Röda havet står inför en oljekatastrof av gigantiska slag men inga protester hörs varken från Miljöpartiet eller Greta Thunberg

Några kilometer utanför kusten i Röda Havet ligger ett rostigt fartyg som kan orsaka en av världens största miljökatastrofer. Oljelagringsfartyget ”FSO Safer” har 1,1 miljoner fat råolja ombord, men sedan inbördeskriget i Jemen bröt ut våren 2015 har fartyget övergivits och lämnats till sitt eget öde.
I fem år har det legat där medan rosten breder ut sig, utan manskap och fullt med råolja sju kilometer utanför Jemens kust. Det är en tickande bomb och en katastrof är på väg att ske som enligt experter kan ske på två sätt.


Antingen äter sig rosten genom skrovet och startar ett katastrofalt oljeutsläpp i Röda Havet, eller så är det ångor som utvecklas i lasten som håller på att explodera. Under normala omständigheter sugs ångorna ut med jämna mellanrum, men det har inte skett de senaste fem åren. En av de två möjligheterna kan inträffa när som helst och enligt oljeexporten Ian Ralby är det inte en fråga om kanske utan när.


Oavsett hur utsläppet kommer ske så har det potential att bli en ekonomisk och ekologisk katastrof. Oljeutsläppet kan bli väldigt stort, i värsta fall upp till fyra gånger så stort som oljeutsläppet 1989 då tankfartyget ”Exxon Valdez” gick på grund i Alaska.


Utsläppet kommer att få stora ekonomiska konsekvenser eftersom det kan störa den täta trafiken på Röda Havet, varifrån en stor del av världens oljetankers hämtar råolja till övriga världen. Det kan även skada den marina miljön i Röda Havet som rymmer både sårbara korallrev och stora avsaltningsanläggningar som förser miljoner människor med dricksvatten.


Även om såväl organisationer som experter är oroliga finns det en lösning, men så länge inbördeskriget pågår sätter det käppar i hjulet. Houthierna har tagit skeppet i beslag och önskar behålla det eftersom råoljan är värd 80 miljoner dollar samt kan brukas som hot mot regeringsstyrkorna ute i havet.


Om alla parter kunde enas så är det dock möjligt att med relativt enkla medel förhindra ett oljeutsläpp. Det skulle kunna ske genom att borra hål i skrovet under vattenlinjen och suga råolja över till andra oljefartyg.


Det här är dock en akut situation och världens ögon är just nu på helt andra saker än Jemenkriget, så att förvänta sig att de ska enas inom två månader är en utopi. Påtryckningar från omvärlden med hjälp av organisationer, media och politiska ledare hade kunnat hjälpa saken men som synes är det knäpptyst från såväl Miljöpartiet som Greta Thunberg och svensk media. Det är inte för inte att man undrar om de på riktigt bryr sig om miljön eller bara är galjonsfigurer för en klimatrörelse utan förankring i verkligheten!


https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-06-11-et-rustent-spoegelsesskib-truer-det-roede-hav-med-katastrofe

5 reaktioner till “Röda havet står inför en oljekatastrof av gigantiska slag men inga protester hörs varken från Miljöpartiet eller Greta Thunberg

 1. Utanför polska städerna Gdansk, Gdynia och Sopot, Östersjöns Riviera där människor från hela Östeuropa semestrar varje år sedan hur länge som helst, där utanför ligger ett fartygsvrak, sänkt under andra världskrigets slutskede. Polska dykare upptäckte, det och nu har ett statligt polskt forskningsfartyg konstaterat att fartyget läcker olja. Axess tv har haft ett program om det hela. Om jag minns namnet rätt på fartyget, Goya, är det historiens största katastrof med överlägset flest människor som omkom i djupet, civila, sårade militärer och militärer flyende undan ryssarna. Minst 7000 omkom, troligen fler. Ett flertal vrak som läcker olja finns i Östersjön, inte minst runt Öland och Gotland.
  Pengar har inte tillförts tidigare för att tömma fartygen på olja. Utanför svenska västkusten finns massor med fartyg med enorma mängder ammunition stridsgaser mm. Inte minst engelsmännen dumpade skiten hos oss. Staten har vetat detta i decennier, man har projekterat lite och sådär, pengar och vilja fattas.
  Även i Vättern finns stora mängder oexploderat ammunition. Säkert finns massor av sådant i många svenska sjöar.
  Vi har vårt eget att ta hand om.

  Gillad av 1 person

 2. Att det är tyst ifrån frk Thunberg och ‘MP’ ser jag inte som något konstigt. Nämnda är ett genuint problem och engagerar man sig i sådana, så duger inte några lögner … Sedan fattas väl det ekonomiska intresset …

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s