Barnsång istället för böneutrop i Turkiet när högtalarsystem hackats – kvinna anhållen för att ha delat och gillat video på sociala medier

Det är inte ofta man drar på munnen när man läser nyheter om envåldshärskaren Erdogan i Turkiet, men det här var faktiskt lite komiskt.


Normalt kallar minareterna i Turkiet folk till bön tidigt på morgonen för att be till gud, men häromdagen fick invånarna i flera kvarter i Turkiets tredje största stad Izmir sig en överraskning. Det var nämligen inte ”Allahü ekber” som strömmade ut från minaretens högtalare utan barnsången ”Bella Ciao” på turkiska och sångtexten innehöll meningar de inte brukade få höra. ”En tidig morgon, då jag var trött, blev jag liggande i min säng” lörd orden som uppmanade folk att inte gå upp för att be.


Det var det centrala digitala systemet som helt enkelt blivit hackat och till en början förnekade myndigheterna på Twitter att händelsen hade ägt rum, men bilder finns på YouTube som bekräftar att det är ”Bella Ciao” som invånarna hör från minareternas högtalare och inte det vanliga böneutropet.


På sociala medier verkar befolkningen se det som underhållande och befriande, medan de religiösa förbannar samt påkallar guds vrede över hackarna som borde få det strängaste straffet.
Turkarna slipper dock inte undan straff för att dela sådant här på Facebook även om det är humoristiskt, det fick Banu Özdemir, medlem av oppositionspartiet CHP och chef på en kommunikationsbyrå i Izmir erfara. Hon kommenterade episoden och delade videon på sin Facebooksida den 22 maj och sitter nu anhållen för att ha varit nedlåtande mot befolkningens religiösa värderingar. Åklagarmyndigheten i Izmir kräver att hon döms till tre års fängelse.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är också rasande över händelsen och anklagar de som delar och gillar på sociala medier för att vilja bryta ned folkets värderingar och religion samt pekar ut oppositionspartiet som respektlösa.


Diktatorn visar sitt rätta jag igen och det är uppenbart att invånarna i landet inte har yttrandefriheten intakt. Bedrövligt när religion sätter sig över befolkningen och ska diktera villkoren för hur människor ska få leva sina liv. Hoppas att Özdemir blir frisläppt omgående och att folk fortsätter stå på sig!


https://www.berlingske.dk/internationalt/tyrkiets-minareter-blev-hacket-bella-ciao-i-stedet-for-allahu-akbar

5 reaktioner till “Barnsång istället för böneutrop i Turkiet när högtalarsystem hackats – kvinna anhållen för att ha delat och gillat video på sociala medier

  1. Det allra märkligaste för mig är att sekulära i Turkiet låter sig hunsas och inte lynchar de sekteristiska plågoandarna som förpestar tillvaron med sekteristiskt oljud. De religiösa har faktiskt väckarklockor, radio och hörlurar nuförtiden. Ingen behöver störas.

    Tänk om någon djävel väckte dig innan solen gick upp, varje dag, en hel månad, medelst gigantiska högtalare eller kyrkklockor? Vad skulle du vilja göra med den individen? Klart att många skulle tänka på lynchning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s