Svensk politik behöver reformeras för att locka till sig nya förmågor

Göran Göransson (KD) skriver idag en intressant debattartikel i Ystads Allehanda som belyser problemet med att många yngre lämnar sina förtroendeuppdrag eftersom det är svårt att få ihop arbetslivet och privatlivet med ett politiskt uppdrag, där många möten sker på dagtid samtidigt som det behövs en bred ålders- och könsfördelning. Han tar också upp problemet med att vi har en maktkoncentration som omöjliggör för den stora mängden politiker att ha något att säga till om.

Det är oroväckande för framtiden när politiken inte lockar yngre kommuninvånare att engagera sig och många kan dessutom uppleva politiken som snårig, vilket snarare har avskräckande effekt. Jag tycker Göran sätter fingret på problemet genom denna specifika mening: ”Varför skulle man deltaga i något som för många är ett ”fulspel” och ”ett spel för gallerierna”, i vilket man har lite möjlighet till ett verkligt inflytande.”

Det här är egentligen inte bara ett problem på kommunnivå utan det är ett faktum att de som väljer att bli riksdagspolitiker numera inte gör det för att de brinner för att förändra Sverige och stå upp för den lilla människan, utan snarare vill tjäna pengar och åtnjuta förmåner utan krav på särskilt stor motprestation samt i en del fall har man en odemokratisk agenda som vi sett prov på genom åren – många saknar dessutom relevant utbildning och erfarenhet för att kunna sitta och fatta beslut på en så pass hög nivå.

Så hur ska vi locka rätt personer till politiken i framtiden? Hur får vi in nytt blod som drivs av nytänkande och har ryggrad? Behövs det fler partier för att locka människor att engagera sig?

Jag har inga konkreta svar, men vi hade definitivt behövt reformera svensk politik i grunden. Får vi inte in människor med rätt kompetens och erfarenhet så kan vi heller inte få ett mer välmående land. Det behövs helt klart fler personer med arbetserfarenhet framför politikerbroilers som går direkt från skolbänken in i politiken – företagsledare från den privata sektorn hade till exempel kunnat göra en väsentlig skillnad. Men vem kan klandra dem från att inte vilja engagera sig när man ser hur systemet fungerar och vilken ”värdegrund” som gäller. Dessutom gäller det att räta in sig i ledet och följa partilinjen för annars viner piskan över ryggen rätt omgående, vilket i sig är avskräckande för många.

Här finns helt klart mycket att göra och storstädningen borde börja omgående, men vem som ska hålla i taktpinnen är höljt i dunkel – de som sitter på sina stolar i dagsläget lär inte vilja lyfta ett finger för att få till stånd en förändring eftersom det med stor sannolikhet skulle innebära att de själva riskerar att få lämna sina poster.


”Att yngre lämnar sina uppdrag är speciellt bekymmersamt, eftersom det är mycket viktigt, att vi har en något sånär bred ålders och könsfördelning.

Jag delar kommunfullmäktiges ordförandes åsikt, att flera sammanträden borde läggas efter arbetsdagens slut för att inkräkta mindre på de yrkesverksammas arbetstid.

Tyvärr underlättar egentligen inte detta för barnfamiljer, som självklart behöver den tid de har för barn och privatliv.

Vad som ej berördes i artikeln var däremot hur mycket det politiska klimatet i kommunen påverkar yngre och för den delen även andra åldersgrupper att välja att engagera sig i kommunens politiska liv. Jag vill påstå, vilket jag gjort i andra sammanhang, att detta är av stor betydelse.

Varför skulle yngre kommuninnevånare egentligen prioritera politiken, när man upplever den snårig och tidvis avskräckande. Varför skulle man deltaga i något som för många är ett ”fulspel” och ”ett spel för gallerierna”, i vilket man har lite möjlighet till ett verkligt inflytande.

Vi har tyvärr en maktkoncentration, som omöjliggör för den stora mängden politiker att ha något att säga till om. Många frågor avgöres i praktiken i det tysta av ett fåtal personer och introduceras därefter för beslut utan förvarning och process. Detta för att på ett överraskande maner få snabba beslut med en dold agenda.

Att samla makten som exempelvis ordförandeskap hos ett litet antal förtroendevalda, i vissa fall hos en familj, skapar verkligen inte förutsättningar för demokrati, delaktighet och entusiasm.

När sakfrågorna får stå tillbaka för prestige, maktspel och personstrider är det lätt att tappa sugen och prioritera andra intressen. Sakfrågorna och ambitionen att göra det bästa möjliga för kommunen i dess helhet borde vara ledstjärnan i politiken.

Tyvärr handlar det alldeles för ofta om särintressen, som får styra agendan i politiken.

Hänsynen till egna eller bekantskapskretsens nytta överväger tyvärr ofta framför kommunens bästa.

Göran Göransson (KD)”

https://www.ystadsallehanda.se/insandare/goran-goransson-kd-sarintressen-styr-den-politiska-agendan-45e3f37a?fbclid

8 reaktioner till “Svensk politik behöver reformeras för att locka till sig nya förmågor

 1. Bra kommentar från läsare på Facebook, men frågan är vem som ska se till att det genomförs när alla styrs av samma premisser. 🤔
  ”Folkvaldas löner bör sänkas ordentligt och tjänstemannaansvar återinföras. Då löser sig nog det mesta.

  Idag är de styrda av girigheten, marknaden och bolagen och inte längre av de folkvalda. Deras uppdrag är att styras av dem som betalar skatten, men det behöver de ju inte långre. Idag leker de med våra skatter precis hur de vill och det får ingen konsekvens för dessa politiker annat än för oss, och den är inte nådig.”

  Gillad av 1 person

  1. Det bör dessutom ställas ett antal krav, så som kompetens och mångårig yrkeserfarenhet av reella [produktiva] arbeten. Detta med tanke på att vår ‘regering’ är klassad som en av de mest outbildade i världen … Är det någon större skillnad i landsting och kommuner idag? Något, men inte betydande vad det verkar … (tänk t.ex. Malmö …)

   Gillad av 2 personer

 2. De som på allvar engagerar sig på allvar för den lilla människan går emot stora och starka intressen och slutar på bårhuset.Olof Palme är ett bra exempel.Numera stämmer the deep state redan i bäcken och förmodligen blev Beshir Rabani också mördad.Aschbergs fru var väl den sista som med säkerhet såg Beshir i livet.

  Gillad av 1 person

  1. Det borde vara en tydlig vink vad det handlar om, då Bechir inte hade de fysiska förutsättningarna att dö ‘spontant’. Dessutom att han dagarna innan annonserat att han var på gång att publicera ett antal avslöjanden om AFA-generalen …

   Gillad av 1 person

   1. Han upplevdes som farlig,en som eventuellt kunde ena folket mot makteliten.Nä i sammanhanget verkar det osannolikt att han dog en naturlig död.

    Gillad av 1 person

  2. Ja, nåt åt det hållet. Men vad gäller Palme delar jag verkligen inte din uppfattning, han engagerade sig, precis som dagens S, för färgade människor i andra länder, inte för oss i Sverige.
   Nu har vi en demokrati med starka totalitära drag och till följd av det ett hjälplöst folk. Goda idéer finns men kan inte genomföras. Vi väntar nu spänt på vad som kommer, pendeln har sedan länge svängt och har nu fått upp farten mot det nya som kommer. Det vore förödande för Sveriges ekonomi om folk i det här landet bara har rättigheter och inte några skyldigheter. ”Fråga inte vad Sverige kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Sverige”. Är det någon som kan översätta denna mening till några av alla de där främmande språken som sakta även de förstör Sverige och svenskan?

   Gillad av 1 person

 3. ”Fråga inte vad Sverige kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Sverige”
  hey mannen du fråga va sverje jyra för dej dit lila skitland ? ????? wallawalla brosan fattaru svenne je mej många hunddra tusen kroner va kan dy mannen göra för svenne?????? ? va fan mannen vi joba joba brennda svennebilarna knolla svenskan hororna fattaru va ??????? va mer kan vi jöra manen!!!!!!!! vi trötta nu!!!!!!!!!!! sluta ??½!!!!!!! fyfan ja lemna dena skit lande

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s