Nya dokument konstaterar att araber grundade Jerusalem

Jag har många gånger skrivit att det är svårt att ta ställning för någon sida i konflikten i Gaza, där både sidor är lika goda kålsupare. Det är helt enkelt en svår fråga eftersom båda på olika sätt har rätt till landet, men jag motsätter mig självklart all form av extremism och terrorism.

Jag tänker inte ta ställning nu heller utan vill bara belysa att det släppts en ny avhandling som påvisar att araber har levt i Jerusalem i 5.000 år och att när muslimerna kontrollerade Jerusalem år 638, 1187 och 1948 så drev man inte bort varken kristna eller judar utan garanterade deras rättigheter samt välkomnade judar till staden.

Enligt statligt utfärdade dokument som publicerats av en tankesmedja baserad i Amman, var araber de första invånarna i Jerusalem som ska ha grundat och varit först med att bygga staden. Man har använt sig av tidigare opublicerade dokument från ”Royal Aal Al-Bayt Institute for Islamic Thought” i syfte att försöka korrigera missuppfattningen att araber är nykomlingar i Jerusalem. Institutet är en islamisk icke-statlig enhet som leds av prins Ghazi bin Muhammad, personligt sändebud och sedan 2000 specialrådgivare åt kung Abdullah II av Jordanien.

Bland alla referenser man använder sig av i dokumenten, finns även Amarnakorrespondensen – en serie diplomatbrev mellan Kanaanitiska statskungar och deras egyptiska överherrar under 1300-talet f.Kr., som nämner Jerusalem. I rapporten presenteras bilder av munformade tabletter som upptäcktes i Egypten i slutet av 1800-talet för att validera dess argument.

Tillsammans med arkeologiska upptäckter använder man även Bibeln som källa för att påvisa arabers ursprungliga närvaro i Jerusalem och det 108 sidor långa dokumentet citerar delar av det gamla testamentet.

Enligt professor Sari Nusseibeh, tidigare chef för Al-Quds University i Jerusalem, är dokumentet väl refererat och tydligt argumenterat samt ersätter den israeliska/judiska berättelsen på mer än ett sätt med en tydlig historisk översikt över arabisk närvaro i staden och ett välvilligt islamiskt styre.

Intressant att ta del av och oavsett vad man tycker i frågan så lär konflikten fortsätta frodas medan folket utsätts för olika former av lidande.

https://www.arabnews.com/node/1696456/middle-east

4 reaktioner till “Nya dokument konstaterar att araber grundade Jerusalem

  1. Getingbo. Keep out.
    Man kan ju be två smidiga kvinnor att ta hand om saken, Margot Wallström och Ann Linde. Kanske kan fähunden Carl Bildt stå i bakgrunden och kommentera och hamra på laptopen. Fast han kommer nog bara om han får betalt, inkl finaste flygbiljett och hotell.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s