Erdogan spelar ett högt spel för att vinna popularitet men möts av fördömanden från omvärlden

Som jag skrev om nyligen har Turkiets högsta förvaltningsdomstol gått igenom en begäran om att annullera ett beslut från 1934 i syfte att göra om Hagia Sophia i Istanbul till en moské. Protester från Grekland, Cypern, USA, Frankrike samt flera högt stående religiösa ledare lät inte vänta på sig, men trots detta beslutade domstolen ändå att idag ge grönt ljus och president Erdogan, som är i stort behov av att öka sin popularitet, skred snabbt till handling genom att underteckna ett historiskt dokument som formellt förändrar statusen från museum till moské. Genast hördes muslimska böneutrop från minareterna och människor strömmade till platsen för att fira.

De internationella reaktionerna på beslutet har inte varit positiva. Den ryska ortodoxa kyrkan fördömde Turkiets beslut och menar att man ignorerar miljoner kristna röster.

UNESCO deklarerade att Världsarvskommittén ska revidera Hagia Sophias status och uttryckte att Turkiets beslut var beklagligt.

Cyperns utrikesminister fördömde kraftfullt Turkiets agerande som inte respekterar internationella förpliktelser. Även USA uttryckte besvikelse över beslutet.

Grekland konstaterar att Turkiets drag är en öppen provokation mot den civiliserade världen och kulturministern Lina Mendoni proklamerade att nationalismen som Erdogan visar upp tar landet sex århundraden tillbaka i tiden samt att domstolsbeslutet fullkomligen slår fast att det inte finns något självständigt rättsväsende i Turkiet.

I Ryssland kallade Vladimir Dzhabarov, biträdande chef för utrikesutskottet i det ryska parlamentets övre hus, beslutet för ett misstag.
-”Att göra det till en moské kommer inte att tillföra något gott till den muslimska världen. Det för inte nationer samman, utan tvärtom får dem istället att kollidera.”

Mycket beklagligt beslut helt klart, men Erdogan bryr sig i vanlig ordning inte om vad övriga världen anser om hans agerande. Det lär heller inte förbättra den redan usla relationen med grannarna i Grekland och Cypern samt det skakiga samarbetet med EU. Återstår att se om Erdogan kommer ut som vinnare i slutändan, eller om någon tycker att det är dags att sätta punkt för hans herravälde.

https://www.aljazeera.com/news/2020/07/world-reacts-turkey-reconverting-hagia-sophia-mosque-200710135637861.html

15 reaktioner till “Erdogan spelar ett högt spel för att vinna popularitet men möts av fördömanden från omvärlden

 1. Det passar in i västimperiets planer att polarisera omvärlden mot Ryssland och Kina med hjälp av muslimer som kanonmat. Vem som egentligen står för agendan i Turkiet är fördolt för mig och därför gissar jag att det genom mellanhänder är västimperiets påverkansagenter som driver på både inifrån och utifrån.
  Att det sker utifrån kommer då och då fram genom några få välinformerade altmedier men på de flesta håll uppfattar man aldrig att det är västimperiet som manipulerar.
  Tyvärr lyckas västs konspirationer undgå uppmärksamhet i breda folklager även om internet ökat medvetenheten, men eftersom eliterna använder nätet för påverkansoperationer vet jag inte vad nettoeffekten egentligen blir.
  Det handlar inte heller enbart om faktiskt krig från västimperiets sida utan även om den kalla varianten, för att bygga upp fientliga läger som västimperiets vapenindustri vinner på och som hindrar fredlig ekonomisk utveckling.

  Gillad av 1 person

   1. Om NATO skulle ”ingripa” mot Erdogan och Turkiet skulle det sätta världen i brand. Det finns ett otal skäl till detta. Folkrättsligt, usa har kärnvapen i Turkiet osv osv.

    Gillad av 1 person

   2. England och Usa ingriper mot Turkiet genom sitt stöd till en kurdisk stat och det är vad som föranlett att Erdogan uppfört sig som han gjort tidigare.
    Dessutom ingriper sagda imperialister genom sin ekonomiska makt så att dom skadat det turkiska valutan och därmed drivit Erdogan att ta till äventyrligheter för att behålla kontrollen inrikespolitiskt.
    Och vilka finns inom oppositionen? Kanske US/UK lierade. Jag har inte nån kunskap om det sistnämnda.
    Däremot v et jag att NATOS gladio, kallat gladio-B där har varit en mkt aktiv del av det fejkade kriget mot terror som hela tiden varit krig i samarbete med terror.
    Vet inte om du känner till fd FBI-medarbetaren (med turkisk bakgrund tror jag) Sibel Edmonds som bla var tolk och senare avslöjade hur USA/FBI samarbetade med Al Qaeda
    https://www.newturkey.today/Gladio-B/index.html
    Att däremot militärt ingripa mot en NATO-allierad är nog dåligt för imperialisternas förhoppningar om att kunna motivera sin existens ty den är ju byggd på att NATOs medlemmar ska skydda varandra och ingripa utåt, medan inåt är som hädelse.

    Gillad av 1 person

  1. Amazing Polly postade nyss en intressant genomgång av storspelarna och den iskallt beräknande ”Järnridån” som var ett falskspel inför allmänheten. Makteliten hade stor nytta av indelningen Väst kontra Öst!

   Gilla

  1. På den länken finns en bild på Stephen Hawking, som troligen inte var den verklige Hawking.
   Denne hade en mkt allvarlig sjukdom som har lett till döden väldigt mkt snabbare än som vore fallet om det var den äkta Hawking. Han kan ha dött 1986 eller så och därefter har han isf ersatts av en bedragare.
   Troligen med stöd från någon del av eliterna. Dom har kunnat utnyttja hans status för att prångla ut både lönsam bokförsäljning och åsikter som verkar strida mot den verklige Hawkings kända åsikter enligt en del bedömare.
   4/22/15, Stephen Hawking died and has been replaced. To create confusion around this paper, someone (probably at the behest of Intelligence) created an internet death hoax for Hawking two days after it was posted. The death hoax got over a million likes at Facebook and was reported on widely in the mainstream press. Curious timing, no?
   http://milesmathis.com/hawk3.pdf
   4/4/18, They Finally Retire the Stephen Hawking Impostor. You may know that Hawking recently “died”, but if you are not in the UK, you may not know that The Daily Mail in London reported on my outing of him as a fake two months earlier.
   http://mileswmathis.com/hawk4.pdf
   Miles Mathis är troligen på något vis associerad med underrättelsevärlden och man får räkna med att han ibland avsiktligt missleder men jag tycker hans uppgifter om Hawking är värda att kolla upp iom att Hawkings officiella data gör det osannolikt att han kunde vara den enda som levt flera årtionden längre än alla andra med sjukdomen.

   Gilla

 2. Vi har våra egna här i Sverige som spelar ett spel med nationen som insats. De närmast leker med vanligt folks liv. Alla dessa självutnämnda som förstör vad det tagit många generationer att bygga upp. Omvärlden, våra grannländer, kommer alltmer sätta upp villkor för svenskar. Snart kommer vi få lov att visa intyg på att vi inte har smittsamma sjukdomar, att vi inte finns i brottsregister som terrorister mm för att få komma in i andra länder. Den självgoda och självbelåtna minen hos våra självutnämnda ”vi som vet bäst” ministrar och alla andra, kommer att förbytas mot misstro, häpnad och förvåning.

  Gilla

 3. Vi har ju i Sverige, plötsligt och utan ”folkets godkännande” fått massor med moskéer. Hur känns det?

  Gilla

  1. Jag tycker att de är vackra byggnader och jag känner inget speciellt inför en moské.Det är ju inget att bli förargad över kan jag tycka.

   Gilla

 4. Erdogan kan iallafall inte anklagas för att ljuga. I sina tal till väljarklassen bestående av islamska radikalister och analfabeter från landet propagerar han öppet för allt han vill göra dvs återupprätta det blodiga ottomanska imperiet, ”rätta till historiska fel” som att återockupera landområden, islamisera hela Europa, bl.a med hjälp av de migranter, radikalisersde i turkiska läger, som han använder som brickor i ett spel. Beväpna dem (Turkiet smugglar vapen som ständigt fastnar i kontroller adresserade till invandrarförorter/problemområden i EU.) Återinföra medeltida islamska lagar som gjordes av med sedan landet skulle föras in i modern tid som sharia och barngifte (pedofili)………

  Och nu denna provokation som möjliggjordes av en komplicerad för geopolitiska intressen mot Ryssland, splittring inom den ortodoxa kyrkan i Grekland, Konstantinopel och Ukraina frammanad och finansierad av USA med hjälp av EU. Erdogan såg möjligheten och och tog den.

  Hagia Sophia är fortfarande och var för sin tid ett kristet arkitektoniskt underverk och är för de ortodoxa vad Peterskyrkan i Rom är för miljardtals katoliker och andra kristna. Föreställ er samma sak göras mot den. Andra fantastiska mästerverk som står kvar i denna stad ovan jord från samma tid bara några hundra år efter Kristi födelse är bl.a Galatatornet. Under jorden så finner turkiska arkeologer endast bevis för den kristna civilisation som fanns i landet som var grekiskt, armeniskt och assyriskt innan det på sent1400-tal ockuperades av turkarna som kommer från inre Mongoliet och inte har någon egen historia här.

  Ryssland är arvtagaren till bysantium och försvarare av kristen civilisation, något man gjort i Syrien nu senast där USA och västmakterna gjort allt för att motarbeta sina egna intressen och utradera densamma till förmån för den värsta formen av islam från Saudi Barbarien.

  Gillad av 1 person

  1. Men det var faktiskt de kristna korsfararna som plundrade kristendomens ÖstRomerska huvudstad Konstantinopel över 200 år innan Turkarna kom dit.
   Vendedigs blinde Doge (ordförande i deras oligarki) övertalade korstågsaristokraterna och deras fotfolk att istf att anfalla muslimerna som ju var ursprunglig avsikt, gå till attack mot först ett europeiskt kristet samhälle och sen Konstantinopel, där danska och anglosaxiska väringar var försvarare,
   I Konstantinopel plundrade korsfararna dom husens guldbelag och ovärderliga konstverk.
   Det fanns visst även några moskeer där som dom gick hårt åt.
   I Venedig finns hästarna på St Markus kvar bland de plundrade objekten,
   Korsfararna smälte visst ner det mesta av det stulna guldet så det kanske inte finns kvar så mkt originalobjekt på andra håll.

   Gilla

   1. Korsfararna var inte kristna.

    Korsriddarna är Order Octogon, som har Schweiz som bas. Rikedomarna tillföll Vatikanen, Rothschild och andra.

    Santos Bonacci: ”The Priest of Amon Ra and the connection to Switzerland”

    Gilla

   2. Dom hade nog blivit förvånade 1204 då det begav sig och undrat vad du menar.
    Du verkar syfta på tempelriddarna och dom hade ju blivit bortkörda från Jerusalem dessförinnan så det är väl inte omöjligt att någon bland dom var inblandade också men officiellt var ju även dom en kristen orden och en del av dom kallade sig så: Alltså Kristna Orden när dom etablerade staten Portugal
    Sen visar de kristna korstågsbandens beteende mot Konstantinopel att dom bara var ute efter att berika sig men det är dom inte unika med vare sig bland religiösa människor eller hedningar.
    Min teori om tempelriddarna är att dom var en symbios mellan kristna och judar, efter det att Vladimir III hade kört bort judarna från Kiev. Tempelriddarna etablerades några få år efter det så motiv fanns för ngt nytt schackdrag.
    Tempelriddarnas snabba ekonomiska expansion blir lättare att begripa om det var en sådan symbios och det passar också ihop med det fortsatta samarbetet mellan dom två parterna. De politiska Frimurarna var en sorts fortsättning från 1500-talet och titlarna tempelriddare och Malteserriddare finns kvar inom grenar av frimureriet,.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s