22-årig universitetsstuderande våldtagen och mördad i kyrka i Nigeria

Den 22-åriga universitetsstuderande Vera Uwaila Omozuwa, även kallad Uwa, läser mikrobiologi och eftersom det inte finns något publikt bibliotek i området har hon de senaste tre åren studerat i kyrkan i Benin City i södra Nigeria eftersom det varit en lugn miljö. Så skedde även förra onsdagen, men några timmar senare blev hon våldtagen och mördad inne i kyrkan. Kyrkans säkerhetsvakt hittade henne medvetslös i en pöl av blod och hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.


Attacken i kyrkan har upprört en hel nation och Nigeria är ett djupt religiöst land. Polisen har startat en utredning men många upplever att det sexuella våldet är utbrett och att myndigheter inte gör tillräckligt för att stoppa det, varför såväl mänskliga rättighetsgrupper som regeringsföreträdare har krävt en grundlig genomgång. Frivilliga NGO-arbetare engagerar sig nu och försöker få fram vilka som ligger bakom, man tror att det handlar om flera förövare. I går marscherade en grupp svartklädda demonstranter, inklusive elever från universitetet, till polisstationens huvudkvarter i staden och krävde rättvisa för Uwa. Även hashtaggen #JusticeforUwa har dominerat flödet i sociala medier i Nigeria. Polisen har redan fått mottaga kritik för sin brist på gensvar i utredningen, till exempel låg bevismaterial kvar på brottsplatsen i dagar efteråt.


De senaste åren har kvinnor och aktivister i Nigeria krävt mer insatser mot det sexuella våldet, men utan respons. Det finns inte så mycket data kring rapporterade fall av det inhemska sexuella våldet i Afrikas mest befolkade land, men en nationell undersökning som genomfördes 2014 visar att en av fyra kvinnor har upplevt sexuellt våld som barn och 70% av dessa bekräftar mer än en incident. Bara 5% sökte hjälp, men bara 3,5% fick hjälp.

Ett förfärligt dåd och det är skrämmande att kvinnor samt barn är så pass utsatta på många håll i världen samtidigt som det inte görs tillräckligt från myndighetshåll för att upprätthålla tryggheten!


https://www.theguardian.com/global-development/2020/jun/02/and-of-student-in-church-sparks-outrage-across-nigeria

3 reaktioner till “22-årig universitetsstuderande våldtagen och mördad i kyrka i Nigeria

  1. Tragiskt! Den unga kvinnan ser så fin ut, en person som hade mycket att ge…

    Den onda spiralen nedåt är att våldet segrar över de fridsamma.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s