För mig är det fortfarande svårt att acceptera att mina barn inte får uppleva skolavslutningar i kyrkan

Idag var jag och barnen inne i Ystad för att göra ärenden när Mariakyrkan vid tolvslaget började spela ”I denna ljuva sommartid”, varpå jag började säga till barnen ”hör ni, det är den där vackra sommarpsalmen som man alltid sjunger vid skolavslutningen…”. Barnen tittar frågande på mig och jag blir påmind om att inget är som förr, utan barnen har de senaste åren haft sina skolavslutningar på skolan – långt borta från såväl kyrkor som psalmer.

Jag vet att många av dagens föräldrar inte vill att deras barn ska utsättas för ”religiösa inslag” i skolan och att det är nya tider nu där barnen själva får utforma sina skolavslutningar, men jag kan ändå inte sluta beklaga det faktum att mina barn inte kommer att få med sig fina minnen från traditionella skolavslutningar i kyrkans vackra rum på samma sätt som jag själv har från hela skoltiden.

Såväl sommar- som julavslutning skedde traditionsenligt i kyrkan varje år, från första klass upp till sista ring i gymnasiet. Finklädda barn, blommor och gröna björkar, sol och blå himmel, svenska flaggor, gemensam sång till ”Den Blomstertid nu kommer” och ”I denna ljuva sommartid” samt några väl valda ord från prästen som önskade alla barn en riktigt härlig sommar innan det var sommarlov på riktigt. En riktigt bra känsla och en vacker ceremoni som jag fortfarande kan minnas en del av.

Nu är jag väl medveten om att det finns folk både från min generation och äldre som aldrig firat sina skolavslutningar i kyrkan då det verkar bero på var i landet man bor, men jag är glad att jag är uppvuxen i Svärtinge och Norrköping där man värdesatte skolavslutningar i kyrkan. I lågstadiet gick vi till och med i fackeltåg till kyrkan när det var julavslutning – så mysigt, tidigt på morgonen när det fortfarande är lite mörkt och bara snön lyser upp.

I barnens skola här i Ystadstrakten har det hållits skolavslutningar i kyrkan sedan skolplikten infördes för över 100 år sedan – en tradition som tyvärr bröts för några år sedan när skolledningen började tänka ”nytt” till min och många andras stora förtret genom att helt sätta P för såväl jul- som sommarskolavslutningar i kyrkan.

Jag har klagat och stridit för att denna tradition ska få fortsätta, men skolledningen har varit obeveklig samtidigt som enbart en minoritet av de övriga föräldrarna vågat opponera sig, så nu har jag förlikat mig med tanken att jag inte kan göra mer. Barnen lider så klart inte eftersom de inte vet vad de går miste om, men för mig kommer det ändå alltid sitta som en tagg i hjärtat vid varje skolavslutning. Men man får vara glad så länge de inte tar bort skolans luciatåg i alla fall.

Vem vet för övrigt hur länge vi får behålla våra svenska traditioner i det här landet där vi allt oftare får höra att vi inte har någon ”kultur” att vara stolta över?!

”I denna ljuva sommartid
Gå ut, min själ, och gläd dig vid
Den store Gudens gåvor.
Se, hur i prydning jorden står,
Se, hur för dig och mig hon får
Så underbara håvor.”

Bildkälla: Smålandstidningen, Skolavslutning i Eksjö kyrka (random)

11 reaktioner till “För mig är det fortfarande svårt att acceptera att mina barn inte får uppleva skolavslutningar i kyrkan

 1. Jag såg nyligen rubriken ”Det känns som Sverige är ockuperat inifrån” på någon artikel.

  Det är så det är. En mörk makt förstör allt fint som det svenska folket haft.

  Gillad av 1 person

 2. Det är inte konstigt att invandare inte integreras när deras traditioner och deras religioner är viktigare än vårt lands. Hemsk utveckling att vi ger vika för invandrarnas religioner och traditioner.

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 3. Skolavslutning på det sättet som beskrivs är en viktig del av vår kultur, vår historia, vår identitet. Allt sådant och liknande har S och regeringen aktivt försökt utplåna. Ynkliga oppositionspartier har i bästa fall varit tysta. Jul blev vinterfest, flaggan försvann (men plockades fram när Corona kom), nationalism och stolthet och glädje över vårt land och att vara svensk blev något fult. Men moskéer byggs överallt och rasister är vi som lät miljoner komma till vårt land. Vilken namn finns för de som gjorde och tillät allt detta? Jo, landsförrädare. Hur störtar vi dessa människor från makten?

  Gillad av 1 person

 4. Hörde ‘den blomstertid nu kommer’ för någon dag sedan och fick liknande tankar.Minnen från skoltiden kom upp och man började verkligen fundera över vad det är för ett svagt politiskt styre vi har.Där snackar vi syltryggar Jenny som inte vågar stå upp för svenska traditioner.

  Gillad av 1 person

 5. Jag som är uppväxt strax utanför Rydsgård i Torsjö gick i förskolai Örsjö, För att sedan föryttas till Rydsgårds låg och mellanstadie. För att senare flytta till Skurups högstadieskola. Minns alla skolavslutningar, både vår och höstterminer med glädje, värme och sammanhållning, då var skolavslutningarna sedan många år tillbaka en normal företeelse i kyrkan och ingen klagade.
  Allt detta utspelar sig mellan 1968 och framtill 1978, sen blev det gymnasium i Ystad, som senare blev min bostadsort under många år framöver.

  Gillad av 1 person

 6. För min del har jag också fina minnen från alla skolavslutningar och alla avslutades de i kyrkan där det sjöngs och prästen talade som i soldis medan sommarljuset sipprade ner och in genom de vackra fönsterna i andakt. En fin välbehövlig, stilla meditativ paus innan dörrarna öppnades, vi bländades och gick ut i livet och jäkten igen.

  Våra barn får inget sådant. De är fullt upptagna med att t.ex klura ut vilket kön och sexuell inriktning de har. Nu kan ju ungarna bli straffade om de säger något så vansinnigt som att det endast finns två, med helt olika fysiska attribut, man och kvinna som kompletterar varandra i kärlek och sätter barn till världen. Och istället för de kristna grundvärderingar Sverige uppstod ur och utvecklades genom sedan snart tusen år skall PK-ismen och andras kulturer från folk som vällt in och kräver men inte ger, oftast medeltida, bejakas.

  Från kärleksbudskapet i nya testamentet till den hämdgiriga och intoleranta massmördaren i koranen (och Toran, GT, som islam vilt och brett tagit influenser och idéer ifrån, vilken i sin tur plankade över allt i en blandning från Egyptiska, Babyloniska och Sumeriska källor).

  Gillad av 1 person

 7. Den där religionshysterin slingrar sig in överallt. I min lilla stad har högstadieskolan
  en dag som kallas ”samlevnadsdag”, niorna träffas, har lekar, allvarliga samtal om
  både det ena och det andra, hänsyn hyfs och normalt uppförande pratas det om.
  Och så det värsta…. samlevnadsdagarna hölls i lokaler som tillhör Pingstkyrkan
  och se det gick inte. Det inkräktade på religionsfriheten. Kan undra för vem?

  Gillad av 1 person

 8. Sommarminnena med salmer, fina kläder, blommor, svenska flaggan osv. är en fin tradition, och både då som nu gav det en fin känsla av trygghet, och att man bodde i Sverige, en gång världens bästa land. Tyvärr har våra politiker, med framförallt (S) i spetsen gjort allt för att utplåna svenska traditioner, och har bl.a kallat svenskar ett folk utan kultur och sedvänjor, ivrigt påhejat av 68-vänstern, och deras avkommor. Att få tillbaka traditioner, och vår genuia historia, med svenska värderingar är nog inte längre möjligt när våra politiker inte är intresserade av sitt eget lands välmående, eller att framhäva det som gjorde Sverige till vad det en gång var.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s