Oberoende public service fungerar inte som det ska

Smålandsposten analyserar i en ledare gårdagens utspel av justitieminister Morgan Johansson, som under samtal i SVT-studion efter de havererade migrationssamtalen vägrade debattera frågan mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson. Skribenten konstaterar att det skattefinansierade public service-organet brister i sitt uppdrag att vara opartisk gång på gång, vilket vi är många som kan hålla med om. Det är under all kritik att svenska medborgare tvingas betala för eländet via skattsedeln!

#läggnedpublicservice


”De kraschade migrationssamtalen har potential att i efterhand komma att bli betraktade som avgörande inte bara för valutgången 2022, utan även för hur Sverige förmår hantera en trängande social och välfärdspolitisk verklighet. Man kan alltså med fog tycka att det handlar om ett förlopp på högsta politiska nivå.

Man kan också med fog tycka att det är ett drama med två mot varandra satta huvudaktörer. I det här fallet Socialdemokraterna och Moderaterna, med vars vilja och förmåga att komma överens hela dramat stod och vägde.

Då kan man vidare med fog tycka att det är motiverat av public service att ge scen åt ett offentligt efterspel. Ett där de båda aktörerna får komma till tals och på ett sätt som ger väljarna bästa möjliga bedömningsgrund av vad som står på.

Det gjorde SVT i går i morgonstudion. Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard och hennes socialdemokratiske motpart Morgan Johansson var inbjudna i ärendet och satta emot varandra på ömse sidor av programledarna. I en vanlig modern demokrati brukar ju öppen debatt ses som det givna sättet att upplysa medborgarna. Men där tog det stopp. Plötsligt förvandlades fog till ofog.

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa. Han skulle enbart svara på frågor från programledarna. Av någon anledning fann sig Stenergard i situationen. Hon kunde lika lekande lätt som Johansson trolla bort de korta lama framkasten av typen ”hur villiga har ni varit”, och ”hade ni inte chansen”.

Men det anmärkningsvärda handlar inte om Stenergard utan förstås om SVT som på detta sätt dagtingar med sin trovärdighet genom att över huvud taget bjuda på den bisarra föreställningen? Varför sade man helt enkelt inte nej till Johanssons villkor och förklarade att man tänkte ha det som vanligt?

Det blev inte bättre av att man lät sin egen kommentator ”analysera” inslaget. Så platt och torftigt som inslaget förstås var i brist på debatt är det snarast något av en adderad förolämpning mot tittarna att tro att de inte klarar av att analysera de magra köttbenen själva.

Men allvarligare är att det inte synes vara ett enstaka olycksfall i arbetet. Stefan Löfven har tidigare under våren också han ställt krav på mjukt tillrättalagda spelregler för sin person och SVT-ledningen visade sig lika servil då.

Förhoppningsvis ser vi inte början av ett mönster. Men det sticker hur som helst skarpt i ögonen att en sådan stor mottagare av skattemedel tillika påstått demokratibärande aktör brister i integritet.

Skulle SVT behandla kommande moderata regeringsföreträdare annorlunda? Kanske, kanske inte. Oavsett vilket svar som ges är grundproblemet kvar. Oavsett om det handlar om en politisk slagsida eller en allmän oprofessionell anda finns starka tecken på att SVT inte fungerar som det skall.

Fredrik Haage”

https://www.smp.se/ledare/politiskt-ofog-pa-svt-a3910365

18 reaktioner till “Oberoende public service fungerar inte som det ska

 1. Tidigare så låtsades man i alla fall, men nu med skattefinansieringen så verkar allt ha släppt , En debatt utan debatt. Ska man skratta eller gråta?

  Gillad av 1 person

  1. Exakt nu har alla hämningar släppt. Ska bli intressant att se hur dom agerar efter valet för blir det inte en icke röd regering efter dessa clowner då blir det aldrig någon ändring.

   Gillad av 1 person

 2. Ledning och medarbetare på SVT har genomgått utbildning för att få rätt synsätt på vad som är just rätt och fel i frågan om alla utlänningar som översvämmar Sverige. Regeringen kontrollerar såklart helt SVT. Det här var ett rätt desperat sätt av S att se till att tittarna inte fick höra svenskarnas argument mot mer import av utlänningar. S visar alltfler tecken på desperation och vilsenhet, de tappar greppet.

  Gilla

 3. Skulle vilja se en duell mellan Jimmie Åkesson och Morgan Johansson.

  Jimmie Åkesson hade fullständigt krossat lilla Morgan så det stått härliga till.

  Jag säger som Jimmie Åkesson säger vi behöver återvandring och stängd gräns. Tyvärr är det bara SD och Afs som vill det.

  Gilla

  1. ”Tyvärr är det bara SD och Afs som vill det.”
   Nä detta är inte sant – jag vill det också samt några till som jag känner.

   Gilla

  2. Regeringen vill desperat få till migrations-dealen som ska bakbinda kommande regeringar. Den nuvarande räknar med möjlig valförlust 2022. Därför gör regeringen det den måste, numer inför alltmer öppen ridå.

   Gilla

  3. Hej.

   Måste det vara en debatt-duell?

   Jag tror kön för en holmgång med samtliga regeringspolitiker från de senaste femton åren är rätt lång.

   Och det rättvisa, filosofiska och så vidare eftersom sådant är så viktigt? Tja, regeringen använder våld, hot och tvång mot svenskar som säger sin åsikt – regeringen har med andra ord själv legitimerat politiskt våld. Det du gör mot andra ger du andra lov att göra mot dig.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

 4. llll

  Gilla

  1. Så är det, så fungerar det. Men, allt är satt i system och förberett för många år sedan. På den tiden uppfattades allt detta knappt, det var mer som en svag vindfläkt. Det är organiserat, välplanerat och kraftfullt. Få anande eller såg vidden, omfattningen det hela.

   Gillad av 1 person

 5. Vissa familjer får betala fyra gånger så mycket nu för
  Skräp journalistiken.
  Varför ska man betala skatt för något så falskt och som man
  Inte tittar på?
  Jo för då kan våra politiker påstå att vi har granskande journalister.

  Men alla ser att vissa frågor ställs aldrig och de pressar inte
  Till svar. Det är ett dyrt spel för galleria plus ett stort migrationsfiasko.
  Då många utländska anställts som varken kan stava eller det tekniska.
  Sen har man inte en massa invandrar program i andra länder på
  Landets kanaler. Svenska språkets byts ut då massa människor skulle behöva det som mest.

  Att vi styrs av människor utan noll kunskaper i hur man sköter ett samhälle.
  Får en att undra hur de sköter en familj.
  De grundläggande reglerna i ett hushåll är de samma som i ett land.
  Alla boende ska hjälpas åt och göra sina plikt.

  Gillad av 1 person

 6. Minns hur S precis i början sv pandemin ville ha extraordinära befogenheter. M stoppade detta i grevens tid. Vem tror att S hade lämnat ifrån sig den makten före valet? Att någon regering skulle släppa makten över SR, UR och SVT är föga troligt. Självklart finns många som länge sett faran med regeringsmakt över media. Förslaget om skatt röstades dock igenom i riksdagen. Verksamheten är överfinansierad.
  Det första som alltid händer vid en statskupp är att kuppmakarna tar makten över tv och radio. Här i Sverige görs sådant smidigare, fredligare. Men inte desto mindre, makten över dessa media ligger nu i regeringens händer och finansieringen är säkrad.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s