Diplomater från UD ska bistå polisen i kampen mot vapensmuggling men inte ett ord om ökade gränskontroller

I sitt arbete mot vapensmuggling har regeringen beslutat att ta in en diplomat från Utrikesdepartementet, vars internationella nätverk av kontakter ska sättas in för att hjälpa till där polisen kör fast. UD kommer tillsätta en ambassadör som ska samordna arbetet och vem som får tjänsten blir klart senare i sommar.

Huruvida detta kommer att ha effekt mot illegal vapenhandel återstår att se, men det är förvånande att inte ett ord nämns om gränskontroller när inrikesminister Mikael Damberg uttalar sig. Att slopa öppna gränser och åter införa strikta gränskontroller dygnet runt som i många andra länder hade medverkat till att försvåra införsel av illegala vapen såväl som droger och människosmuggling som vi också har ett kraftigt inflöde av till landet och som borde motarbetas med alla tänkbara medel.

Men det är klart, då skulle man behöva erkänna att det saknas resurser till en sådan viktig operation så det är väl bättre att helt sonika undvika ämnet medan den fria införseln tillåts fortsätta.

Det känns faktiskt inte som att det det här initiativet kommer få någon större effekt om man inte ser hela bilden och tacklar problemen ett efter ett, men det är väl jag som är negativ i vanlig ordning. Man får väl glädja sig åt att regeringen åtminstone gör något, även om det är långt ifrån tillräckligt

Källa: SvD

4 reaktioner till “Diplomater från UD ska bistå polisen i kampen mot vapensmuggling men inte ett ord om ökade gränskontroller

 1. En huvudförklaring är nog ekonomin, det kostar att täta gränserna. Som jag närmast tjatat om, staten har ebb i kassan, det finns inte pengar för allt som borde åtgärdas, prioritering väntar. Att UD kopplas in är väl ok, inte så dyrt och så visar man ”prov på handlingskraft”.
  En UD-person kan ju muta nån minister på Balkan så han styr en del av vapnen åt annat håll. Kanske kan han få några hundra miljoner till vapenleverantörerna så de sjävmant tar sig in på nya marknader.
  BLM kanske behöver vapen?

  Gillad av 1 person

 2. En skenmanöver för att dölja ännu ett tillkortakommande eftersom medel och som det verkat även vilja att anställa kanske 100-tals tulltjänstemän saknas. Samma som med det eviga tugget om att det sker en historisk satsning på polisen men vad som inte sägs är att en väldigt stor andel av utb-platserna står tomma.

  Gilla

  1. Precis så. Så agerar politiken nu.
   Förresten, alla dessa unga män från utlandet, som inte vet att uppträda som män utan som barbarer, de ska självklart inte ha vapen.
   Det de ska ha är ett våldsamt omhändertagande och stenhårda straff med utvisning när de begår våldtäkter och våldsbrott av olika karaktär. Stenhårt bemötande, inte något daltande.
   Då skulle de som funderar på en våldtäkt göra just det, ta sig en funderare innan de hoppade på någon ung kvinna och förstör hennes liv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s