Public service misslyckas återkommande med att vara opartiska och kostar skattebetalarna drygt 8 miljarder per år

För ovanlighetens skull en bra ledare från Svenska Dagbladet som kritiserar det partiska public service-organet som årligen suger ut skattebetalarna på miljardbelopp genom en påtvingad skatt, trots att många inte ens nyttjar eländet. Undertecknad är en av dem och trots min namninsamling med tusentals underskrifter av svenskar som sade nej till PS-skatten slutade det ändå med bifall från våra politikers sida.

Det parti som går till val på att skrota public service, arbeta för en swexit, revidera bidragssystemet, sanera statliga myndigheter, bekämpa den grova kriminaliteten, förbättra rättsväsendet, strama åt migrationspolitiken rejält och ställa krav på integration bland de som väljer att bosätta sig i Sverige, kan räkna med min röst vid nästa val. I dagsläget är det dock en utopi och jag befarar att det så kommer förbli, om man inte vill lägga sin röst på partier som med all sannolikhet inte kommer att komma över riksdagsspärren med risk för att vi återigen hamnar i dödläge utan att ett parti får majoritet.

Den som lever får se och till dess lär public service fortsätta sprida sitt gift till befolkningen medan vi tvingas betala för smörjan!

#skrotapublicservice


”I diskussionen om public service finns en fras som alltid återkommer, nästan som ett mantra: fri och oberoende. Public service-kanalerna själva och de politiker som gillar idén med statsfinansierad media, älskar att trumma in budskapet. Public service ska vara en särskild garant för saklighet och opartiskhet, det understryks till och med i en liten grå faktaruta nedanför varje artikel på SVT Nyheters hemsida. Andra medieaktörer kan vara färgade av politiska eller ekonomiska intressen och därför ge en vinklad bild, men inte SVT och SR.

Det låter lovvärt. Objektiv, balanserad nyhetsförmedling och samhällsbevakning, så att människor själva kan bilda sig en uppfattning utan att styras i en viss riktning.

Tyvärr misslyckas public service-aktörerna med besvärande regelbundenhet att leva upp till dessa ideal. Både rubriker och innehåll är ofta formulerade på ett direkt missvisande sätt, till tydlig förmån för en viss politisk tolkning av det som beskrivs.

Det mest flagranta exemplet på senare tid kom häromdagen, i rapporteringen om EU:s långtidsbudget. Den stora rubriken hos SVT Nyheter löd ”Sverige får 3,7 miljarder euro i coronabidrag”, bildsatt med en nöjd Stefan Löfven och ett kuvert fullt av sedlar. Budskapet blir närmast barnsligt övertydligt. Löfven har fixat så att vi får en massa pengar! Wow!

Längst ned i artikeln kommer ett kort konstaterande om att lånen som finansierar EU:s räddningspaket kommer att kosta fyra–fem miljarder kronor per år. Men ingenstans i texten nämns att Sveriges inbetalningar till EU också ökar med sex miljarder kronor per år. Dagens bidrag äts alltså upp på drygt sex år, och den ökade avgiftsnivån kommer sedan gälla för överskådlig framtid.

Att i det läget presentera den huvudsakliga nyheten som att vi ”får pengar”, det är som att ta ett saftigt sms-lån och utifrån det skryta om ökade inkomster.

Vinklingarna är inte heller några engångsföreteelser, utan finns i överflöd. Härförleden satt MP i krismöte och ryktet sade att de hotade lämna regeringen, för att försvara en tämligen radikal hållning i migrationsfrågan. Men SVT:s kritiska frågor riktades inte till dem, utan till Ulf Kristersson, som anklagades för att på oansvarigt sätt pressa fram en regeringskris i coronatider.

Morgan Johansson fick, oemotsagd, sitta i Aktuellt och sabla ned Moderaterna. Efter Ann Lindes haveri i tysk TV, ställde SVT inga nämnvärt kritiska frågor, men undrade vänligt om hon tyckte att intervjuaren varit för hård.

Om du googlar begreppet jobbskatteavdrag på svt.se ser du ofta kritik antingen redan i rubriken eller i den inledande texten. Det läggs också betydande vikt vid vad skattesänkningarna kostar staten, som om varje krona folk får behålla av sina egna pengar vore en kostnad. När det däremot handlar om sådant som ”gratis medicin” eller ”gratis glasögon”, nämns kostnaden mest i förbigående, rubriken förmedlar bara den ensidigt glada nyheten, trots att ökade utgifter för staten innebär att medborgarna kommer att få betala dem.

När Trump svors in intog SVT:s korrespondent en närmast grälsjuk attityd till de supporters han intervjuade, med insinuanta frågor ställda på knagglig skolengelska. Det var tydligt vilken åsikt som var rätt och vilken som var fel i journalistens ögon.

Om målet är särdeles god balans och opartiskhet, får vi verkligen inte valuta för de dryga åtta miljarder vi årligen betalar för public service-kalaset. Banta och strama åt, ordentligt och låt skattebetalarna själva bestämma över sin mediekonsumtion.

Jesper Sandström”

https://www.svd.se/vinklad-svulstig-public-service/i/senaste

7 reaktioner till “Public service misslyckas återkommande med att vara opartiska och kostar skattebetalarna drygt 8 miljarder per år

  1. De borgerliga vet att PS är ett viktigt redskap för att sprida propaganda och det vet SD också därför är de helt ovilliga till att avskaffa en statlig propagandakanal.De behöver en sådan ifall de ev kommer till makten.

   Gillad av 1 person

 1. FRI från sunt förnuft, och OBEROENDE av saklighet , vi har en statsmedia som driver opinion, SVT/SR kommer allt längre ifrån sitt uppdrag, sen man blev skattefinasierad så har man t.om slutat låtsas att man är objektiv. Mitt förslag är att man konkurrensutsätter hela SR, och ser till att man har en granskningsnämd värt namnet, då kanske vi har en media som klarar sitt uppdrag.

  Gillad av 2 personer

 2. Sverige är ju i händerna på S. Riksdagens möjligheter att stifta lagar (t ex strängare straff) ligger ni i händerna på jurister i regeringskansliet. Följdriktigt har staten, dvs S, makten över Public Service. TV-tornet är det första som intas vid en statskupp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s