Arbetsförmedlingen snabbutbildade svenskar för att kunna bistå med skörden men den svenska livsmedelsbranschen väljer hellre utländsk arbetskraft

Det var inte så länge sedan som landets livsmedelsproducenter oroade sig för årets skörd när det stod klart att det skulle bli svårt att få tag på utländsk arbetskraft på grund av de stängda gränserna i Europa. Därför drog Arbetsförmedlingen ganska snabbt igång en tvåveckors snabbutbildning tillsammans med Hvilan utbildning, i syfte att förbereda arbetslösa svenskar på arbete i en bransch som törstade efter arbetskraft. Men en avvaktande bransch gör nu att antagningen stoppas och utbildningen har pausat. Branschen har nämligen varit avvaktande med få elever som ens kommit ut till praktikplatser och nu verkar det som att de löser det själva.

Branschorganisationen LRF menar att utbildningen dels är för kort och att EU-beslutet om att tillåta resor för arbetskraft inom livsmedelsindustrin gör att man nu kan få hit sin utländska arbetskraft som planerat. Marcus Söderlind, ordförande i LRF trädgård:
-”Det handlar om att få hit erfarna arbetare där man ofta har en personlig anknytning och de här rekryteringsprocesserna börjar ju ofta så tidigt som i oktober året innan.”

Jag kan gott förstå att odlarna värderar erfarna arbetare och tillika billig arbetskraft framför osäkra svenskar som kanske inte orkar med det i många fall hårda arbetet som uttryckts i debatten som förts samt dessutom måste de själva försörja sig, men det är samtidigt inte klokt att vi har så många arbetslösa personer i Sverige som skulle kunna användas till landets inhemska livsmedelsproduktion – varav många har erfarenhet av liknande arbete från hemlandet – men som vi inte utnyttjar eftersom odlarna hellre tar in utländsk arbetskraft.

På något sätt kan man tycka att livsmedelsproducenterna bör bjuda till mer så att svensk arbetskraft ska få en chans att komma in och farbror Staten är expert på att skapa hittepåjobb där arbetsgivarna får bidrag för att ta in arbetskraft. Men samtidigt har jag förstått att dessa projekt kostar mer än det smakar, för i grund och botten vore det billigast för samhället om alla dessa individer som aldrig kommer att få ett riktigt jobb istället gick hemma på bidrag resten av livet. Tragiskt, men sant – ja vi har verkligen satt oss på pottkanten!

I slutändan fortgår allt således som tidigare och utländsk arbetskraft prioriteras främst eftersom svenskar och framförallt ”nysvenskar” anses som ett osäkert kort som är lata, dyra samt ineffektiva. Då tycker jag verkligen inte att odlarna behöver gnälla nästa gång något liknande händer. Nu hade man faktiskt startat upp utbildning och plockat in hoppfulla personer som ville jobba med just detta, men så stängs dörren igen innan den ens hunnit öppna på vid gavel.

Nedanstående artikel ger dock inblick i hur lantbrukarna ser på saken och då inser man den verkliga vidden av problemet. I slutändan är de stora förlorarna skattebetalarna som får bekosta alla misslyckade integrationsprojekt!

Varför arbetar så få nyanlända inom jordbruket?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/utbildning-for-arbetslosa-stoppas-branschen-tar-in-utlandsk-arbetskraft

10 reaktioner till “Arbetsförmedlingen snabbutbildade svenskar för att kunna bistå med skörden men den svenska livsmedelsbranschen väljer hellre utländsk arbetskraft

 1. Det finns utlänningar inom Sverige!

  …så jordbrukarna behöver i alla fall inte importera arbetskraft!

  Gilla

 2. Det är internationella bemanningsföretag med bas i låglöneländer främst då östra Europa.Arbetarna anställs till de löner som råder i resp låglöneland och sedan erbjuder bemanningsföretaget sina tjänster till bland annat jordbruket men även till andra branscher som tex bygg.Tro det att jordbrukarna hellre väljer en arbetare från öst till mellan 35 och 50 kronor i timmen framför en inhemsk för 120 kronor plus sociala avgifter.Självklart finns det många svenska ungdomar som är både arbetsvilliga och duktiga.Minns hur många ungdomar åkte till Norge för att jobba.Så det är en riktig fet lögn från jordgubbsodlarna.De kan sälja sina bär till Ukraina eller var de vill.Bojkotta de moderna slavdrivarnas produkter.Snudd på landsförräderi mot den egna befolkningen.
  #köpjordgubbarfrånspanien

  Gillad av 2 personer

 3. Det här är en sådan där fråga i vilken politiker, normalt sett, skulle kunna sätta ner foten. Tyvärr befinner vi oss i EU-medlemskapet med öppna gränser mot låglöneländer. Så det är inte politikerna i Sverige som bestämmer, men företagen själva.

  Men skulle vi genomföra ett Svexit så skulle vi dels kunna tvinga jordbruket att anställa arbetslösa ur vårt eget land, numera dessutom med hud som är idealisk för att stå emot stark sol hela dagen, samt ackord, som gör att priset på slutprodukten inte påverkas av ev. ”lathet”. Låt helt enkelt folk arbeta i egen takt, vänja sig sakta, samt ha det precis hur trevligt de vill, enligt dagsformen!

  Vi skulle även kunna tvinga företagen till ekologiskt hållbart lantbruk så att djuren i naturen, plockarna och konsumenterna inte utsätts för onödiga gifter. Vi skulle få ett enat Sverige med låg arbetslöshet där ingen går arbetslös, rånar eller bygger bomber. Bli motiverad att stödja det och rösta för det!

  Gillad av 2 personer

  1. Så klokt och förnuftigt resonerat! Jag röstar på dig som statsminister.

   Eftersom det är kloka tankar betyder det att de aldrig kommer att genomföras.

   Nä, nu gäller det för regeringen att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna muta tillräckligt många att rösta på dem 2022.
   Vad sägs om följande som kommer kosta och som måste byggas snarast enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), 700 förskolor, 300 skolor och mellan 100 och 200 äldreboenden. Alla regioner behöver dessutom bygga om sina sjukhus. Till det kommer alla bostäder som måste byggas.
   Vet ni var kommunerna och regionerna får pengar till detta? Man lånar förstås. Av Kommuninvest och på marknaden, Riksbanken köper kommunobligationer när det kniper, senas för 30 miljarder. Redan idag lånar många mindre kommuner till det löpande, löner osv. Är det någon som tror att kommunerna och regionerna har fonderat pengar för de pensioner som ska utbetalas? Icke sa Nicke. De pensioner som utbetalas idag, de tas från skatteintäkter som kommer in nu och lån.
   Vi får väl se hur många skolor och förskolor som hinner eldas upp innan 2022. För varje nedbränd skola måste kommunen låna. För varje utlänning som importeras måste pengar tas någon stans ifrån. Sverige lever av antalet arbetade timmar, inget annat. Lånen ska betalas tillbaka. Hur var det man sade på nyheterna idag. EU-lånet är planerat att börja avbetalas 2027 och slutbetalas 2058. Ja ni hör ju hur det låter.

   Men nu måste MP tillfredsställas, ska vi slå till med 56.000 importerade bara i år? Många gamla släktingar (fan trot att de är släktingar), många i behov av rullstol, alla i behov av sjukvård, hörapparater och hör och häpna, IVF!!! Många i behov av omedelbar förtidspension så att de kan återvända hem och bo i sitt land med svensk pension. Jag har ett smaskigt exempel från verkligheten på IVF förresten, det, helt otroligt faktiskt. Så visst är det lämpligt att svenska gamlingar dör så att hemmen kan tömmas, renoveras och göras om till boende för de importerade.
   Ny vecka, vi får se vilka lögner som kommer serveras oss.

   Gillad av 3 personer

   1. Tack för förtroendet, Realist. Att acceptera statsministerposten kommer jag enbart göra efter ett Svexit och ett brett folkligt stöd för det. Tills att ett Svexit sker finns ingen nation i EU som kan styras med den politik som jag föreslår.

    De som skall bära hundhuvudet för EU är EU-vurmarna i 8-partiet, INTE Vetenskapliga partiet. Vi är inte käbblande knähundar likt V i JÖK:en. Så det blir sannolikt opposition i några mandatperioder till, om vi skall vara realistiska. För jag tror inte på 167 kandidater som får 67% av rösterna 2022 och helt enkelt tar Sverige ut ur EU direkt.

    Var realistisk! Förändring till det sämre var möjlig. Det tog ca 30 år att komma till denna punkt. Således är förändring till det bättre också möjlig och den kan gå snabbare, när det väl vänder, efter ett Svexit.

    Var realistisk! Mirakler sker varje dag. En av dessa dagar var det du som var miraklet. Även du kan skapa mirakler. Kraften finns i dig att skapa. Meditera på saken!

    Gilla

 4. Med svenska arbetare kan inte företagen lura med andra löner
  Än vad som står på kontraktet och man kan inte få 200 000 kr som företagare
  Per anställd så de kan söka uppehållstillstånd.

  Bidragssystemet och arbetsinvandringen har gjort svenska företagare till
  Mer kriminell än hedliga. Det finns så mycket att tjäna
  På att anställa illigala och icke svenskar .

  Politikerna har gjort import av människor till en inkomstkälla på ett
  För svenska skattebetalare obegripligt sätt.
  Hedliga arbetare skall finansera kriminella företagare kriminella

  Arbetare som importerar familjen som plundrar arbetarna hela livet.

  Sjukt system som beslutats av totalt värdelösa politiker

  Gilla

  1. Korruption är en samhällssjukdom. Märkligare är de som röstar för den korruption som berikar fåtalet, men gör dem själva fattigare. EU är ett stort problem och 8 av 8 partier i riksdagen är för EU-medlemskapet, så sök efter bättre partier och rösta så bra du kan, Maria! Själv röstar jag på Valsamverkanspartiet.

   Gilla

 5. Säkrare skörd med hårt arbetande underbetald utländsk arbetskraft än med bidragsfinansierade som har samma pengar vid arbete mycket eller lite och ingenting.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s