Grekland fortsätter avveckla sin roll som samlingspunkt för illegala migranter – nu blir de en nagel i ögat på både FN och EU

Som jag skrivit en del om tidigare har Grekland fått nog av att vara Europas samlingsplats för illegala migranter och man har börjat lyssna på landets invånare som länge markerat sitt missnöje. Förutom att säga ifrån ordentligt till EU har man även börjat planera för nedtrappning av asylprocessen och Greklands senaste drag är att deklarera att man kommer att stänga 60 migrantcenter i slutet av året, vilket landets migrationsminister Notis Mitarakis uttryckte i en intervju i går och beslutet har fått FN:s högkommissionär för flyktingar att uttrycka en stark oro över Greklands ställningstagande.


Mitarakis sade också under intervjun att Grekland de senaste tre månaderna har tredubblat asylbesluten och kommer att leverera 40.000 beslut under de närmaste veckorna. Mitarakis poängterade även att regeringens topprioritet är att separera ekonomiska migranter från de som är riktiga politiska flyktingar med legala skyddsskäl.


Under de senaste fem åren har 60.000 individer som kommit via Grekland fått asyl och av dessa har 58.500 fått jobb och försörjer nu sig själva. De återstående 1.500 personerna är kvar i övergångsprogram.


Det låter i mina öron som att Grekland har hittat ett recept som fungerar och att de därtill hittat sin ryggrad genom att sätta ned foten gentemot EU samt FN är beundransvärt. Grekerna kanske ska skicka upp några från sin personal på det grekiska migrationsverket som kan lära upp oss i Sverige hur man får till en effektiv asylprocess, med tanke på att vi har individer i landet som väntat i åratal på att få sin asylansökan behandlad medan de lever på bidrag. Jag vet inte hur många gånger jag hört svenska ministrar och tjänstemän proklamera att man nu ska se till att snabba på den inhumana processen, men konstigt nog händer ingenting samtidigt som nya asylsökande fortsätter strömma in. Dessutom lyckas vi inte få de nyanlända i jobb som inte är hittepåjobb för att frisera statistiken.


Det logiska i en sådan situation är att säga stopp tills man fått ordning på torpet igen, särskilt när det är uppenbart att man i det här landet inte kan skilja på ekonomiska migranter och riktiga flyktingar, men icke i Sverige där asylaktivister tillåts få styra skutan käpprätt åt helvete på skattebetalarnas bekostnad. Snart är det dessutom dags att presentera migrationsöverenskommelsen och med tanke på Miljöpartiets hot om att lämna regeringen om de inte får sin vilja igenom tror jag att de flesta inser vartåt det barkar för det naiva kungadömet i norr!


https://greece.greekreporter.com/2020/06/02/commissioner-for-refugees-criticizes-greek-plan-to-close-60-refugee-centers/

8 reaktioner till “Grekland fortsätter avveckla sin roll som samlingspunkt för illegala migranter – nu blir de en nagel i ögat på både FN och EU

 1. Det kanske finns någon humanitär stormakt som kan överta stafettpinnen?
  Men först kanske det måste till en ärlig utredning och analysering av uttrycket ”på lite längre sikt”

  Gillad av 2 personer

 2. Jag kanske bör nyansera lite för att undvika oväntat besök.
  Rätt skött så hade det varit bra, på många sätt. Felaktigt så ger det uttrycket utmaningar helt nya dimensioner.

  Gilla

 3. Deras invandrarverk bemannas nog av folk som ser till landets bästa till skillnad mot här, där allt för stor del av personalen är mer att likna vid aktivister som gör allt för att sänka Sverige. Här kastar man inträdesbiljetter efter alla som vill ha en helt okontrollerat med känt resultat.

  Gillad av 2 personer

 4. Tack Jenny, intressant, heder åt Grekland här!
  Flykting är bara ett ord, ett begrepp. Bäst vore om folk stannade kvar i sina hemländer och ordnade upp tillståndet där. Som det är nu har förflyttandet av folk hit och dit blivit en extremt lönsam bransch, lönsammare än knark och mindre riskabel. Det är naivt att tro att de stora förflyttningarna av folk inte sker medvetet och aktivt. Vem tillåts pröva sanningshalten i det hela? Vem törs gå emot FN, deras hela business-idé?
  I ett litet land i norr trodde ett parti att de hittat det magiska tricket för att få sitta kvar vid makten.

  Gillad av 3 personer

 5. Så kattsamlandet av migranter är över för Grekland? Tro inte att det är över för Sverige! Folket röstar för idiotin i val efter val, fastän det vore bättre att INTE stödja Nato/EU:s krigsförbrytelser/massmord, massmigration, massdöd i Medelhavet och misär i tältläger, men istället gå ur EU/Nato och hjälpa människorna lokalt i sina hemländer att få ordning på skiten.

  Gilla

 6. Språkets brist på precision gör att folkförflyttningsdebatten kommer att fortsätta länge till. Ibland kallas alla som förflyttar sig från A till B för flykting vilket är, som jag ser det, helt fel. Några länder försöker få ordning på denna missvisande användning av ord, t.ex Ungern, därav en häxjakt, som bl.a. de svenska liberaler med stor frenesi ägnar sig åt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s