Vi behöver inga volymmål för att strama åt migrationspolitiken – däremot måste vi minska Sveriges pull-faktorer

Jag är på minisemester med barnen på Öland (utan en hijabi så långt ögat kan nå 😁 och utan Wi-Fi) – därav att inläggen inte är lika många som vanligt. Här kommer ett i alla fall.

Eva Edwardsson, Hovrättsråd och före detta domare i Migrationsöverdomstolen samt Liberal kommunpolitiker, skriver idag ett debattinlägg i Expressen som kvalar in som det bästa jag läst i migrationsdebatten på länge. Hon bevisar att det fortfarande finns tjänstemän och kommunpolitiker med förnuftet i behåll!

Men att våra makthavare skulle ta sig tid att lyssna på dessa kloka ord om hur enkelt det vore att redan nästa vecka införa mindre generösa regler som skulle minska migrationen markant till Sverige, är tyvärr att förvänta sig för mycket. Allt handlar trots allt om att upprätthålla skenet av att vi är en humanitär stormakt – kosta vad det kosta vill!

#vigillarintefegapolitiker

#onlyinsweden

#vibetalar

”Förslaget om ett volymmål eller riktmärke för antalet asylsökande till Sverige har varit i fokus under de senaste veckornas migrationspolitiska debatt. Det är synd. Ett av riksdagen beslutat volymmål för hur många personer som ska beviljas uppehållstillstånd saknar betydelse den dagen tio gånger fler asylsökande kommer till Sverige och utnyttjar sin mänskliga rättighet att söka asyl.

I stället för att kretsa kring verkningslösa förslag borde debatten handla om hur Sverige kan minska sina pull-faktorer, alltså sådant som gör det mer attraktivt att söka asyl här än i andra länder.

Några av dessa faktorer har diskuterats i viss mån, exempelvis upprättandet av en lista över säkra länder samt frågan om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. Det är bra. Men andra avgörande pull-faktorer har knappast ägnats något utrymme alls.

Till exempel:

• De generösa reglerna om så kallat spårbyte, som skapar ett alternativt sätt att arbetskraftsinvandra till Sverige genom att först söka asyl och sedan under ansökningstiden skaffa sig ett okvalificerat arbete med låg lön.

• Att asylsökande har rätt till sjukvård i Sverige för vård som inte kan anstå. Och att asylsökande barn har full tillgång till svensk sjukvård. Det innebär att det egentliga skälet bakom vissa ansökningar inte är behov av skydd, utan – för den som förstår att utnyttja systemet – att få ta del av gratis sjukvård.

• Att den som inte lyckas göra sannolikt att den är under 18 år, anses vara just 18 år efter beslut av Migrationsverket. Detta gör att ensamkommande som söker sig till Sverige får en plats på gymnasiet och boende i familj eller HVB-hem, trots att den ensamkommande många gånger kan ha passerat gymnasieåldern med god marginal.

De nu gällande reglerna om familjeåterförening är en annan pull-faktor. Den som är flykting enligt FN:s flyktingkonvention har alltid rätt att återförenas med sin familj. Försörjningskrav får inte ställas. Detta följer av Sveriges internationella konventionsåtaganden och går inte att ändra på.

Situationen är däremot en annan för alternativt skyddsbehövande, exempelvis krigsflyktingar från Syrien. Sverige måste inte erbjuda dessa personer rätt till familjeåterförening. Om vi ändå gör det, som i dagsläget, kan ett försörjningskrav ställas.

Ett sådant försörjningskrav skulle både minska antalet asylsökande till Sverige och skydda många barn från utsatta och farliga situationer. Ofta skickas barn helt ensamma mot Sverige. På så vis kan resten av familjen kringgå FN-konventionens krav på att man fysiskt måste ta sig till det land man önskar söka asyl i.

Ett försörjningskrav vid familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande minskar risken för att barn utnyttjas på detta sätt. Det talas ofta om barns rätt att återförenas med sina föräldrar. Det är lätt glömma bort att det är föräldrarna som skickat i väg barnet till att börja med.

Därutöver kan nämnas att kraven för svenskt medborgarskap gjorts så låga att Sverige blivit extra attraktivt, eftersom asylsökande ofta snabbt vill kunna skaffa sig ett andra pass. Vidare kan uppehållstillstånd nästan aldrig

återkallas enligt svensk lag, även om den sökande har uppgett falska uppgifter. Medborgarskap återkallas inte alls, fastän det vore fullt möjligt vid dubbelt medborgarskap.

Slutsatsen är att det finns en mängd svenska regler som behöver justeras och som inte rör asylrätten. Debatten om ”volymer” är måhända relevant, men idén om volymmål är det inte.

Av Eva Edwardsson

Hovrättsråd, före detta domare i Migrationsöverdomstolen och kommunpolitiker (L)”

https://www.expressen.se/debatt/volymmal-ar-meningslost-sa-far-vi-farre-asylsokande/

27 reaktioner till “Vi behöver inga volymmål för att strama åt migrationspolitiken – däremot måste vi minska Sveriges pull-faktorer

 1. Det är försent att rädda Sverige, skadorna är antagligen irreparabel för väldigt lång tid framåt, och särskilt som man öht. inte kan enas i denna relativt enkla (borde vara i alla fall) fråga, så vansinnet kommer att fortsätta, det är helt klart.
  Hela 7-klövern består mest av en massa godhetsknarkare, utan konsekvenstänkande.

  Gilla

 2. Det är viktigt att förstå att minst 95% av de ”Syrier” som väller in i EU och framförallt Sverige aldrig har folkbokförts eller har medborgarskap i det landet. ”Syrier” kallar sig radikaliserade araber och afghaner som köpt förfalskade dokument och förfalskade pass utfärdade av olika intressen som ockuperar delar av landet.

  Dessa är till största delen jihadister och olika falanger av isis-terrorister och deras familjer avlönade av Saudi Barbarien och USA från överallt i Mellanöstern och nordafrika utom just Syrien. Det är också nomadfolket kurder som vandrat in sedan 30-talet och rör sig över gränserna men som i betydande antal fått uppehållstillstånd i Syrien. liksom beduiner och Zigenare har de givetvis inte rätt till landområden eller naturtillgångar, men med USAs och Israel’s hjälp har de tagit detta med våld. Och slutligen USA självt som ockuperar landets främsta oljetillgångar och den mest bördiga jorden som finns. Alla dessa utfärdar falska Syriska pass och dessa ”Syrier” tar sig sedan till Turkiet där, om de inte redan var det, blir radikaliserade och utbildade i den ”rätta läran ” eller ”rätta” varianten av islam i turkiska läger. Sedan används de som brickor i Erdogans neo-ottomanska spel för att ”rätta till” historiska fel, eller i klarspråk, islamisera det man inte lyckades med förra gången….

  Gillad av 1 person

  1. Jag kan tillägga att majoriteten av de äkta Syrierna stannade och byggde upp och försvarade sitt land eller flydde till angränsande länder, framförallt Libanon. Dessa vänder nu efter kriget till största delen upphört, tillbaka i en strid ström och får hjälp från den Syriska regeringen och landets allierade Ryssland och Kina i vars intressen det ligger att normalisera landet.

   Gillad av 1 person

 3. I och för sig bra förslag, men det är själva fundamentet för VARFÖR Sverige ska ta emot så många som måste ändras först. DÄREFTER är det en enkel sak att göra det som förespråkas i artikeln. S anser att det är en mänsklig rättighet att få komma till Sverige, OAVSETT konsekvenserna för Sverige. Denna asylrätt är alltså överordnad allt annat anser S och de andra, även C. Så länge det är den regeln som styr behöver man inte diskutera konsekvenserna.
  Men nu hållet S på att ändra sig något, man talar om att det ska vara ”ordning och reda” i asylpolitiken. 20 år för sent.

  Gilla

  1. De är raketer med inbyggd sprängkraft. De exploderar vid nedslaget och ut sprids 10 bidragstagare, kriminella och våldtäktsmän.

   Gilla

 4. NÄÄE, vet du vad Jenny Piper, har hundra gånger av 100 haft samma åsikter som dig, nu går de isär som öbo…när jag ser alla turister. .. jag bor på Öland och ser att turismen är densamma som vilken sommar som helst. Varför åker alla hit??? Ni kan tycka att ni håller er för er själva, men alla måste HANDLA någon gång. Varför denna invartion till Öland? Jag blir mörkrädd, för Corona-utbrottet som kommer här, det som dödar de gamla jag känner, mina svärföräldrar!Jag tycker man enbart skulle få turista i regionerna, Region Kalmar här då. MEN FOLK TÄNKER JU INTE SJÄLVA! Att tro på FHM är som att rösta på MP…ni turister tänker inte och jag hatar ert besök här. Jag har enligt antikroppstester haft det, lukt o smak ej tillbaka fast det gått månader….kan man få det igen, och om det då blir mildare, ja då kommer jag inte märka det, och kommer jag då döda någon jag möter i affären. Riktigt trist med alla er turister på Öland just nu. Helt SJUKT faktiskt, du får ta det här Jenny, ni tror säkert ni är friska och alla andra hundratusentals människor här nu också. Någon/Några är inte det. SÅ JÄVLA ANSVARSLÖST. JÄVLA FHM😡

  Gilla

  1. Det är inte mer än rättvist. Alla ska smittas. Alla ska bidra. Öland kommer förresten få glädjen att strax ta emot 37.500 mörkhyade afrikaner direkt från centralafrika. De är tyvärr inte testade för någon smitta, men med kärlek ska det nog gå bra. Lycka till Öland!

   Gilla

   1. Nu är du nog bara dum? Vad exakt grundar du den statistiken på? Då jag har en partner i kommunpolitiken hade det varit intressant att veta vilket politiskt beslut i kommunen just vi missat?

    Gilla

   2. Öland är ju känt för sina bruna bönor och du skulle sett kvinnorna alltså.De är så ståtliga och vackra och i giftasålder.Jag skall åka dit och välja en brun böna.Susanne,here we come!

    Gilla

  2. Jo man kan få den flera gånger och precis som du beskriver så är den mild första gången.De efterföljande gångerna blir den värre i och med att immunförsvaret redan är triggat.Immunförsvaret ger sig på bland annat de inre organen och uppfattar lever och njurar etc som främmande och stöter bort dessa.Organsvikt är den vanligaste dödsorsaken.Det är en djävulsk sjukdom Susanne.

   Gilla

   1. Ok tvärtemot vad jag hört då, att man får det mildare om man får det igen enligt de få fall som finns. Och tydligen synnerligen svårt att Ölandsbor kritiserar turister, brun böna kan du va själv, endast Öländska gubbar kan hantera ett rekorderlig fruntimmer, så låt oss som ”fattat” vara med de Öländska jordgubbarna! Ni andra är här några veckor om året, vi andra står ut året om med fåk, vind osv…min mans ord! 😜

    Gilla

   2. Öland består bara av en massa inavlad ölandstok.Nä precis,de flesta får bara sjukdomen en gång och dör sen.Det är en lömsk sjukdom Susanne.

    Gilla

 5. Susanne, 70+ kan handla mat online och få hem matkassarna utanför dörren. Var försiktiga i alla lägen.

  Näringsidkarna behöver få inkomster, de är glada över turisterna.

  Gillad av 1 person

  1. 70+ vet inte alltid vad ”online” är och ibland funkar inte detta så bra utanför Stockholms murar, trots att kanske tex Mörbylånga Kommun vill ge sken av att så är fallet…därför jag undrade om du bor här…

   Gilla

   1. Nej, jag bor inte på Öland men jag läser Thoralfs blogg och där diskuteras ofta detta spörsmål.

    Gilla

 6. Artikeln av hovrättsrådet är självklart publicerad av en anledning. Det hon tycker tyckte hon säkert tidigare också?? Eller också inte. Jag uppfattar artikeln som avsänd av S. Den är en del i nya retoriken från S kring införseln av utlänningar – inför valet 2022. Nu bygger man upp bilden att S är partiet som vill ha ”ordning och reda”. Det budskapet kommer dunkas in i svenska folket. Det kommer framstå som att endast S kan ta oss ur det här.
  Det är så här politiken fungerar. Fortsatt litar jag mer på mitt eget förnuft än på politisk propaganda.

  Gilla

 7. Herregud vilka jävla mansgris/kvinnoförnedrande idioter som kommenterar denna bloggen. Tråkigt för blogginnehavande. Att Ölänningar är inavlade, ja vi har alltid skojat om det i Kalmar län, en skröna sedan århundrande tillbaka, varför skall det mästras mot mina sanningar? Män med små kukar har ju alltid haft komplex, så man kan ju delvis ha förstående. Men jag trodde nog i min enfald att bara vettiga människor läste Jenny Pipers blogg, jag hade fel, eller har semesterfyllsn slagit till lite för hårt!

  Gilla

   1. Då vet du ju inget, du lever i en förlegad tid, ringde under tiden du sprider dina lögner här 11313, som bekräftade det jag tidigare skrev, får man Covid-19 igen så får man det mildare, vad är Du för ett inavlat troll med egendikterade sanningar?

    Gilla

   2. Hahah,driver du med hederligt folk din skojare.En gång för alla,det är en skröna!
    Godnatt ölandstoken där!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s