Haribos lakritsansikten i Skippermix har hamnat i blåsväder – för rasistiskt och påminner om slavhandeln

Den norska antropologen Gro Ween uppmanar Haribo att ta bort ansiktena i den populära lakritsblandningen Skippermix och hon får nu stöd av chefen för avdelningen för antropologi vid Köpenhamns universitet.

Professor Bjarke Oxlund menar liksom sin norska kollega att lakritsansiktena i godisblandningen är uttryck för ett föråldrat syn på världens folkslag och har ett konkret förslag till vad Haribo kan ha i påsarna istället för de omdiskusterade ansiktena:
-”Om man gärna vill hylla världens diversitet genom lakrits skulle man istället fira det med lokala monument. Något som är bundet till platser och inte människor. Det kan vara lakritsformat på Taj Mahal, pyramiderna och Eiffeltornet.”

Danskarna är dock inte lika roade av förslaget och stark motvilja uttrycks i kommentarer på sociala medier. Över 42.000 personer har deltagit i en omröstning på bt.dk om lakritsansiktena ska tas bort från Skippermix och en majoritet på 96% säger nej.

Bjarke Oxlund anser dock att det är en viktig debatt.
-”Precis som med eskimåglassen och kannibalgrytorna på Djurs Sommerland kan man så klart ha uppfattningen att det är roligt och oskyldigt, men om du går på djupet med det så är det ett ensidigt alternativ. Det handlar om hudfärg, rasifiering och den synliga skillnaden. Du delar upp världens befolkning i raser och man kan med rätta fråga: Varför är det en bra idé och varför är det nödvändigt? Danmark har varit kolonialmakt och vi har bedrivit slavhandel i stor stil, men den bild vi gillar bäst är att vi är ett litet, mysigt land där det finns demokrati och jämlikhet samt att vi aldrig har velat eller gjort något dåligt. Man blir inte rasist av att äta skippermix, men det är en förlängning av en tradition som vi hade runt år 1900. Vid den tiden fanns etnografiska utställningar, där man ställde ut folk i Zoo, Tivoli och andra platser. Det är vad vi ser lite av här.”

Haribo har redan ändrat de omdiskusterade ansiktena en gång – 2014 valde den tyska godisproducenten att ge ansiktena en ny design så att de framstod som mindre stereotypa. Enligt företaget blev Skippermixprodukten från början utvecklad för att berätta historien om en resande sjöman som har varit glad över att möta olika folkgrupper under sin resa på de sju världshaven och firar mångfald med en kärleksfull titt på olika kulturer samt traditioner.

För mig är detta en absurd diskussion och man kan undra om det inte finns viktigare problem att ta tag i runt om i världen istället för att leta ”rasism” och diskriminering på saker vi stoppar i oss. Varför inte göra det lätt för oss och helt enkelt förbjuda färgen svart globalt så att ingen i hela världen någonsin ska kunna känna sig kränkt igen?!

#stoppavansinnet

https://www.bt.dk/samfund/dansk-antroplog-udskift-lakridsansigter-med-monumenter

19 reaktioner till “Haribos lakritsansikten i Skippermix har hamnat i blåsväder – för rasistiskt och påminner om slavhandeln

 1. När ska de byta namn på vita bönor? Jag känner mig kränkt när
  jag ser en sådan burk… De är ju inte ens vita när man väl öppnat
  burken.

  Gillad av 3 personer

  1. Finns ju Bruna Bönor och så lär det finnas en person som är den Hetaste Bönan i stan. Vem det är håller jag för mig själv, så det så.

   Gilla

 2. Världen har blivit galen. Vänsterliberal dekadens.
  Lika bra att förbjuda lakrits…
  Och lagstifta att allt godis ska vara genomskinligt och kubformat…
  När ska vi vakna ur denna mentala mardröm?

  Gillad av 3 personer

 3. Jag har ett förslag, vi startar om alltihop, hela mänskligheten, allt! Alla får varsin röst. Sen röstar vi på alltsammans, vem som ska jobba, vem som ska vila, vem som ska bestämma osv osv. När det inte funkar, det kommer ta ca 2 minuter, kommer all börja slåss och ha ihjäl varandra. Så fungerar homo sapiens, de slog ju ihjäl de andra homo-arterna. När slagsmålet kommer är min tro att de svarta kommer hålla ihop mot alla andra, de vita kommer hålla ihop mot alla andra, de gula kommer hålla ihop mot alla andra och så vidare. Det är då vi kan be den svenska regeringen komma och bestämma vad som är rätt och riktigt och hur det ska vara enligt ”the swedish way”. När de är klara har alla de kulörta färgerna haft ihjäl de vita. Eller också kan vi sparka vår regering och skicka alla PK-människorna på omskolningsläger till Kina.
  Sverige är jäkligt illa ute ekonomiskt, regeringen försöker hålla ihop det fram till valet, då släpper man ut de sista miljarderna i löften om bidrag i hopp om att kunna vinna. Men sedan…….

  Gillad av 1 person

 4. Trams, man letar febrilt moiv för att hålla igång rasistdebatten. Det enda resultatet med allt dessa krav är ökad polarisering och våld. Förhoppningsvis kommer värden snart tröttna på BLM, och återgå till viktigare saker än namn på godis, glass och idrottsklubbar, etc.

  Gillad av 3 personer

  1. Ja, visst är det trams, men kan man sätta makt bakom tramset så…..den ena tystande örfilen efter den andra mot folket. Det är vedträn som slängs in på brasan för för att hålla grytan kokande. De flesta blir upptagna med detta i stället för att störta regeringen.
   Vi får hoppas på näringslivet. Östling lyckades de dock tysta. Vi kanske ska försöka få Jesus att komma tillbaka ta itu med tillståndet?

   Gillad av 2 personer

 5. Gro Ween är blondin med typiskt nordiskt utseende.

  Har hon frågat afrikanerna först om de vill att hon ska företräda dem? Det framgår inte i media i alla fall.

  Kränkthet by proxy är väl karriärbefrämjande på hennes universitet?

  Gillad av 1 person

 6. Helvete, hela omslaget och texten är ju som Semtex för Amanda Lind m fl! Härligt! Hon fruntimret visar nästan brösten också! Utan huckle dessutom! Glad ser hon dessutom ut!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är rena dynamiten ju på alla sätt:) man får ladda ner så att det finns bevarat.Jag tar risken att ha sånt rasistiskt material på ett hemligt ställe.

   Gillad av 1 person

 7. Om vi ska diskutera allvarligt så ser vi ju alla hur åsiktskorridoren är i Sverige idag. Vi har en ensidig och okritisk journalistik. Mycket i samhället idag är så känslomässigt laddat att det bara inte går att diskutera sakligt, t ex detta trams med hudfärg. I samhället, i media framställs bilden av hur Sverige bör vara, inte hur det är. Politikerna ägnar sig åt den föreställningen i stället för att hantera allt konkret, allt sakligt som måste göras, se allt detta förfärliga med genus som förstör tom universitet och högskolor. De flesta, kanske alla i Sverige, är rädda för att bli anklagade för något, t ex rasism, detta märks även på den här sajten. En viss typ av åsikter går helt enkelt inte att uttrycka i det offentliga rummet utan risk för mobbning och utstötning. Ett samhälle som inte klarar av att ha en offentlig debatt kring allt möjligt, en debatt där olika åsikter bryts mot varandra är ett samhälle på väg bort från verklig demokrati. I det här avseendet är Amerika bättre än vad vi är i Sverige, det är friskare genom att där bråkar man verbalt med varandra, det tillåts offentlig livlig debatt. Konstitutionen tillåter det helt enkelt. Politikerna där är närmare folket, här i Sverige är politikerna långt från medborgarna, precis som i EU. Så visst är svenskarna tystade och försatta i ett hjälplöst tillstånd. Vi är hänvisade till skrivande på nätet där många är bra och sakliga men för många rena galningar och säkert riktiga rasister. Sverige är inte och har i modern tid aldrig varit ett rasistiskt land. Rasistkortet var ett av många effektiva kort att tysta folket med.

  Gillad av 2 personer

  1. Folkhälsoministeriet har gått ut med ett synnerligen kraftigt PM där de förkunnar att ALLT godis är skadligt oavsett färg. Inget godis, inga TandTroll. Se så, tvätta nu dina smutsiga händer i sprit och skölj munnen med såpa så inga fula ord kommer ut och stoppa fetvadd i öronen så du inte hör några fula ord.

   Gilla

 8. Det är riktigt farligt det som pågår i Sverige och i västvärlden. Många unga är väldigt vårdslösa när de ansluter sig till vänsteridéer och förnekar västerlandets historia. Vad som verkligen hände. De förstår inte att demokratin inte är något självklart. Så vårdslöst agerar bara ett folk som levt länge i fred och välstånd, ett folk som tror att makten för alltid kommer att vara snäll, jag avser då Sverige. Det är den liberala demokratin som skapat vårt och västerlandets välstånd och dyrköpt fred. Demokratin är det styrelseskick som tjänat oss bäst. Tom Kina har använt och använder delar av demokratin och kapitalismen för att nå välstånd. Däremot är politiken i Kina något helt annat än det USA står för, det ser vi alla. Kina är förresten enligt viktiga mått nr 1 tveklöst. Att Sverige i detta läge är så vårdslösa med vår demokrati, vår självständighet, det är väldigt oklokt.
  De små tomtebloss i form av genus, HBTQ, BLM och allt det där är helt betydelselöst i det som sker, de är bara avsedda att förvirra och blända.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s