Oavsett vem som styr så är det framförallt barn och unga som drabbas av kommunernas sparpaket

Många av landets kommuner tampas med rejäla underskott i kassan och det är oftast Socialförvaltningens kostnader som drar iväg på grund av bland annat hemtjänst, särskilt boende, individ- och familjeomsorg samt försörjningsstöd och framförallt är det allt fler som är i behov av långvarigt ekonomiskt bistånd.

Bromölla är en av kommunerna som det senaste året har haft det tufft. 2009 tampades Socialnämnden med underskott på -13,5 miljoner kronor och 2018 rörde det sig om -57 miljoner kronor jämfört med budget.

Samma år tog Sverigedemokraterna över makten i kommunen och nu 2020 tampas kommunen med ett underskott på -27 miljoner kronor. Sverigedemokraterna har lagt fram ett besparingsförslag för att få ekonomin i balans, men eftersom partiet inte har någon naturlig samarbetspartner blir det enligt kommunalrådet Eric Berntsson svårt att driva igenom sin politik.

Sverigedemokraterna vill göra besparingar på drygt tio miljoner kronor. Tre miljoner av dem inom skola och förskola, där ett förslag som fått kritik är att flytta årskurs 4-6 från Gualövs byskola till Humleskolan samt även omvandla fler tjänster som förskollärare till barnskötare. Sverigedemokraterna vill också sälja Näsums idrottshall och Bromölla camping, ta bort ungdomsrådet samt halvera kommunens föreningsbidrag. Dessutom föreslår de effektiveringar på två miljoner inom arbetsmarknadsenheten Bryggan samt en halv miljon inom kultur och fritid.

Idag hålls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte för att diskutera ekonomin.

Det jag ville belysa här är att oavsett vilket parti som styr i en kommun så kommer man att fortsätta spara in på de svagaste individerna i samhället, barn/unga och äldre eftersom det nu gått så långt att det inte finns något annat sätt att frigöra ekonomiskt utrymme.

För att bryta den onda cirkeln som skapats i de svenska kommunerna, där den långvariga oansvariga migrationspolitiken ligger till grund för en stor del av de ekonomiska problemen, måste det till förändringar på riksnivå. Det kan dock inte ske med nuvarande regeringskonstellation och ju förr folk inser det desto bättre. Men när inte ens Socialdemokraterna själva förstår att man måste sätta landet och medborgarnas intressen främst genom att bryta samarbetet med det skadliga Miljöpartiet och Centerpartiet, är det nog för mycket begärt att vanligt folk ska förstå att de själva har ett ansvar i det som sker genom att alltid rösta fram samma partier till makten.

För att uppnå önskvärd förändring krävs det rejäla åtstramningar samt lagändringar nationellt och det är inget för de syltryggar till politiker som det finns horder av i riskdagen. Men även om vi äntligen kommer att börja vandra på rätt stig så är den ekonomiska belastningen enorm och förr eller senare måste alla kommuner genomgå ett stålbad med våra barn som de största förlorarna. Ibland tänker man att det faktiskt är en lättnad att man inte är ett barn av idag med tanke på vilket lass som de kommer att få dra i framtiden.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sverigedemokraterna-i-bromolla-vadjar-till-politiska-motstandare?fbclid=IwAR312klKHI5envTicCO1poEgsDsHFfRDnhM1NMmp9vpUpIJOQLof4joRV7c

#onlyinsweden

19 reaktioner till “Oavsett vem som styr så är det framförallt barn och unga som drabbas av kommunernas sparpaket

 1. Nu är jag ingen ekonom men när min svärfar levde hade han först hemtjänst sen bodde han några år på ett demensboende. Han betalade för alla uppdrag hemtjänsten gjorde och det var duschning två ggr i veckan och att han fick varm mat och frukost varje dag, vi anhöriga handlade till honom, vi tog hand om städningen, vi tog hand om kvällsmaten, vi tog hand om det sociala runt honom ändå betalade han det mesta han hade i pension till detta. När han flyttade in på demensboendet så fick han betala hyra för rummet, för maten och för all hjälp han fick såsom duschning 2 ggr i veckan, tvättning av kläder osv, även då gick det mesta av hans pension till detta. Systemet är uträknat att de mesta man har går till kostnaden för detta, har man då lite pengar på kontot så räknas även detta med. Självklart förstår även jag att saker och ting kostar, men vart tar alla skattepengar vägen? Vi hade kunnat ta hand om våra barn och äldre på ett mycket bättre sätt, vi betalar skatt i hela våra liv, vi är bland de mest beskattade folket i världen! Ändå saknas de pengar till allt!

  Gillad av 2 personer

   1. Ja jag vet! Men frågan är när ska svenskarna vakna och förstå att detta fungerar inte längre.
    Jag och min fru satt och åt smørrebrød på Kanal caffeen i Köpenhamn, det är trångt, gemytligt och de har väldig god mat och öl. Vi fick dela bord med ett annat dansk par och det dröjde inte länge innan den danska kvinnan undrade vad vi håller på med i Sverige. Hon sa att även de har sina problem i Danmark men de tittar med fasa över sundet till Sverige, de tyckte att allt Sverige har stått för är borta. Som svensk blir man ledsen och besviken för de hon sa bekräftar bara bilden av dagens Sverige.

    Gillad av 2 personer

  1. Att vi ”vi är bland de mest beskattade folket i världen” är delvis sant, men de rikaste i sverige blir allt mer förmögna.

   Länder Andel skatt
   Belgien 52%
   Tyskland 49%
   Italien 48%
   Österrike 48%
   Frankrike 47%
   Ungern 45%
   Tjeckien 44%
   Slovenien 44%
   Sverige 43%

   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Jamfor-skatter-mellan-lander/

   Det finns ett huvudproblem. Vi är med i EU:s frihandel och det är dyrt på två sätt. 1. Avgiften är enorm. 2. Medlemskapet undergräver rättvis konkurrens mellan småföretag och människor mellan högskatteländer och lågskatteländer, samt mellan låglöneländer och höglöneländer, migrationsvurmande länder och restriktiva länder inom EU:s frihandel. Storföretagen och bankerna profiterar.

   Sveriges inkompetenta politikeradel gör allting fel för småföretagarna och för folket, medan låglöneländer, lågskatteländer med låg migration plockar russinen ur EU-kakan.

   Politikeradeln har nyligen sänkt skatter för de rikaste och för sig själva. De små betalar även mer procentuellt sett för sin egen indoktrinering via skattsedeln än de rike. Det kallas för ”public service”, men inga kritiska frågor ställs till makthavarna åt oss. Inga alternativ till deras EU-vurm och deras egna höjda arvoden och deras egna sänkta skatt presenteras.

   Gilla

 2. En kommun har inte så många områden att spara på är det inte skola, omsorg är det personal eller att sälja lokaler det som finns. Det största problemet i de flesta kriskommuner är den plötsligt ökade befolkningen som de utan att kunna värja sig fått ta fullt ekonomiskt och socialt ansvar för. Sveriges enda chans till överlevnad på sikt är en massiv återvandring av den stora delen invandrare som helt visat sig sakna vilja eller avsikt att integrera sig i landet. Däremot måste dom sluta leta småfel i etablerade människors förflutna och utvisa dom för.

  Gilla

  1. Kommunerna måste se till att kunna dra in mer kommunalskatt. Då måste riktiga arbeten skapas, men det är givetvis svårt för högt beskattade småföretagare att konkurrera med storföretag som placerar sig i EU:s låglöne/lågskatte-länder och skickar in billiga varor med miljösmutsiga transporter från sydligare nejder.

   Gilla

 3. Sent skall de som har röstat på de här 8 EU-partierna vakna och inse sin egen dumhet med full acceptans. Sent skall de säga, Martin, du hade rätt. Ända sedan du avrådde oss från EG/EU hade du rätt. Du var framsynt och talade sanning. Martin, du hade även rätt om SD. Ingenting kommer bli bättre med högerpartiet SD, sade du. De kommer sälja sig till EU-högern och bli EU-positiva, samt bedriva samma nedskärningspolitik. Hur kunde du veta allt det här? Är du en siare? Har du kontakt med Gud Fader självt?

  Mitt svar är att om du hade lyssnat och undersökt vad jag sade, samt hade tänkt själv logiskt i ett par steg, så hade du också förstått sambanden och även detta slutresultat…

  ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
  / George Orwell

  “A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims… but accomplices”
  / George Orwell Source: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

  Medbrottsligheten är oviljan att vilja se verkligheten i ett helhetsperspektiv. Medbrottsligheten är att inte fokusera på de som ligger bakom, d.v.s. storföretag, deras fulmedier och bankmaffian, eller förirra sig in på extremhögerns sidor där fokus ligger på på enskilda event som direkt eller indirekt skylls på ras, aldrig på segregering och ekonomiska förhållanden, vilket skapar ännu mer käbbel och konflikt.

  Straffet för ljumheten får du, dina föräldrar och dina barn nu.

  Likt en person som är vilse i djungeln tittar du bara på de enskilda buskagen och förskräcks i panik och går på med din machete. Du slår med din machete så att kvistarna far och flyger, men djungeln tar aldrig slut. Du går i cirklar.

  Sluta med det! Stanna upp! Andas djupt! Meditera!

  Klättra upp i ett träd mentalt och tag reda på riktningen som du måste gå för att komma till floden som leder till havet av visdom och ditt mål, d.v.s. det som du verkligen vill! Att navigera dit är inte svårare än att finna månen och stjärnorna en molnfri natt.

  Gilla

 4. Många kloka saker som andas en djupare insikt om livets villkor. Grundvillkoret är att universum inte bryr sig ett dyft om oss människor. Ett annat grundvillkor som medborgare i Sverige är att politikerna inte bryr sig ett dyft om etniska svenskar. Ett tredje grundvillkor är att politiker alltid ljuger. Alltid.
  Apropå SD, det finns inte någon tvärsäker sanning, att SD skulle varit bra eller att de varit dåliga. SD har varit och är nödvändigt för att bromsa skiten. När SD väl släpps in i rummen där grabbarna och kvinnorna bestämmer så kommer de i samma stund att få kompromissa. MEN, även de andra får då kompromissa lite. Vilket är bäst, total fri import av muslimer eller något minskad import? Politikens villkor är så, så är spelreglerna. ALLA partier som sitter vid makten en tid blir korrumperade, ALLA.
  Vi medborgare, som överlåtit makten till våra politiker genom vår röstsedel, vi måste också vara taktiska, inte bara slött utnyttja demokratin. Vi har inte en aktiv, levande demokrati sedan 50-talet, vi har en klientdemokrati där väljargrupper mutas och tystas med ständigt nya bidrag. Det man kan göra är samma sak som på Gröna Lund här i stan, ni vet den där mekaniska trappan som består av halvor. Om man står still med fötterna på båda halvorna kommer man ingenstans. Om man däremot passar på att sätta ena foten lite högre upp och sedan nästa högre upp kommer man jättekvickt upp till toppen. Bifogar länk till tuben. https://www.youtube.com/watch?v=vLGU-BwJujM

  Gilla

  1. Jag har bett böner till universum att det skall vända. Det var givande. Om universum bryr sig får vi se. Jag bryr mig om etniska svenskar. Jag är en sådan. jag bryr mig även om de som flyr på riktigt. De finns. Kanske 1-3%.

   Ljuger politiker alltid? -Nej. Det finns olika slags politiker och människor som ljuger mer eller mindre. Det finns olika slags lögner. Politiker, pr-konsulter, internettroll och journalister använder dem ofta, men det finns en politiker i Sverige som avslöjar dem. Jag.

   SD har inte varit nödvändigt för att bromsa skiten, men en förutsättning för att 6 högerpartier skall kunna käbbla och att kunna ställa sig i extrema motpositioner till SD och därigenom kunna försöka framstå som godheten, vilket har skapat ännu mera skit. https://janmilld.wordpress.com/2015/11/28/borde-sd-laggas-ned/

   Att sitta lydigt som knähund i EU-rummet är aldrig en bra kompromiss för nationen som då dräneras av EU-avgift, samt frihandel med låglöne- och lågskatte-länder.

   Det bästa är att stå i sekulariserad opposition till all form av sekterism inom våra gränser, även mot s.k. ”kristen” sådan. Alla barn skall ha frihet från religion och slippa allt korkat som mångkultur medför, åtminstone frihet från eländet på skoltid. Assimilation och låg arbetslöshet skall vi ha. Då kommer alla kunna känna enhet och trivas tillsammans och fåtalet sekterister kommer flytta självmant eller tvingas anpassa sig och bedriva kryptoreligiositet utan att synas för utomstående.

   ALLA partier kan visserligen bli korrumperade. Det är vår skyldighet som väljare att ha koll på dem och organisera nya som valsamverkar sig över 4% när de infiltreras av egennyttiga psykopater eller naiva idioter och ruttnar.

   Det är extremt otaktiskt att rösta på 8 EU-vurmande partier. Det är inte att utnyttja demokratin, men att undergräva den, eftersom EU leder bort från nationell demokrati. Det leder även bort från en god miljö, eftersom EU försvårar för en levande ekologiskt hållbar landsbygd. Det är taktiskt att stå i opposition och att valsamverka om man ligger under 4%.

   Du klagar på att vi inte har en aktiv, levande demokrati. Vad har realisten gjort för att realisera det?

   Sorry. Jag klickar inte på finanskapitalets spionerande och manipulerande plattformar som påtvingar folket icke-triviala skript och förstår heller inte liknelsen.

   Gilla

  2. F.ö. är det bäst om du klickar på ”svara” under den kommentar du vill besvara. Då får jag en orange punkt på klockan uppe i högra hörnet i WordPress-systemet. Annars har jag ingen aning om att du svarar mig.

   Gillad av 1 person

 5. Besparingarna inom välfärdssystemen har pågått i decennier. För oss som speciellt intresserat oss för det har vi tydligt kunnat se hur sjukhusens sängplatser tagits bort, hur äldrevården slimmats och avgiftsbelagts osv. Samtidigt har enorma summor förts över för att passa mottagandet av miljoner muslimer och andra. Detta är inget löst påstående, jag kan konkret exemplifiera med både typ av bidrag (assistansersättning är ett tydligt exempel) och även summor. Barnomsorgen har man inte vågat sig på att slimma i samma omfattning eftersom föräldragruppen är en grupp som betalar mycket skatt, ofta tillhör den ordnade medelklassen och är röststarka. Ändå har barngrupperna växt till ohanterlig storlek.
  Så det som kommer ske är självklart, välfärdssystemen kommer att stramas åt.

  Gillad av 1 person

 6. Ekonomi och personligt mod är ofta det som begränsar stora planer och hindrar önskedrömmar från att realiseras.
  2021 kommer S och finansminister Magdalena Andersson att ösa ut pengar till väljargrupper som antas kan köpas. Fru Andersson är förresten en av de få välutbildade socialdemokraterna i regeringen. Efter valet 2022 skulle en regering som den i har nu höja alla skatter som bara går att höja. Kapitalskatten för kommer höjas, ”de djävlarna ska vara med och betala, de har råd”, alla tänkbara tjänster och service som vi redan betala för via skatten kommer att höjas. Många fler områden som idag inte är avgiftsbelagda kommer att avgiftsbeläggas. Börsen och den reala ekonomin är inte helt kommunicerande kärl. Börsen kommer gå bättre så fort det finns tydliga signaler att ett vaccin mot Corona finns. Börsen fungerar, som de flesta vet, så att den prisar in händelser 6 månader i förväg i aktiekurserna, både uppåt och nedåt, så fort börsen vet. Börsen hatar osäkerhet och har börjat hata politikerna. Många, många fler svenskar kommer bli arbetslösa. Så småningom ska de fantasifullt stora lånen som EU tar upp börja återbetalas. Sverige, som inte ens är med i euron.
  För oss här i Sverige väntar starkt växande klyftor, ravinen kommer gå mellan dem som har ett fast jobb och de som inte har det. Så när den arbetslöse svensken går förbi fiken på gatorna och ser de importerade sitta där över kaffet och med mobilerna i högsta hugg kommer vreden på allvar börja koka i svenne. De får ju bidrag så de kan sitta där, svenne får dra åt svångremmen. Vi har ju gubevars fått tillbaks systemet med daglönare här i Sverige trots att vi har världens starkaste fackföreningar. Nyvald LO-ordförande som är intill förväxling lik vår utrikesminister. Det kan inte ha varit lätta att ta sig till toppen i grabbgängen inom fackföreningsrörelsen, de är ju omvittnad diskriminerande mot kvinnor.

  Gilla

 7. De har sparat in på allt och alla utan på flyktingarna.
  Mycket har sparats in på funktionshindrade.
  2015 fick 98 procent av de funktionshindrade avslag på
  Det mesta.
  Det sa att det bero på nya riktlinjer . Ja allt för flyktingar och
  Inget för alla andra.

  Gillad av 1 person

 8. Har bekant med funktionshindrade barn.
  Drog in vårdbidrag för allergi kost, när de överklagade och
  Fick rätt drog de ner timmar.
  Alltså handlade det bara om att dra ner.
  Trots att barnet blivit sämre och haft halvt bidrag blev det avslag.
  Under samma månad var det trettio familjer som fick samma beslut.

  Undra hur mycket provision hon på Försäkringskassan
  Fick för varje avslag.

  Att spara pengar på våra svagaste för att ge till flyktingar.
  Undrar varför inte svenskar ställer sig och protesterar som fransmän

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s