Rysk säkerhetstjänst varnar för att jihadister sprider coronavirus på allmänna platser

Flera internationella medier skriver att chefen för det ryska CIS antiterrorcentret Andrei Novikov, gjort ett uttalande att IS-rekryterare uppmanar nya medlemmar av den internationella terrororganisationen att sprida coronaviruset på allmänna platser.

Novikov uttryckte att de tar tillfället i akt medan regeringar försöker säkerställa vårdsäkerheten och fokusera på att skydda folkets hälsa och liv. Rekryterarna passar inte bara på att utnyttja den svåra situationen för att rekrytera nya jihadister, de uppmanar också sina infekterade medlemmar att sprida Covid-19 så mycket som möjligt på publika platser, statliga myndigheter och så vidare.

Novikov deklarerade också att länder som har effektiva system för att kontrollera coronavirusutbrottet och identifiera samt behandla de sjuka är de som är bäst rustade mot en sådan här attack.

IS är dock inte de enda som utnyttjar pandemin, utan extremistorganisationer överlag passar på när tillfälle ges. I en rapport som släpptes från EU:s terrorbekämpningsorgan i april, sade Gilles de Kerchove att högerextremistiska krafter utnyttjade coronapandemin för att sprida sina budskap när fler människor tillbringar tid framför datorn. Samtidigt utnyttjar vänsterextremister pandemin för att anklaga regeringar och hela kapitalistsystemet för den uppkomna krisen.

En attack från IS som beskrivs ovan är ett horribelt scenario, men fullt möjligt och slugt uttänkt. Det skulle slå hårt mot hela samhället och med tanke på att Sverige huserar många terrorister samt har och har haft öppna gränser utan att kontrollera de som kommer in i landet samtidigt som vi är ett av de länder som inte
har effektiva system för att kontrollera coronavirusutbrottet eller identifiera de som smittats, är det befogat att ifrågasätta om det är en slump att just Sverige drabbats så hårt av pandemin.

https://www.thesun.co.uk/news/11988657/terrorist-use-coronavirus-spreaders-jihadi-attacks-russian-intelligence/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s