Efter anklagelser om strukturell rasism och diskriminering av svarta kommer nu ”miljörasism”

Covid-19 har som bekant drabbat svarta samhällen hårdast världen över och så även i Sverige, men coronaviruset är en västanvind i jämförelse med klimatförändringarna som också kommer slå hårdast mot svarta. Black Lives Matter-rörelsen spinner nu vidare på rasism-spåret och slår sig ihop med miljöaktivister som driver på för en grön ekonomisk återhämtning för att hantera systemiska obalanser, vilket sker i form av att rörelsen börjat uppmärksamma ännu en förbisedd systematisk ojämlikhet – miljörasism.

Enligt en studie från 2017 som publicerats i New England Journal of Medicine, löper afroamerikaner tre gånger så stor risk att dö av exponering från luftföroreningar med små partiklar än den vanliga befolkningen.

”Färgade” samhällen i de nordöstra och mellanatlantiska regionerna i USA andas in 66% mer fordonsföroreningar än vita amerikaner, konstaterar man i en studie utförd av Union of Concerned Scientists. Undersökningar av National Institutes of Health har också funnit att astma- och blyförgiftningsgraden är mycket högre bland afroamerikanska barn i USA än vita barn.

Forskare varnar dessutom för att klimatförändringarna ytterligare kommer att förvärra dessa befintliga ojämlikheter. Studier har visat att klimatförändringarna ökar vatten- och luftföroreningarna, vilket kan förvärra luftvägssjukdomar som astma.

Således utnyttjar nu miljöaktivister ögonblicket för att hävda att en ekonomisk återhämtningsplan baserad på hållbarhet kommer att hjälpa till att korrigera strukturell orättvisa i USA

Rachel Rivera, New York City-invånare och aktivist, menar att många människor inte inser att svarta och bruna samhällen är de mest drabbade vid klimatförändringar och allt annat som händer.

Ja, vad ska man säga om det? Det är det vita privilegiet som spökar igen. Kanske är det lika bra att alla vita på planeten i en gemensam aktion går ned på knä och ber om förlåtelse för vår existens samtidigt som vi utropar svarta till de nya envåldshärskarna, så att vi äntligen kan dra ett streck över det här?

Vore det dessutom inte en utmärkt sak för Miljöpartiet att driva här i Sverige? Alice Bah Kuhnke som i hela sitt liv utsatts för rasism i varje rum hon träder in i borde vara perfekt som galjonsfigur!

Skämt åsido ska vi så klart bekämpa all form av rasism och arbeta för att alla människor oavsett hudfärg ska ha en dräglig livsmiljö, men det här börjar bli alltmer löjeväckande och jag saknar någon som kan dra i handbromsen!

https://www.aljazeera.com/ajimpact/black-lives-matter-protests-spotlight-environmental-racism-200618200615984.html

3 reaktioner till “Efter anklagelser om strukturell rasism och diskriminering av svarta kommer nu ”miljörasism”

  1. Eliternas skådespel har pågått länge…

    Gilla

  2. Visst är det orättvist att en del människor föds med ljust skinn? Visst är det orättvist att skönhet är ojämnt fördelat i en befolkning? Visst är det orättvist att intelligens är ojämnt fördelad i Sveriges befolkning? Visst är det orättvist att holländarna är världens längsta folk? Visst är det orättvist att det inte finns någonstans att klaga på sådant? Visst är det orättvist att jag måste gå upp på morgonen och gå till jobbet och inte kan få pengar från forsakringskassan.se och i stället bara ligga kvar i sängen?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s