I morgon förenas kristna världen över i bön som en protest mot Erdogans beslut att konvertera Hagia Sophia till moské

Kristna världen över kommer i morgon fredag att förenas i ”Day of Mourning” för Hagia Sophia som en protest mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogans beslut att konvertera den gamla byggnaden från ett museum till en moské.

Den högst ansvariga för den grekisk-ortodoxa kyrkan i USA,
ärkebiskop Elpidophoros, går i spetsen för arrangemanget och säger att han är djupt tacksam över den respons han fått från såväl katolska och kristna grupper som andra religiösa grupper.

”Många ekumeniska och interagerande partners kommer att deltaga imorgon som en sorts gräsrötter, för de ser att beslutet går i fel riktning för mänskligheten. Vi kommer att be, inte fördöma. Vi kommer att deltaga tillsammans, inte dela på oss. Vi kommer att vittna om ett bättre sätt att leva som en mänsklig familj, där minnen om erövring och imperium förflyttas dit de hör hemma: till det förflutna.”

Väl talat av ärkebiskopen och jag håller med om att Turkiets beslut är fel samt skapar schismer istället för att förena.

https://english.alarabiya.net/en/features/2020/07/23/Hagia-Sophia-Day-of-Mourning-unites-Christians-against-Erdogan-decision.html

8 reaktioner till “I morgon förenas kristna världen över i bön som en protest mot Erdogans beslut att konvertera Hagia Sophia till moské

 1. Om alla lät bli att semestra i Turkiet… Och så vill vi aldrig mer höra att ett medlemskap i EU är aktuellt för det landet. Och på tal om EU, SWEXIT !!!

  Gillad av 1 person

 2. Och inte bara det. Detta är ytterligare ett led i Erdogans våldsamma islamisering och försök att återinföra den ottomanska imperiet. 10 års krig mot Syrien, speciellt landets kristna och stöld av viktig infrastruktur och naturtillgångar. En islamisering som han nu expanderat med ISIS soldater och ena arme’n till Libyen tvärs över Medelhavet för att lägga beslag på det landets naturtillgångar läs: olja & vatten. Samtidigt stöder denna statsman vars enda utbildning är koranskolor, islamska terrorister och våldsverkare inom EU för att inte tala om migranter som han utbildar i ”den rätta läran” i läger i Turkiet innan de skickas in att invadera EU.

  Att islamisera Hagia Sophia är en grov förolämpning mot inte bara ortodoxa, framförallt Ryssland som Bysantiums arvtagare och väktare utan alla världens kristna och länder, som vårat, som vilar på en kristen värderingsgrund var sig folk är praktiserande eller inte.

  Att åka till det landet som nu i allt raskare takt håller på att återgå till medeltida sedvänjor är att stödja en sådan utveckling.

  Gilla

  1. Ifall det är medeltida sedvänjor att förpassa bögar och flator tillbaka till garderoben så omfamnar jag medeltida sedvänjor.Ifall abort och samkönade adoptioner förbjuds så omfamnar jag medeltida sedvänjor.Vet du ifall ovanstående finns i Islamska partiprogrammet? Bögar som köper ett barn av en surrogatmamma,ja det existerar i Sverige.Fy fan säger jag.Ta bort smutsen från det svenska samhället.In šaʾ Allāh

   Gilla

   1. Och japp,där kom det glädjande beskedet att Turkiet förbjuder öppen homosexualitet.Islam-de rätta värderingarnas religion.

    Gilla

 3. Vi borde inte ha några synpunkter på hur ett islamiskt land benämner sina byggnader. Vi borde däremot ha synpunkter på hur vår regeringen tillåter svenska kyrkor att förfalla och hur den regeringen tillåter framväxten av moskeér över hela landet. Ständigt fler och fler.
  Det borde vi har mer än synpunkter på. Men som alltid är det lättare att prata om något stort man inte kan påverka än om det lilla, konkreta som man kan påverka men inte vill eller vågar påverka.
  De mörkhyade männen blir fler och fler och fler. De mörkhyade männen bestämmer och dominerar mer och mer och mer.

  Gilla

  1. Problemet är att det inte är deras byggnad att benämna. Detta angår hela den civiliserade kristna världen.

   Gilla

   1. Om inte detta räcker för att få turkar på andra tankar än landets urusla ekonomi, så finns det ”gudi behagliga” gärningar som folkmord att ta till. Fråga Armenierna…

    Gilla

   2. Jodå, jag kan bakgrundshistorien kring Haga Sofia mycket väl, jag har besökt platsen flera gånger. Epoker kommer och går, vi har passerat brytningspunkten för en ny epok. I den har Turkiet initiativet och makten att klassa H S på sitt sätt. Fokusering kring Sveriges enorma problem behövs. Det är här motkrafterna måste användas. Mer brinnande och akuta problem finns här i Sverige. Var finns solidariteten från ”den civiliserade kristna världen” tro med det svenska folket nu? Svenska folket skulle behöva allt stöd vi kan få utifrån. De som reagerat mest är olika länders statsöverhuvuden. Dessa statsöverhuvuden har vår regering m fl uttalat sig förolämpande om upprepade gånger.. Sådan glömmer de inte och det pratas i diplomatkåren om Sverige. Men vi skulle behöva något, någon, några utanför Sverige som kan beskriva vad som sker här. Kanske skulle svenska folket vakna lite mer då. Det handlar nu enbart om skadebegränsning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s