Tycker man inte politiskt korrekt och är medlem i ”fel” parti får man skylla sig själv att man blir utesluten ur facket

På måndag inleds LO:s kongress, som i år sker digitalt på grund av coronapandemin. En ny ledning ska väljas och Handels ordförande Susanna Gideonsson kommer att utses till ny ordförande för hela LO. Fackets medlemmar har länge varit Socialdemokraternas väljare och LO:s högsta företrädare ingår i partiets verkställande utskott med flera fackförbund som bidrager med miljoner till partikassan samt valkampanjer. I skuggan av viruset växer dock ett nytt hot fram inom de egna förbunden, för under det gångna året har flera mätningar utsett SD till största parti bland manliga LO-väljare.

LO-förbunden har haft olika sätt att hantera sverigedemokrater i de egna leden. Transportarbetareförbundet går längst och utesluter alla partiaktiva sverigedemokrater. De flesta andra förbund tillåter aktiva sverigedemokrater som medlemmar men förbjuder dem att ha fackliga förtroendeuppdrag.

LO:s blivande ordförande Susanna Gideonsson har själv varit aktiv i att sätta stopp för sverigedemokrater inom Handels och under våren vittnade hon inför en skiljenämnd om beslutet att fråntaga en SD-politiker uppdraget som fackklubbsordförande på en Ica Maxi-butik i Skåne. Den 12 maj gav skiljenämnden Handels rätt.

Samma advokatbyrå som företrädde lokalpolitikern i Skåne företräder nu Mats Fredlund i Kiruna. Till skillnad från fallet i Skåne har Fredlund inte haft något fackligt uppdrag, men i Transport är han inte välkommen ens som medlem, varför han stämt facket i domstol och kräver 100.000 kronor samt att uteslutningen ogiltigförklaras. Målet är en vägledande dom i Europadomstolen. Domstolsförhandlingen mellan Mats Fredlund och Transportarbetareförbundet har dock skjutits fram till följd av coronapandemin och inleds den 10 februari 2021.

På dagarna kör Fredlund traktor och lastbil, men på fritiden är han kommunpolitiker för Sverigedemokraterna.
-”Hur skulle jag kunna vara rasist? Morsan är byfinne, farsan är betongbarn och jag har uppfostrat två mörka barn. Jag har sagt redan från första början att jag backar inte. Det här gäller inte mig, det gäller alla sverigedemokrater. Vi har samma rättigheter som alla andra. Fackförbundet ska vara den anställdes trygghet på arbetsmarknaden och då ska de inte bry sig om religion, politik eller vad jag gör på min fritid. De ska sköta mina frågor angående jobbet. Det är det de har betalt för, sedan ska de skita fullständigt i allt annat. Vad skulle hända i samhället om facket började säga att muslimer inte fick vara med. Då går du mot en folkgrupp, då är det direkt rasism. Det är samma sak, varför ska man få välja ett parti som inte får vara medlem men inte en folkgrupp?”

Mats Fredlund fick upp ögonen för Sverigedemokraterna 2017, främst på grund av invandringspolitiken.
-”Vi tar in så otroligt mycket invandring så vi inte ens har råd till våra gamla, sjuka och skolor. Det var därför jag började. Det är ändå bättre i Kiruna än i Stockholm, vi har inte fått hit allt det där. Bilbränderna, skjutningarna och våldtäkterna och så. Jag står nog inte bakom all SD:s politik, men man måste ändå ta sederna dit man kommer, så har det alltid varit. Men så är det inte i Sverige.”

Det är Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson som undertecknat det slutgiltiga beslutet om att utesluta Mats Fredlund efter att förbundsrådet behandlade hans överklagan förra året och han säger att fallet är principiellt mycket viktigt. Transport har inte någon statistik över hur många aktiva sverigedemokrater man uteslutit, men det brukar röra sig om en handfull varje år. Fler under valår. Frågan har varit uppe flera gånger på Transports kongresser om man bör ompröva beslutet att utesluta aktiva sverigedemokrater men det har ännu inte skett. Samtidigt har stödet för SD växt bland fackets många manliga medlemmar.

-”Oftast kommer det från någon lokalavdelning där man uppmärksammat att någon står på en lista någonstans. Man kan ju inte strida för två saker samtidigt, som har två helt olika grundläggande värderingar. Det säger sig självt. Medlem kan man vara och rösta på SD, men om man aktivt tar steget och företräder deras politik och värderingar, då får man faktiskt välja.
Är man medlem hos oss så ska man också vara en fullvärdig medlem och kunna ställa upp och ta på sig uppdrag. Det är grundläggande att vi har likabehandling. Vi måste bli duktigare och tala om vad vi står för. Jag tror inte att de som röstar på SD fullt ut satt sig in i SD:s partiprogram. De får rösta på vad de vill och vad de tror på och så vidare. Men om man tar aktiv ställning och vill företräda det som går tvärs på kant med det vi står för, då måste man faktiskt stå sitt kast.”

Det är fascinerande att Transportarbetareförbundet kan påstå att de har likabehandling, när man sysslar med diskriminering genom att aktivt utesluta medlemmar från ett specifikt parti samtidigt som man låter övriga få ingå.

Det Transports jurister hänvisar till i inskickat material till tingsrätten är att det inte skulle vara förenligt med fackets stadgar. Det handlar inte om arbetsmarknadspolitik utan om partiets syn på invandring, islam, mångkultur och samkönade pars möjlighet att adoptera. Det innebär de facto att ett fackförbund ska diktera villkoren för vad man som privatperson får tycka, vilket är helt bisarrt enligt min syn på saken.

Jag hoppas verkligen att Fredlund når framgång med den rättsliga processen nästa år och ger såväl Transport som LO en rejäl knäpp på näsan så att de faller ned från sina höga hästar!

#onlyinsweden

https://www.dn.se/nyheter/sverige/mats-fredlund-uteslots-ur-facket-for-att-han-ar-sd-politiker/

15 reaktioner till “Tycker man inte politiskt korrekt och är medlem i ”fel” parti får man skylla sig själv att man blir utesluten ur facket

 1. Som ung så var jag med i ett fackförbund. Jag blev sekreterare i den lokala fackklubben. Många kurser, mycket festande och några trevliga människor. Men efter några år så fattade jag att det inte skulle leda nån vart så jag gick ur facket. Jag gick aldrig med igen under hela mitt arbetsliv. Jag skötte mina egna förhandlingar med alla arbetsgivare. Så, jag anser att facket har spelat ut sin roll i Sverige. Vore de till för medlemmarna så OK då, men de är bara till för sina funktionärer. Mygel och kompisskap. Så ge dem inte dina pengar. Låt dem förtvina.

  Gillad av 1 person

 2. 👏🏻 👏🏻 👏🏻 👏🏻 👏🏻 👏🏻 👏🏻

  Mats Fredlund är en sann hjälte ❗️

  💙 💛 💙 💛 💙 💛 💙

  Gillad av 1 person

 3. 👍 👍 👍 👍 👍

  Tack för att du skrev om denne modige, kämpande man! Jag hade nästan gett upp hoppet om det svenska folket – nu fick optimismen näring.

  🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪

  Gillad av 1 person

 4. Om någon ur transport en gång skulle försöka förklara vad det är som SD står för som går tvärs på kant med det dom står för hade dom åtminstone en gnutta trovärdighet men idag bygger allt på en felciterad floskel som ingen tänkande människa kan stå bakom. Ex vem värderar du mer av dina barn eller Hitler med miljoner liv på sitt samvete.

  Gilla

 5. Så ser det ut i Sverige idag där vi har en regering som kontrollerar media, till stor del kontrollerar och bestämmer över rättsväsendet i viktiga principmål och som har kontrollen över polismakten. Inte kontrollen över den enskilde polismannen, men väl kontrollen över vem som leder polisen och vilken inriktning polisarbetet ska ha. Rikspolischefen får direktiv från regeringen hur man ska arbeta polisiärt, vilka brott som ska beivras, hur verkligheten ska beskrivas.
  Mats Fredlund i Kiruna är en sann och modig hjälte i vår tid. Hans kamp är den enskilde rättänkande och modiga svenskens kamp mot övergreppen från en maktfullkomlig regering. En regering som vill få oss att sluta tänka själva, som fått de flesta i Sverige att sluta tänka, som fått de flesta av svenskarna att lyda staten. Mats Fredlund vågar säga vad som är sant, vad som är falskt, vad som är rätt, vad som är fel. Han vågar gå emot en mentalt våldsbejakande regering som nu nästan helt lyckats tysta ett helt lands befolkning. Befolkningen har inte tystats med de för en diktatorisk regim vanliga och enkla medlen, kulor, bortförande på nätterna, fängelsestraff och lönnmord. Befolkningen har tystats med mycket mer effektiva medel, med metoder som nästan inte går att värja sig emot, som knappt går att se eller angripa.

  Gillad av 2 personer

 6. Forts. För det förespråkas ivrigt av de partier som sitter i regeringen, och då ska det väl gälla just alla människor.

  Gilla

  1. Den slogan du menar är förmodligen ”alla människors lika värde”, eller hur?

   Regeringen slutade använda den när Corona kom, när det blev uppenbart att människor i Sverige är olika mycket värda. I varje fall olika mycket värda vad gäller att få bästa möjliga vård. Även om man som äldre pensionär redan betalat för vården och fått löfte om att få den.
   När ”allas lika värde” inte gick att använda plockade man upp ett säkert kort igen, nämligen rasistkortet. Svensken är ju bara så rasistisk, eller hur? Men kanske är det regeringen som är rasistisk som inte för in människor från ALLA hörn och håll i världen, ALLA kulöre? Hur många eskimåer finns det införda i Sverige, säkert alldeles för få. Hur få är inte de få överlevande av pygméfolket (oj, det är nog rasistiskt att skriva så, men det står så i uppslagsböckerna)?
   Regeringen utnyttjade tveklöst och djupt skamlöst mordet på Floyd i usa för att låta rasistanklagelserna mot svensken hagla igen. Den här gången får BLM leda mobben och upploppen. Likt vandaler tillåts de rusa fram i samhället, slå sönder, råna, stjäla, försöka välta statyer, försöka att på detta intelligensbefriade sätt ändra på historien. Några böter för brott mot förbudet att samlas många kommer inte att delas ut. Regeringen, inte minst MP är mycket nöjda med resultatet.

   BLM har hittills i Sverige stått för Bonniers Litterära Magasin. Säkert kan den rasistiska mobben hitta mycket rasistisk i Bonniers Magasin. Lycka till med den kampen.

   Gilla

 7. Javisst menar jag det. Det betyder likt r…t egentligen både allt och inget.
  Det är knepigt att så många saker som egentligen är bra och vettiga, på något sätt har kidnappats och används på något konstigt och förvanskat sätt.

  Gilla

  1. Vem skulle bestämma vad som menas med själva ordet ”värde”? Att få tillgång till Sveriges sociala välfärdssystem om man lyckas köpa sig in i Sverige, är det något som frasen”allas lika värde” kan användas på? Knappast. Tänk om MP informerar Kina att varje kines är lika mycket värd som en svensk som betalar skatt i detta avseende? Var Hitler lika mycket värd som Mandela? Trots gärningarna? Är en våldtäktsman från Afghanistan som olagligt vistas här lika mycket värd när det gäller att få vård i respirator för Corona som en svensk äldre kvinna som arbetat och betalat skatt hela livet? Det finns något som är mer rätt och mer fel vad regeringen än försöker få oss att tro.
   Många fler exempel kan anföras. Frasen säger och betyder, som du skriver, ingenting alls. Frasen användes bara för att tysta mun på svensken så han/hon inte skulle protestera mot den samhällsförstörande införseln av främmande människor och en främmande religion och kultur.

   Gilla

 8. Hade det varit så att SD var ett vidrigt parti med vidriga åsikter så hade jag förstått, men så är det inte. SD röstade ex. för fred i Libyen, medan flera andra vidriga partier röstade för massmord och att skicka dem till medeltida förhållanden, vilket i sin tur ledde till drunkningsdöden för massvis med människor i Medelhavet.

  Man kan t.o.m. fråga sig vad som är värst, en smygrasist och en islamkritiker i SD, eller en annan politiker som vill bomba andra raser och muslimer till medeltiden och att de skall drunkna i Medelhavet?

  Visst är SD ett högerparti socialpolitiskt, vilket knappast är i majoritetens/fackets intresse, men denna högerpolitik sitter t.o.m. V i knät på numera, för att inte tala om de där överbetalda fackpamparna.

  Gillad av 1 person

 9. I Sverige säger vi att vi har demokrati och yttrandefrihet.
  Men det är ord utan mening.
  Vi röstar på ett parti men de går ihop men annat partie
  Och de bedriver helt annan politik än vad de sagt.
  Alltså får inga väljare det de valt utan politikerna gör Som de tycker vill.

  Yttrande friheten gäller bara flyktingarna och svarta.
  vi vita svenskar får munkavel och tystas vid minsta lilla

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s