Gör åsiktsförföljelse straffbart

Daniel Claesson skriver idag ett utmärkt debattinlägg om att det är dags att göra åsiktsförföljelse straffbart och jag kan definitivt känna igen mig i mycket av det han skriver efter drevet mot mig med Region Skåne i fokus, bara för att jag uttryckt en åsikt om ett kontroversiellt plagg.

Som de flesta sett har inte mindre än fyra tidningar de senaste dagarna hakat på P4 Malmöhus reportage om den abayabadande kvinnan, där det påstås att paret polisanmält händelsen och att det pågår en förundersökning om ofredande med hatbrottsmotiv mot mig. Vid kontakt med såväl polisen som åklagarmyndigheten har beskedet varit att jag på grund av sekretess inte kan få reda på om det överhuvudtaget finns en anmälan och om det i sådant fall pågår en förundersökning, vilket betyder att ingen annan utomstående heller kan kontrollera det.

Man får heller inte veta om ärendet läggs ned utan att förundersökning inleds, vilket inte alls är omöjligt eftersom det måste finnas ett brott i grunden för att kunna utredas som hatbrott och alla som sett bilden samt läst texten vet att inget brott begåtts och heller inget ofredande.

Således skriver fyra tidningar artiklar baserat på vad P4:s reporter – vars tvivelaktiga kopplingar till aktivism inte går obemärkt förbi – lagt fram, där enbart väl valda delar presenteras för läsarna. Framtiden lär utvisa om anmälan kastats i papperskorgen eller inte, men en sak är säker – svenska journalister gör sig inte besväret att göra egen research och man har definitivt en agenda att sätta offerkofta på vissa grupper i samhället.

#stoppaåsiktsförtrycket


”Den svenska grundlagen har en portalparagraf. I andra stycket står: ”Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt.”

Åsiktsbildningen värderas alltså mycket högt i vårt land. Den nämns till och med före rösträtten, som oftast brukar beskrivas som demokratins grundbult.

Därför är det djupt bekymmersamt att den fria åsiktsbildningen idag är under hot. Alla har rätt till sin åsikt om det samhälle vi lever i, men för den som visar eller uttrycker åsikten väntar i många fall slut på uppdrag och en förlorad försörjning.

Det handlar om vad som med amerikansk terminologi kallas ”cancel culture” eller deplatformering. Det är drev mot personer i syfte att de inte bara ska tystas utan även straffas, genom att förlora sitt arbete, uppdrag och liknande.

Den typen av drev har på senare år kommit till Sverige. Bland de mer kända exemplen kan nämnas Marcus Birro, Stina Oscarson, Christer Sandelin och nu nyligen Alexander Bard. Listan är självklart betydligt längre och de allra flesta är inte kändisar utan helt vanliga människor. Lärare på skolor där elever eller föräldrar snappat upp något i en social mediekanal, lektorer som fått aktivistiska studenter emot sig eller anställda på företag som på sin fritid uttryckt en kontroversiell åsikt och där någon sökt fram arbetsgivaren.

I Sverige innebär en anställning förpliktelser åt båda håll. De regler vi har om social trygghet, som anställningsskydd, ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet med mera, bygger på den grundläggande uppfattningen att en stabil försörjning är av värde för samhället som helhet. En arbetsgivare som säger upp en person på grund av dennes åsikt bryter därför inte bara mot lagen, utan även mot vår samhällsmodell.

När vi nu ser fenomen som ”cancel culture” breda ut sig uppstår en djupt problematisk situation. Å ena sidan pressas företaget av hotet om att ifall de inte säger upp personen så riskerar företagets rykte bli skadat och folk slutar köpa produkterna. Å andra sidan måste företaget ta ansvar enligt lagstiftningen. Det har även krav på sig att agera i enlighet med värderingar i vårt samhälle som säger att man inte kastar ut människor på gatan hur som helst.

Företaget skadas i detta läge hur det än gör. Det drabbar i sin tur inte bara dess ägare, utan också alla medarbetare och lokalsamhället.

De personer som ägnar sig åt dessa åsiktsdrev agerar på ett sätt som i många fall är att klassa som ren förföljelse. Den vars åsikt man ogillar granskas och digitala avtryck registreras. Arbetsgivare söks upp och kontaktas på ett ofta hotfullt sätt.

Juridiskt ligger detta i en gråzon mellan förtal och utpressning. Förtal är att framställa någon som klandervärd. Det är ett av de lindrigaste brotten och det ska vara speciella fall för att överhuvudtaget bli ett polisärende. Utpressning däremot innebär att en person med hot (men ej akut hot, då blir det rån) tvingar annan till handling. Brottet anses allvarligt och kan i grövre fall ge upp till sex års fängelse.

Att kontakta ett företag i syfte att få en person uppsagd på grund av dennes åsikter är mer än ett förtal. Genom hot om skandalisering, som det står i lagtexten om utpressning, vill man få företaget att agera. Frågan är dock om en enskild individ kan anses tillräckligt hotfull. Det är först när massmobilisering i sociala medier sker som det blir ett verkligt hot mot företaget.

I vilket fall hade lagstiftaren inte sociala mediedrev i åtanke när lagen om utpressning skrevs. Därför finns ett behov av en ny straffbestämmelse:

Till Åsiktsförföljelse döms den som kontaktar arbetsgivare, uppdragsgivare eller annan i syfte att få denne att avsluta anställning eller ekonomisk relation med en person på grund av åsikt som den personen hyser eller har uttryckt.

För grovt brott kan man tänka sig upprepade kontakter eller att den potentiella skadan är stor. Straffet bör ligga i spannet mellan förtal och utpressning, böter eller fängelse upp till 2 år, för grovt brott upp till 4 år.

Vi behöver återgå till ett mer respektfullt utbyte av tankar och åsikter i Sverige. Företag och arbetsgivare ska inte användas som mellanhänder för att komma åt meningsmotståndare. Att sätta stopp på den åsiktsförföljelse som idag pågår är en viktig markering av demokratins betydelse.”

DEBATT: ”Dags att göra åsiktsförföljelse straffbart”

13 reaktioner till “Gör åsiktsförföljelse straffbart

 1. Yttrandefrihet. Demokrati. Begrepp som allt mer försvinner in i dimmolnen. ”Det såg man inte komma”, för att travestera en ökänd sosse…

  Gillad av 4 personer

 2. Många ynkliga personer går tillsammans med andra ynkliga personer för att få rakryggade individer att ge upp sin rätt att ha en åsikt. Nuvarande regering, S och MP, synes inte ha något emot detta. De står inte upp för vår demokrati. Därför måste denna regering avsättas. Till Regeringen hör även stödpartierna C och L. Alla som stöder dessa fyra partier är femtekolonnare.

  Gillad av 1 person

 3. Både yttrandefrihet och tryckfrihet är grundbultar i alla demokratier, det finns med i svensk grundlag, och även i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna,
  där de anges i artikel 19. Löfvens socialistisk regering anser sig stå över lagen, och de står inte heller upp för demokratin, de har man visat mer än en gång, så med viss oro kan man säga att grundlagen helt klart är hotad om vi inte kan få ett regeringsbyte 2022.
  Regeringen Löfven försökte ”kuppa” in en lagändring om offentlighetsprincipen redan 2017, så att den inte skulle gälla gemena man, utan endast för vissa utvalda grupper.
  Socialistisk demokrati som nu råder i Sverige är ingen riktig demokrati, utan snarare en demokratur, det beskrevs av författaren Vilhelm Moberg så här : ”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt, men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram”, Vilhelm Moberg var en klok och framsynt man.

  Gillad av 1 person

 4. Det är intressant att du inte får veta något i kontakten med åklagare och polis, pga ‘sekretess’. Då brukar det i regel vara frågan en säkerhetsrisk* för riket. Rimligtvis ska du naturligtvis få svar om du är under utredning eller inte och för vad. Det är så det skall fungera i en genuin rättstat …

  * Reella säkerhetsrisker idag är främst regeringen, riksdagen och media …

  Gillad av 1 person

  1. Jag kan inte få reda på om det finns en polisanmälan helt enkelt och då har jag inget diarienr som jag kan uppge till åklagarmyndigheten. 🤷‍♀️ Blir det en förundersökning blir jag kontaktad och slängs det i papperskorgen får jag således inte reda på det.

   Gillad av 1 person

   1. Men du,Samhällsnytt hade ju detaljer om tex vilken åklagare som hade fallet.Har det blivit sekretessbelagt efter att tidningarna fått sina uppgifter? Skulle inte förvåna mig ifall åklagaren säljer info till Expressen och SvT Malmö och sen sekretess.Eller att hen har nån bror eller syster som jobbar där.Han verkar ju jävig.Du behöver en bra advokat.Blir det rättegång kommer jag och stöttar.

    Gilla

   2. Nej det hade de inte. Journalisten ifråga tyckte att jag skulle kolla upp det för att få reda på dem uppgifterna. Ingen vet något förutom det som P4:s reporter skrivit.

    Gilla

 5. Åsiktsförföljelse? Här i Sverige? Inte då. Här får alla tycka vad de vill så länge de inte säger eller skriver det. Säg vad du vill och vi kommer och hämtar dig. Oss kan du lita på./ Mvh Socialdemokraterna och staten.

  Gillad av 2 personer

 6. Det är märklgt att när vissa svarta eller färgade men även vita artister i sina alster framför hat och dödshot mot vita (svenskar och svenskor) så är det inte straffbart eftersom det rör sig om artisters frihet att uttrycka sig. Om däremot faster Agda och morbror Gunnar skriver inlägg om att ”skicka tillbaka alla muslimer som våldtar svenska flickor och kvinnor” så är det hets mot folkgrupp. Även om det rör sig om en begränsad grupp av kriminella muslimer och inte alla muslimer som avses.

  Men detta sammanfattar vär ganska tydligt hur vänstervinklat det svenska rättsväsendet är. Åsiktsförföljelse är tillåtet i Sverige om det är de ”rätta” åsikterna som förföljs. D.v.s. de åsikter som bygger på fakta och statistik.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s