Snart får amerikanare klara sig utan 130-årig varumärkesbild vid frukostbordet eftersom den anses vara ”rasistisk”

Tidigare idag deklarerade företaget PepsiCo att de tar bort bilden av ”Aunt Jemima” från deras förpackningar med pannkaksmix och sirap samt ändrar varumärkets namn. Beslutet kommer i kölvattnet av Black Lives Matter-protesterna.

Loggan som funnits i 130 år föreställer en bild av en afroamerikansk kvinna som döpts efter en karaktär i en av 1800-talets minstrelshower, en amerikansk teaterform som var populär från början av 1800-talet till början av 1900-talet och grundades på komiskt införlivande av rasstereotyper. Den ”stötande” karikatyren är förankrad i en stereotyp av en vänlig svart kvinna som arbetar som tjänare eller barnsköterska hos en vit familj.

Varumärket har länge kritiserats av aktivister och de senaste dagarna har loggan åter hamnat i blåsväder med krav på bojkott.

PepsiCo meddelade således idag att man tagit avstånd från all form av rasstereotyper och genom åren arbetat för att uppdatera varumärket på ett respektfullt sätt. Tyvärr verkar det dock inte ha varit nog, varför företaget beslutat att ta bort bilden helt och ändra namn. I slutet av året kommer produkterna att säljas utan bilden på Aunt Jemima. Företaget meddelade även i tisdags att de kommer att satsa över 400 miljoner USD under fem år för att stödja svarta samhällen och öka svart representation på PepsiCo.

Så nobelt av dem – respekt och handhjärta på det!🤦‍♀️ Man undrar hur alla kränkta människor stått ut i 130 år?!

Vi lär säkert få se många fler varumärken som kommer förändras innan året är slut och så klart alla kränkande filmer, serier, böcker, tavlor, kläder, leksaker, godis och musiktexter som måste censureras. Det är mycket att gå igenom – man kan säkert anställa några som ägnar sig åt detta på heltid! 👍

https://www.aljazeera.com/ajimpact/racist-stereotype-aunt-jemima-banished-breakfast-200617132553477.html

8 reaktioner till “Snart får amerikanare klara sig utan 130-årig varumärkesbild vid frukostbordet eftersom den anses vara ”rasistisk”

 1. Man tror knappt det är sant. Att företagen gör vad de måste för att inte drabbas av bojkott är självklart, men vilka krafter som ligger bakom utpressningarna! Jösses! Kanske FN rentav? Margot kanske är med på ett hörn?
  Här strax ett exempel ungefär som mitt tidigare vid den idiotiska frasen ”allas lika värde”. Den frasen skulle innebära att Hitler och Mandela skulle vara lika mycket ”värda” ur olika synpunkter. Få skulle hålla med om detta.
  Så det aktuella BLM-exemplet (det här är ju inte klokt, vem är det som utövar sådan makt mot oss??), Linné verkar kunna göras ansvarig för hur hans vetenskapliga rön används idag som argument för att det var rasism. Då borde väl Alfred Nobel kunna göras än mer ansvarig för hur dynamiten använts vid dödandet av en avsevärd mängd invånare på denna jord. Kom igen BLM, angrip Nobel för tusan, det är väl inte bara hudfärgen som ska avgöra någons lidande, det vore ju rasism i så fall. Kanske är det fler gula, svarta, röda, oranga, ja vilken färg ni vill än vita som dödats av dynamiten? Rasism är det alldeles säkert, antifeminism också. Nobel tjänade mycket pengar på olja och den är ju svart, som synden dessutom. Det talar också om dold rasism. Det är mörkt och svart om natten i Afrika, är det verkligen rättvist? Vi har långa ljusa sommarnätter vi vitskallar här i norr, det är inte heller rättvist, eller hur BLM? Smygrasism av naturen rentav. Vi har vit snö dessutom, inte svart. Ett rent samvete sägs vara vitt, inte svart, kan det vara rätt? Vi måste strax och genast ha en ren rasistmyndighet, förlåt, anti-rasistmyndighet ska det vara. Vem, vem kan tänkas bli generaldirektör där???

  Önskar trevlig och fridsam midsommarhelg samt lägre skattetryck.

  Gillad av 1 person

  1. Det verkar som du blir sannspådd idag redan, nu håller Uncle Ben på att avlivas, tänk, de svarta dödar en av sina egna. Kanske är de bara färgblinda? Är det där problemet ligger?

   Gilla

 2. Även en sådan här sajt måste vara försiktig, det som skrivs här både övervakas och genomgår självcensur.

  Gilla

 3. Hela världen verkar ha hamnat i någon form av psykos för nu ska allt rensa ut. Spelar ingen roll i vilken tid eller sammanhang det kom till och det gäller tydligen allt från barnböcker , filmer, statyer till varumärken. Har hela världen blivit så påverkad av det nya modeordet ”kränkt” som används så ofta och så felaktigt att det likt ”rasist” snarast minskat i betydelse.

  Gillad av 1 person

 4. Om det varit en bild på en hvit kvinna, då hade det varit rasistiskt för att hon inte var svart. Och en bild av en svart kvinna är också rasistiskt..? Finns det något som inte är rasitiskt? Jag tror folk har skit i skallen. Hur är det rasistiskt att lyfta frem en svart kvinna och visa upp henne på alla pannkakmiks paket??

  Hur går det i Sverigestan förresten, har ni svenner dödat er själva? Âr ni nöjd nu som ni bor i et arabisk u-land och eras döttrar får araberkuk i röven varje dag? Dumskaller.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s