Flera elever utsatta för regelbunden misshandel och sexuella övergrepp på högstadieskola – rektorn menar att de vuxna inte visste trots att lärare medger att de kände till händelserna

Under minst ett års tid har elever på en högstadieskola i Gnosjö kommun systematiskt utsatts för misshandel och grova kränkande sexuella handlingar av jämnåriga elever. Händelserna har anmälts till flera olika myndigheter och föräldrarna är mycket kritiska till hur skolan hanterat situationen. Misshandel med bälten i duschen, upprepade knytnävsslag mot könsorgan, strypgrepp, barn som petar sig i anus och sedan för in fingrarna i munnen på andra medan de hålls fast är bara några av vidrigheterna som eleverna utsatts för regelbundet.

Trots att skolan fick kännedom om vad som pågick i januari i år, kommer nu uppgifter om att misshandeln fortsatte mot minst en annan pojke i en annan årskurs och av andra förövare. Den pojken bröt slutligen ihop och i maj berättade även han vad som pågått.

Att trakasserierna och misshandeln kunnat fortsätta trots att skolan hade kännedom om vad som pågick, är för föräldrarna ofattbart och de menar att beteendet blivit en slags kultur på skolan som accepteras.
-”Sjuorna tar efter niorna. Det verkar vara grundmurat sedan lång tid tillbaka.”

David Holm är rektor för högstadieskolorna i Gnosjö kommun och säger att det inte alls är någon kultur samt att detta skett utan vetskap för personalen på skolan.
-”Inga vuxna har sett när något har hänt. Får vi reda på något så agerar vi efter det.”

I SVT:s reportage framkommer det dock att personal på skolan har sett flera av händelserna som ofta ägt rum helt öppet i korridorer, på skolgården, i uppehållsrum och till och med under lektionstid.

Föräldrarna är också kritiska till att andra föräldrar som har barn på skolan inte informerades om vad som pågick, trots att förövarna erkänt kränkningar och blev flyttade till en annan skola. Rektorn menar att man informerat så mycket man kunnat utan att kränka den enskilda integriteten för eleverna och att det i ett litet samhälle är en utmaning att få fram budskapet på ett riktigt sätt.

Händelserna är anmälda till både polisen, Diskrimineringsombudsmannen samt Barn- och elevombudet som är en del av Skolinspektionen, där det just nu pågår fyra olika ärenden. Skolinspektionen gjorde en riktad tillsyn på högstadieskolan i januari, men trots att händelserna då var kända konstaterades att skolan uppfyller kraven för att motverka kränkande behandling.

Bedrövligt att det får gå till så här på skolorna. Det är trots allt barnets arbetsplats som de tvingas gå till varje dag oavsett om de har plågoandar som trakasserar dem eller inte. I reportaget säger några elever att lärarna inte orkar agera längre eftersom det sker hela tiden. Ofattbart hur Skolinspektionen tycker att skolan gör sitt jobb när det är uppenbart att man inte klarar av att garantera elevernas trygghet. Rektorn som har yttersta ansvaret, men valt att blunda, borde definitivt bytas ut omgående!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/upprepade-sexuella-trakasserier-och-misshandel-mellan-elever-pa-hogstadieskola

11 reaktioner till “Flera elever utsatta för regelbunden misshandel och sexuella övergrepp på högstadieskola – rektorn menar att de vuxna inte visste trots att lärare medger att de kände till händelserna

 1. Rektorn – ”… en utmaning att få fram budskapet på ett riktigt sätt.”
  Mmm kan just tänka mig det, hur ska man som rektor försöka mörka, smeta över och blanda bort korten så verkligheten inte syns. Denna rektor passar att stå i skamvrån med en strut på skallen, till allas åsyn, för att sedan få sparken på vitt papper!

  Gillad av 1 person

  1. Precis så tror jag också det är.
   Tänk att ha makten att peka på någon och säga ”rasist”, poff så förstörs den personens liv.
   Löfven pekade igår på Ebba Busch och sade att hon förstör demokratin genom att säga emot honom och regeringen.
   Grejen kanske är att man helt enkelt ska peka och säga något?? Jag ska prova själv att peka och säga något samtidigt tror jag, den där Riazat ska jag testa på när han är på väg till riksdagsrestaurangen….hör av mig….

   Gilla

 2. Säkert var det den vita och i Sverige födda Gun Andersson (fiktivt namn) och hennes kompisar som fått fnatt och försökte efterlikna hemsituationen för att på så vis dominera i klassrummet och på skolan. Sånt är ju bara så vanligt i svenska, vita familjer. Tänk så mycket våldtäkter vi hade före år 1900! Tänk sån statistik på ungdomars brott mot ungdomar före år 1900!
  Sannerligen, vi ställer oss helt frågande till hur det kunde gå så här för Gun Andersson (fiktivt namn) och hennes släktingar, inte minst Stefan Larsson (fiktivt namn).
  Så, säkert var det etniska svenskar, vi är ju så rasistiska och våldsamma. Vem minns inte vikingarnas bärsärkagång alldeles nyss?

  Gilla

 3. Av någon outgrundlig anledning så får jag vibbar om att dessa pennalister härstammar från Mellanöstern. Hur i hela friden kan jag få dessa specifika vibbar, bara så där..?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s