Stora protester i Jordanien efter brutalt hedersmord

Ett rått hedersmord av en jordanisk kvinna utfört av hennes far väckte igår starka reaktioner i huvudstaden Amman såväl som regionala protester runt om i Mellanöstern.

En video har cirkulerat online tidigare i veckan som visar en kvinna i 40-årsåldern som hette Ahlam och ligger mitt på gatan utanför sitt hem i Ain al-Basha-området medan hon ropar på hjälp. Kvinnan ska ha sprungit ut ur sitt hem och rakt ut på gatan där hon föll ihop blödandes från ett sår i nacken. Kvinnans far slog henne sedan flera gånger i huvudet med ett betongblock innan hon till slut dog av sina skador. Fadern satt sedan bredvid Ahlams kropp och drack en kopp te tills polisen kom till brottsplatsen. Ahlams bröder ska ha hindrat grannar från att försöka stoppa den brutala attacken.

Demonstranter genomförde igår en sittdemonstration nära Ammans parlamentsbyggnad för att kritisera regeringens misslyckande att skydda Ahlam från våldet som
hon utsattes för innan mordet. Ahlam var placerad i regeringens förvar och hade befunnit sig på skyddat boende i två dagar innan hon åter släpptes ut till sin familj.

Demonstranterna hade organiserats via Facebook av en grupp kvinnor och män under 30 år som alla vill ha en bättre framtid för Jordanien för att skydda kvinnor och barn. Användare av sociala medier runt om i Mellanöstern deltog också i en viral protest under den arabiska hashtaggen #Ahlamsscreams för att fördöma hennes mord samt uppmana lagstiftare att tillse att våldsoffer erbjuds bättre skydd.

Hedersmordet på Ahlam är det tionde rapporterade fallet av könsbaserat våld i Jordanien, där våld i hemmet har ökat med 69% sedan utbrottet av coronapandemin.

Enligt uppgifter från FN har 37% av kvinnorna enbart i Mellanöstern upplevt någon form av våld – fysiskt, sexuellt, emotionellt, mentalt, ekonomiskt – under sin livstid, men indikatorer pekar på att antalet kan vara högre. Oroväckande data visar att våld mot kvinnor och flickor – särskilt våld i hemmet – har ökat globalt under coronapandemin när människor tvingas stanna hemma.

https://english.alarabiya.net/en/features/2020/07/23/Murder-of-Jordanian-woman-by-father-sparks-sit-in-after-video-evidence-goes-viral.html

3 reaktioner till “Stora protester i Jordanien efter brutalt hedersmord

  1. Det är ju hoppfullt att man i ett land som Jordanien med nära till övervåld vågar protestera.
    I Sverige tystats sådant som hedersmord och liknande effektivt ner. Det är förbjudet med kritik som bara rent objektivt visar islams värderingar och hur den trosläran säger att kulturen ska vara, se Jennys högst oskyldiga bilder av badande muslimsk man och kvinna. Inga speciella protester finns här alls från svenskarnas sida, ja undantaget nån liten miljögrupp här och där. Kanske också några tappra vita svenskar som protesterar mot nedläggning av BB, sjukhus och annat som man betalar skatt för att få tillgång till. Skatten ska man dock fortsätta betala även när BB är nedlagt.
    Vi har ju rätt många hedersvåldtäkter i Sverige. Vi har ju rätt många dominansvåldtäkter mot kvinnor med vit hudfärg. Påfallande ofta framgår det att det är mörkhyade män som begår dessa ca 25 våldtäkter per dag. Brottsstatistiken är osäker då registrering inte är tillåten, i varje fall är den oåtkomlig för journalister som vågar försöka finna den.
    I Sverige är folket tystat och hjälplöst. Här finns inga gatuprotester precis. de enda protester som finns är BLM och liknande företeelser som inte är uttryck för vad svenska folket vill. De är riktade MOT svenska folket.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s