Dansk chokladbutiksägare i blåsväder efter anklagelser om rasism

Ägaren av den nästan 100 år gamla chokladbutiken Frederiksberg Chokolade i Danmark, Tina Jakobsen Wilstrup, har hamnat i blåsväder.

Allt började med att den danska glassproducenten Hansen Is i måndags beslutade sig för att ändra namnet på deras vaniljglass ”Eskimo”, vilket följdes av att Aaja Chemnitz Larsen, som är född på Grönland och representerar det grönländska partiet Inuit Ataqatigiit i Folketinget, uppmanade fler att skippa ordet ”eskimå” som kan verka nedsättande för många från Grönland.

Glassföretaget Premier Is har dock valt att hålla fast vid namnet ”Kæmpe Eskimo” för en av deras glassar.

Beslutet om namnbyte på glassen från Hansen Is fick dock Tina Jakobsen Wilstrup på Fredriksberg Chokolade att bli upprörd, varför hon skrev ett inlägg på Facebook.
”Hansen Is kommer att ta bort sin eskimå-glass och jag tycker att det är för mycket med allt man inte får säga så därför GRATIS STRUTGLASS TILL DE FÖRSTA 50 KUNDERNA (ca kanske fler) fredag ​​D 17/7 från kl 12 till 14 Och det är min ESKIMÅGLASS MED n….kyss på toppen serveras med kärlek till vårt språk från gamla dagar”

Detta mottogs inte väl på sociala medier och ”N….kys”, som Frederiksberg Chokolade skrev i ursprungsinlägget har fått många att uppfatta det som en omskrivning av ”negerkyss”, som är det kontroversiella smeknamnet för gräddbullar. Inlägget har för närvarande 1.700 kommentarer och många är mycket negativa, uppmanar till bojkott av butiken samt upplever inlägget som rasistiskt.

Men en del ger också sitt stöd, till exempel partiet Ny borgerliges ordförande Pernille Vermund som skriver så här på Facebook:
”Glöm det. Du har förhoppningsvis och förmodligen fått många nya följare och potentiella kunder att uttala sig mot kränkhetstyranni. Var dig själv och låt inte andra ta makten över hur du kommunicerar. Deras lättkränkthet är ostoppbar. Förra veckan var det Den Lille Havfrue folk blev kränkta av. Det är skruven utan slut. Slå det ur huvudet och stäng Facebook i några dagar så är det över. För då har de hittat sig ett nytt offer att kasta sig över. Jag kände inte till ditt företag förrän jag såg David Trads inlägg. Jag gör det nu. Och jag kommer definitivt att köra förbi och köpa en glass när jag är i Frederiksberg nästa gång.”

Trots stödet är Tina Jakobsen Wilstrup chockerad över reaktionerna i sociala medier och att butiken blivit nedringda av arga kunder.
-”Jag är rädd och helt förvirrad, jag har ingen aning om vad jag ska göra. Jag är ledsen om jag har trampat på människors tår, men folk är välkomna att använda en respektfull ton.”

Tina Jakobsen Wilstrup skriver i ett nytt Facebookinlägg att folk är välkomna till butiken på fredag för att se vad hon bjuder på för smak och betonar att hon aldrig har kallat butikens gräddbullar för negerbullar eller annonserat negerbullar. Hon förklarar att hon är dyslektisk och därför inte skriver särskilt bra.

Ja det är mycket drev nu och det gäller att tänka sig för vad man skriver med tanke på alla lättkränkta snöflingor där ute!

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12289236/chokoladeforretning-i-shitstorm-efter-udlovningen-af-gratis-eskimois-med-nkys/

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12287406/groenlandsk-politiker-opfordrer-flere-til-at-droppe-ordet-eskimo/

5 reaktioner till “Dansk chokladbutiksägare i blåsväder efter anklagelser om rasism

 1. Alltså, Pippis pappa var ju negerkung står det i böckerna. Då borde alla biblioteket beordras att bränna dessa böcker. Undrar vem som ska ge den ordern? Tänk vilket jobb att lusläsa alla böcker efter nedsättande uttryck.
  Danskarna är pigga i varje fall. Heja Danmark 🇩🇰!
  Undrar förstås som alla andra vilket nästa drev blir? Kanske blir det mot holländarna för att de ser ner på alla från Afrika? Det är bildligt talat alltså, holländarna är ju världens längsta folk.

  Gillad av 3 personer

 2. Eskimåglass blir Enuitglass. Var det bättre? Inte? Isglass då? Kallt som fan vet du. Glassen Nogger blir Negerglass, en glass som alla negrer gillar, black as hell you know. Och den stora nyheten Uslimglass, för de som går loss på *slam, en given succé, serveras med fördel iförd burka ej att förväxla med grön gurka a la MP. Vems tår trampar jag på nu? Är det dina svarta eller kanske dina vita, gula eller röda tår eller de regnbågsfärgades tår? Fan vet, men tånaglarna är målade i regnbågens alla färger. Who is next..?

  Gillad av 1 person

 3. Det är konstigt att vissa raser och människor kan man kränka
  Hur mycket som helst
  Men det är inte rasism
  Men vissa tror de äger världen.
  Säger det jag brukar säga.
  Rasister anklagar andra att vara rasister.
  Otrogna anklagar andra att vara otrogna.
  Mörka är oftast väldigt ogillande mot vita. De vill inte deras barn gifter sig med vita.

  Asiater är oftast en mycket mobbad grupp av araber. Men det talar man inte om.

  Gillad av 1 person

 4. Politikern Pernille Vermund, skriver en klockren analys : ”Slå det ur huvudet och stäng Facebook i några dagar så är det över. För då har de hittat sig ett nytt offer att kasta sig över” och det är precis vad det handlar om, de vänsterskadade, gör allt för att övertolka, och hitta rasistiska inlägg, det hela har blivit så absurt att det knappt är någon idé att försöka hänga med i alla turer. Och hittar det inget, så skapar det helt nya regler för vad som får sägas, eller skrivas. Om detta inte stoppas, kommer yttrandefriheten. och tryckfriheten snart bara vara minnen av ett fritt samhälle.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s