De positiva PISA-resultaten var falska – Sverige bröt mot reglerna och den svenska skolan står inte stark

De senaste PISA-resultaten visade på en uppgång för svenska elever och när resultaten presenterades i december 2019 kallade utbildningsminister Anna Ekström det för ”en glädjens dag” samt menade att det här är ett styrkebesked som visar att svensk skola står stark.

Expressens granskning kan kan nu avslöja hur en stor mängd utrikesfödda elever felaktigt plockats bort ur PISA-urvalet och att Sverige därigenom brutit mot OECD:s officiella regelverk. Siffrorna antyder dessutom att även svenskfödda elever med svaga språkkunskaper plockats bort.

Enligt regelverket, som alla deltagande länder måste följa, får man endast undantaga nyanlända elever som fått undervisning i svenska i mindre än ett år. De elever som fått undervisning i svenska i ett år eller mer ska skriva provet.

Om reglerna hade följts skulle de svenska resultaten ha varit betydligt sämre och Sverige skulle sannolikt ha backat i samtliga tre ämnen jämfört med förra provtillfället.

Ulrika Mattsson, rektor på Palmbladsskolan i Uppsala, bekräftar att hennes skola brutit mot OECD:s regler och plockat bort nyanlända elever som fått undervisning i svenska i mer än ett år.
-”Om en elev inte bör skriva provet för att den skulle må dåligt, vi kanske sänker den helt och hållet, kan jag inte låta den eleven skriva provet. Det handlar om de elever som kommit till oss som haft lite eller ingen skolgång med sig sedan tidigare.”

Skolverket bekräftar att man på myndigheten misstänkt att det skett felaktig bortgallring av utländska elever, vilket kan ha lett till ett för högt svenskt resultat 2018.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi som forskat på den svenska skolans utveckling, anser att det här är oerhört allvarligt.
-”Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet. Sedan har Skolverket använt detta uppumpade genomsnitt för att ge en alltför positiv bild av hur den svenska skolan utvecklats. De påstådda förbättringarna i PISA jämfört med 2015 har tolkats som att ”nu har allt vänt”. Detta har i sin tur försvagat viljan att genomföra de kunskapsreformer som är så avgörande för Sveriges framtida välståndsutveckling och som betyder allra mest för de elever som inte har förmånen att ha välutbildade föräldrar med en stark förankring i det svenska samhället.”

Ännu en plump i protokollet för det svenska skolväsendet och ännu ett bevis på att den mest inkompetenta regeringen genom tiderna vägrar kännas vid den verklighet som man varit med och skapat för våra barn. Då är det här ändå bara början!

#oopswediditagain
#onlyinsweden

https://www.expressen.se/nyheter/qs/sveriges-pisa-framgang-bygger-pa-falska-siffror/?fbclid=IwAR10n1DlSLIc6iQEzOgVTil7YxmHN2O4ZLP_HVFKE67JMBv3ObBuGx4kOw0

12 reaktioner till “De positiva PISA-resultaten var falska – Sverige bröt mot reglerna och den svenska skolan står inte stark

 1. Vi har extremt många utlandsfödda elever i förhållande till ursprungsbefolkningen så det skulle bli skevt resultat om man inte tog hänsyn till det.
  Finland ligger högt i PISA och det beror till viss del på att det är finnar som testas.

  Gilla

 2. Våra svenska elever resultat har påverkats negativt av all
  Invandring. Plus minskade krav och
  flyktingarnas godkända betyg
  Bara för att illigala ska få stanna.

  Som mor för 4 barn och många lärare vänner.
  Så är kunskaps kraven idag i nian vad vi hade i sexan.
  Dagens betyg tar mer hänsyn till antal flyktingar på skolan
  Än kunskaps kraven.
  Nu är det många skolor med 70-90 procent invandrare elever och
  Massa lärare som undervisar trots stora brister i svenska språket.

  Har sett vår skola med bästa skolresulta och höga krav.
  Brytas ned med hälften flyktingar sex gånger. Svenska barn som
  Går där nu har ingen grammatik. Läsning eller stavningskontroll. Diktamen.
  Eleverna får höga betyg och lärarna på gymnasiet undrar hur de fått så höga
  Betyg men kan inte läsa eller skriva vanliga meningar.

  Obs det är alltså riktiga svenska elever som fått sitt modersmål förstört
  Och som har svenska föräldrar som inte förstår hur deras barn pratar
  Som invandrare.

  Detta är vad Göteborg vill tvinga alla skolor att göra.
  Det är helt ok att förstora alla svenskar elever skolgång
  Eftersom man inte kan höja flyktingarnas resultat.
  Då väljer man kapa benen på svenska elever eftersom
  Invandrarna kräver bättre för sina barn.

  Politikerna är verkligen beredda att offra alla svensk barns
  Framtid för att barna väg åt illigala flyktingar.
  Är vi beredda på det?
  Aldrig skulle en svensk lärare få utbilda arabiska elever i
  Arabiska när det finns en arabisk lärare. Varför är det
  Ok att anställa en invandra lärare som lärare i matte och samhälle
  När de inte kan prata . Skriva och läsa det som står i boken?
  Dessa lärare förstör språket för alla elever.

  Gillad av 1 person

 3. Sverige behöver befrias och ställas under tvångsförvaltning,hoppas att Norge eller Danmark eller nåt kan komma och befria oss från dårskapen.Hur f..n kunde bliva så här?

  Gilla

 4. De som via högskoleprovet betalat t ex 100.00 och fått hjälp (elektroniskt) att få höga poäng och sedan kommit in på attraktiva linjer, många av dem har avslöjats. Det är svårt att få fram bra underlag, hur många blir avstängda från utbildningen? Hur många förlorar sina intjänade poäng? Det verkar fattas olika beslut på olika läroanstalter. Om man jämför med en inbrottstjuv, som ju saknar nyckel, när han blir påkommen med stöldgodset tas det ifrån honom (som regel men inte alltid när det gäller bilar fullastade med stöldgods, bilar som ska ”hem”). Om man jämför en högskolefuskare med en inbrottstjuv, båda saknar nyckel, men högskolefuskaren får behålla sitt stöldgods vilket en inbrottstjuv inte får. Rättsväsendet stämmer rent allmän i alltför liten omfattning med rättsmedvetandet hos svenskarna.
  Staten har blivit en maskin som rutinmässigt och närmast reflexmässigt gör vad den måste för att bevara sin makt, t ex förfalska PISA-resultat, förfalska underlag för införande av plastpåse-skatten, undanhålla korrekta siffror om all brottslighet, vägra lämna ut offentliga handlingar på UD (Margot Wallström); sådär går det att fortsätta göra en uppräkning i det oändliga. Eliasson lät under sin korta och destruktiva tid på Försäkringskassan radera bortåt 20 miljoner mail vilket omöjliggjorde spårande av den kriminella verksamheten mot Försäkringskassan, ex assistansersättning.
  Staten har blivit en maskin som är emot svenska folket.

  Gillad av 1 person

 5. Man ska inte glömma att skolan har gått igenom 70-75 olika reformer sedan -74, man kan slarvigt utrycka sig att varje skolminister ville sätta sin prägel på skolan. Och som vanligt har de inte funnits någon som har gjort någon som helst konsekvensanalys av vad som va bra eller dåligt, utan nu vi pratar bara om politikernas egna våta drömmar, om att förvandla skolan efter deras politiska agenda och deras ideal. Skolan har genom många årtionde varit en scen där olika politiska idéer har tävlat och visat upp sig, de har inte haft en enda tanke på barnen eller deras bästa för framtiden.
  Många vänster politiker tror att om man stoppar in 4-5 värstingar i en bra klass så ska klassen fostra dem till bra samhällsmedborgare. Det är ungefär lika dumt som att tänka såhär, att man stoppar in 4-5 fotbollsspelare i landslaget som inte har en aning om hur en boll ser, än mindre hur man spelar fotboll. Och tro att landslaget ska bli bättre och starkare! Hur många räcker upp handen och säger att de blir bättre! Detta är en sak av många andra som svenska politiker har gjort fel. Att de sen förfalskar PISA resultatet visar bara hur socialdemokraterna och vänstern tänker, passar inte siffrorna eller statistiken så ändrar vi det till vår fördel, ex BRÅ, arbetslösheten osv allt för att vara ”bäst i klassen”.
  Tycker själv att skolan skulle varit statlig helt utan politisk inblandning, med andra ord styras av välutbildade människor som vet och förstår hur en skola ska drivas. Sen kan man ha ”elit” gymnasium där spetskompetensen är avgörande, allt för att få fram och kunna behålla duktiga elever inom näringslivet.
  Vet att detta är en mycket svår fråga, nästan alla tycker olika, desto viktigare att lyfta upp det så fort som möjligt, så vi kan ändra den svenska skolan till något som blir bättre och kan kallas för skola.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s