag blir uppringd nästan med en gång. Ett ungt par hade sett hur en lös hund sprang efter deras bil. De tog hem henne, gav mat och vatten och anmälde. Hittelön ville de inte ha. ”Köp en hundleksak!”

Mitt i svarta natten, några dagar senare, staketet åtgärdat, vaknar jag av att en storvuxen gestalt står vid min säng.
Det är en polis som brister ut i gapskratt när hon ser min förvirrade min. Någon hade sett att bakdörren stod öppen, misstänkt inbrott och gjort sig omaket att ringa polisen.
Och polisen hade faktiskt ryckt ut.

Jag berättade historien för en väninna som rös: Vad folk lägger sig i! Själv tänker jag exakt tvärtom: människor som bryr sig om, vilken kärlek!

Journalisten Maria Eriksson bestämde sig för att hoppa av sitt jobb och i stället pröva att leva i gig- och delningsekonomin. Nu har hon skrivit en bok om sina erfarenheter, Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett. Under de senaste fem åren har nästan 500 främmande personer bott över i hennes lägenhet. Själv sov hon på madrass i matrummet.

I torsdags intervjuades hon i P1-morgon. Det hade gått mycket bättre än vad hon trott. Man kan lita på folk, till och med lämna ut en nyckel till någon man tidigare aldrig träffat.
Det är också min erfarenhet. Tillit finns – och växer när den ges utrymme.

Flyktinghösten 2015 arbetade jag som volontär på Malmö central. Den första kaotiska tiden hände det att jag tog med mig barnfamiljer hem, så att de skulle slippa sova på hårda stengolv. De två vanligaste frågorna jag fick var: ”Får man göra så?” och ”Hur vågar du?”

Vad man fick och inte fick brydde jag mig – där och då – inte så mycket om. Människor behövde hjälp och jag kunde hjälpa. Och aldrig att något negativt inträffade: alla var så tacksamma över en säng att sova i, en dörr att stänga om sig.

Efter ytterligare en hundincident när Gammeltiken – döv och nästan blind – förirrat sig insåg jag att jag inte längre kunde fresta på grannarnas tålamod. Numera är bakdörren stängd.
Men tilliten och tacksamheten över bygdens sociala kapital är intakt.”

13 reaktioner till “Finns tilliten mot främlingar kvar i samhället?

 1. Naiva människor får gärna leva i sin vänsterliberala bubbla.
  Det är bara tragiskt att vi andra ska lida för deras naivitet.
  Vi realister får förhålla oss till vänsterliberal dekadens och utrusta oss med adekvata hjälpmedel.
  De naiva lär följa, tids nog…

  Gillad av 2 personer

 2. Jag svarar på frågan i rubriken och svarar för att för min del har tilliten till alla medmänniskor minskat rejält.För tjugo år sedan pratade jag med en multikriminell och det som etsat sig fast hos mig var en enda mening när han på fullt allvar sade att ”det finns väl ingen människa som går ut utan kniv”.Jag kunde inte ta in det då och jag kände enbart förakt och rädsla för det han sade men idag är det jag som inte lämnar hemmet utan att ta med mig ett vasst föremål.Det är inget bra samhälle när man inte känner tillit till vare sig medmänniskor eller rättsväsendet.Det finns väl ingen människa som går ut utan kniv är idag en verklighet för mig.Jag har mentalt bestämt mig för hur jag skall agera vid ett överfall,jag hugger så länge jag lever.Skall det behöva vara så? Skall det verkligen behöva vara så?

  Gillad av 2 personer

  1. …och med det sagt så är det den yttersta konsekvensen av bristande tillit att skada en annan men också att skada mig själv.Jag riskerar att förstöra två liv,mitt och en angripares men jag har kanske inget annat val i en situation.Nu försätter jag mig inte direkt i farliga situationer men ibland hjälper inte ens det.Det har ju i trakten varit homeinvasion där svåra skador tillfogats offer för inbrott.Misstänkta förövare friades av tingsrätten.Ett spån till åklagare lyckades inte trots god bevisning övertyga rätten.Mitt förtroende för medmänniskor och rättssamhälle har aldrig i mitt liv varit lägre.

   Gillad av 1 person

 3. Mitt svar på rubriken är en motfråga, finns det någon tillit kvar till regeringen, till politiker, till det politiska systemet?
  Främlingar är vad de är, det är handlingar de blir bedömda efter.
  Islam vet vi också var vi har, den religionen har inte i svensk politik att göra.

  Gillad av 1 person

 4. En journalist fabulerar……..
  Kom ihåg ”brandmannen” från Boden…..den falska godheten . .är vänsterns paradgren

  Gilla

  1. Du vare sig kan eller skall förvänta dig sanningen från en tidning vars journalister är knivmördare.Jaques Wallner med flera morddömda anställda som jag dessvärre har tystnadsplikt om.

   Gillad av 1 person

 5. En reflektion jag möttes av när jag nyligen var i Grekland, var om hur Sverige hanterat coronaviruset. Social distansering i sammanhanget är väl inget problem, då ni har det sedan tidigare … (syftande på möten mellan folk och familj)

  Gilla

 6. Det räcker med en ända fel människa man slipper in.
  Men om flyktingarna tror att de får högsta vinsten i lotteriet
  De inte betalat för.

  Väntar de med mord och våldtäkter tills de fått uppehållstillstånd.
  Eftersom de inte kan förlora det när de väl fått det
  Och då kan de importera tusentals lika sinnade.
  Målet är väl att muslimerna ska ta över världen, enligt deras tro.

  Att människor skyddar illigala flyktingar är vidrigt,
  För de bryter mot de demokratiska besluten.
  Även om politikerna själva har annan politik än folket alltså
  Är migrationspolitik för generös, och de bryter mot den.
  Bryter de mot lagen och mot sina medmänniskor.
  Då borde de uteslutas från välfärden.
  För varje illigal flykting de hjälper in
  Får hundratal hård arbetande skattebetalare sämre välfärd.

  Att människor i andra länder har det så dåligt är att
  De inte arbetar så hård eller har korrupta politiker.
  Sverige har över hundra år haft kvinnor och män som jobbat och
  Betalat skatt, att nu andra som haft hemma fruar ska komma hit för
  Barnbidrag och bidrag som vi offrat livet för.
  Är lika vidrigt som alla bidrag Sverige ger till korrupta politiker. Och länder.
  Varför ska vi betala för andras misslyckande.
  Aldrig har Sverige fått bidrag från andra länder för den misslyckade migrationen
  Eller över dödligheten på ålderdomshemmen.

  Bidragen är politikernas ……förlängare, som nya dyra bilar för gamla karlar.
  Politikerna gör så dumma beslut att de tror bidrag ska ge dem status.
  De flesta bidragen går direkt till korrupta politiker eller kriminella vilket alla vet
  Även våra politiker. Men ingen journalist eller media vågar ställa rätta frågor.
  Därför fortsätter Sverige blöda pengar åt alla håll utom till svenska folket
  som det var tänk till.

  Gilla

 7. Har denna kvinnan aldrig varit ute på kvällarna?

  Åker på kvällar och hämtar barnen. Vågar inte längre köra vissa vägar.
  Utan stora omvägar.
  För det samlad 20-30 unga invandrare med fina bilar och trettio meter på andra sidan
  Ett lika stort gäng. Säljer knark, sprit och har bil tävlingar på vanliga vägar.

  Polisen syns inte för de är för få.
  Vanlig folk håller sig inne eller långt borta .

  Ungdomarna förstör vårt gemensamma arv genom att bränna garage,
  Förstöra skolor, överta våra lägenheter , hus och områden. Våldtar, hotar
  Och skrämmer svenska flickor. Tvingar dom vara ihop med dem.
  De kommer i stora gäng på objudna gäster, kränker och hånar
  Svenska killar som oftast går två, tre .

  Att Svenskar och invandrare inte vill ha nya migrater är för de kostar
  Mycket mer och förstör allt de vi byggt upp.
  Invandrare som bott och arbetat här i 50 år kom ej för att plundra och förändra Sverige
  De kom för att arbeta och för de gillade det som var Sverige då.
  Nu Kommer människor från hela världen för de anser att de har rätt
  Till vår välfärd.och de kräver att få göra som de vill.
  Och våra tafatta politiker tiger. Och hotar svenska folket
  Till tystnad.

  Hela världen politiker skrattar och hånar svenska politiker bakom deras rygg
  Men framför dom klappar man och berömmer dem.
  För nu flyttar hela packet Till Sverige.

  Gilla

 8. Min mor hade alltid dörren öppen. På söndagar ställde hon fram kaffekoppar, kaffe och bröd samt en lapp: Vi är på besök men gör gärna lite kaffe åt er. Vi bodde i en stad då räknad som storstad. Det var 50 talet.
  Vi, hennes barn, lämnar aldrig dörren öppen. Inte våra barn heller och barnbarnen undviker att gå ut på kvällen om inte någon vuxen följer med och helst kör dem. I den skolan det minsta barnet går i åker lärarna med i bussen till ändhållplatser för att skolresan blir tryggare..
  Det är en obehaglig värld vi lever i..

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s